Ryssland varnar med hypersoniska kärnvapen om Sverige och Finland går med i Nato

FÖRSVAR. Om Sverige och Finland går med i Nato innebär det ingen större skillnad för Rysslands del – ”bara några fler motståndare”, säger det ryska säkerhetsrådets ordförande Dmitrij Medvedev enligt Reuters.

Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko

Medvedev tillägger dock att Ryssland kommer att ”vidta åtgärder” i regionen, och att det i det läget ”inte längre kan vara tal om ett kärnvapenfritt Östersjöområde”.

Balansen måste återställas.

Medvedev var/är Putins ställföreträdare och Rysslands president mellan 2008 och 2012 och premiärminister mellan 2012 och 2020, då herrarna alternerade mellan de olika posterna.

-Pettersson säger att Dmitrij Medvedev är en lögnare och lite löjlig. Att hota med att flytta kärnvapen till Östersjöområdet är ett tomt hot eftersom Ryssland gjort det för länge sedan. Ryssland har dessutom atomvapen i Murmanskområdet, där Norra Flottan har hemmahamn, det är väldigt nära Finland, Norge och Sverige.

Severomorsk där Norra Flottan har sitt centrum.

För drygt 40 år sedan, natten till den 28 oktober 1981, går en sovjetisk ubåt av Whiskey-klass på grund vid Gåsefjärden i skärgården utanför Karlskrona. Här är historien om vad som hände…

Ubåten U-137 Foto: Blekinge läns museum

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ryssland varnar med hypersoniska kärnvapen om Sverige och Finland går med i Nato

 1. Puttes patrask går till botten med det mesta. Det ni rysstroll och putinapologeter. Er husse är säkert glad och nöjd med sitt mördarband.

 2. Istället för att hålla på att hota och varna så vore det väl bäst att koncentrera sig på ryssarna i Donbass regionen. Det är ju trots allt de som fått lida under de åtta år som gått sedan oroligheterna startade. Sedan om Sverige söker medlemskap i NATO (vilket jag hoppas att vi inte gör, neutralitet har gjort att vi sluppit två världskrig) måste Finland, Danmark, Norge och Sverige kräva att Norden blir en kärnvapenfri zon. För det är ju så att om kärnvapen skjuts från vår del av världen så kan vi räkna med att bli träffade av missiler med kärnladdning.

  2
  5
  • Menar du att ukrainare i Donbass inte lider av Ryssarnas invasion?

   Finland, Danmark och Norge var neutrala när 2:a världskriget började och det hjälpte inte dem.

  • Det märks tydligt NATO tittar på, och uttalar sig trots alla hot.
   Låter som någon ropar vargen kommer i skogen.
   Mest varmluft.

 3. Fan så jag har funderat över den där U137/S363 genom åren.
  Alltså: Ryssen var tydligen så självsäker och fräck att han gick in med ubåt i ett svenskt militärt, marint skyddsområde…missade en/flera riktmärken(inte utsatta på civila sjökort)…i övervattensläge…med någon form av kärnvapen ombord… va!?

  Efter förhör och förhandlingar, blev plåthögen utbogserad till internationellt vatten…ivägsläppt.
  Det är magstarkt att vara så undfallande och undergiven.
  Båten skulle ha stormats under natten, de överlevande skulle ha internerats för många år samt att skorven skulle ha lagts upp på land någonstans som trofé, till allmän beskådan.

  Allvarligt.

  7
  1
 4. Puckona i Kreml har inte fattat. Vi hotar inte dem. Vi vill inte ha med dem att göra. Den dj-a soptipp som kallas Ryssland, är inget att sträva efter. Infrastruktur, av sämsta klass. Skitit och trasigt. Om Putte gett fasen i att ge sig på Ukraina, hade Nato inte varit aktuellt. Han får skylla sig själv.
  Nä, Putte och hans drängar, kan känna sig trygga, ingen frisk människa i den utvecklade delen av världen, skulle vilja ha med Ryssland att göra.

  22
  6
 5. Bara att hota med kärnvapen visar nivån i huvudet på ryssarna.
  Kommunister ska frysas ut och ignoreras, Ingen vill ändå byta med dom och
  deras livsstil.
  Den ondska som finns hos kommunist diktatorer saknar motstycke.
  Men Ryssland kommer förlora allt anseende nu, utom hos likasinnade idiotier.
  Och ingen kan nog ljuga och fantisera som kommunisterna Putin & Co

  21
  5
 6. Totalitära Stalin-klonade KGB skurkar dominerar dessvärre Ryssland. Därför blir det sämre mer eller mindre på hela vår planet.

  14
  5
 7. Jag tycker vi ska hota tillbaka. Om inte Ryssland omedelbart lämnar Ukraina går vi med i Nato. Då har vi gett Ryssland en valmöjlighet.

  24
  8
 8. Här är det viktigt att tänka på att Ryssland med Ballistiska kortdistansmissiler av klassen ’Iskander’ har skaffat sig en möjlighet att angripa huvudstäder runt omkring Östersjön med kärnvapen. Vi vet att dom här missilerna är stationerade i Kaliningrad. Vi vet inte att dom är beväpnade med kärnvapen. Ryssland har däremot ställt in dom program som fanns för att övervaka detta, exempelvis ’open skies’ och program för att skicka representanter till olika övningar. Det är lätt att tänka att när man inte vill ha insyn så har man något att dölja. Det var det här som fick Donald Trump se till att USA lämnade andra avrustningsprogram och det är antagligen anledningen till att Sverige har fått väldigt bråttom att skaffa ett höghöjdsluftvärn av typ Patriot. Nu känner man sig ju inte så lugn med att ha ett bra luftvärn, hellre skulle man inte ha något hot alls. Här är problemet att länderna kring Östersjön, man tänker då Sverige och Tyskland, inte är så villiga att föra en defensiv-offensiv försvarspolitik värd namnet. Vad som fungerat tidigare när Sovjet rustade upp var att Väst skaffade sig samma vapen. Efter att man i Västeuropa stationerat Pershing-robotar så var Sovjeterna villiga att avveckla sina kortdistansrobotar. Nu säger Tyskland och Sverige att dom inte vill ha kärnvapen stationerade här vilket är schysst, men det gör det fritt fram för Ryssland att rusta upp. Tyvärr skapar det en för säkerheten ogynnsam asymmetri. Om Putin skulle få för sig att sätta in sina kortdistansrobotar så är det Amerika som skall garantera vår säkerhet och vedergällda. En amerikansk president kan då egentligen bara sätta in sina interkontinentalrobotar, vilket dock i sin tur vore en eskalation.

  10
  4
 9. Ett märkligt resonemang av den ryska mördar-regimen.
  Att gå med i en försvarsorganisation skulle alltså vara ett hot mot de hotfulla som hotar med kärnvapenhot.
  Man är tydligen så desperata nu, att de logiska slutsatserna har kokat bort.

  36
  10

Kommentera