Rysk attack på Mariupols sjukhus var krigsbrott

UKRAINA. Rysslands attack mot ett barnsjukhus i Mariupol var en krigsförbrytelse slår Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) fast. OSSE presenterar i dag resultaten av en utredning om brott mot mänskliga rättigheter i samband med kriget i Ukraina.

Mariupol Foto: Alexander Ermochenko

Attacken mot ett barn- och mödravårdssjukhus den 9 mars var ett krigsbrott, enligt en OSSE-utredning.

Sammantaget dokumenterar rapporten registret av omänskliga handlingar som begåtts av Rysslands styrkor i Ukraina, säger OSSE-ambassadören Michael Carpente under ett anförande, enligt The Washington Post.

Det inkluderar bevis på att man direkt riktat in sig på civila, attacker på sjukvårdsinrättningar, våldtäkter, avrättningar, plundring och tvångsdeportering av civila till Ryssland.

Täcker inte Butja

Man konstaterar också att ”antalet döda och skadade civila skulle ha varit avsevärt lägre” om Ryssland hade respekterat de internationella åtaganden som man förbundit sig att följa.

Underlaget bygger på material som samlats in mellan 24 februari och 1 april och täcker därför exempelvis inte in morden på civila i Butja och på andra platser i närheten av Kiev.

Utredarna uttrycker också oro över Ukrainas behandling av krigsfångar.

”Som denna rapport visar förekommer förbrytelser på både den ukrainska och ryska sidan. Förbrytelserna som begåtts av Ryska Federationen är dock betydligt mer omfattande på alla plan”, skriver man.

Utredningen är ett resultat av att den så kallade Moskvamekansimen aktiverats. Moskvamekanismen är ett instrument som ger OSSE möjlighet att sända rapportörer till en deltagande stat, om det bedöms föreligga allvarliga hot mot bland annat mänskliga rättigheter. Den 3 mars aktiverade 45 medlemsländer i OSSE mekanismen, däribland samtliga nordiska länder, USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Det är en ovanlig mekanism, senast den användes var 2020 för att utreda människorättsövergrepp i Belarus.

Tre experter som Ukraina valt ut har i flera veckor utrett om brott föregåtts. Ukraina, liksom OSSE:s medlemsländer, har fått ta del av rapporten. Både Ryssland och Ukraina är medlemmar av OSSE.

OSSE kan inte straffa Ryssland, men underlaget kan användas av andra instanser. Resultatet väntas också tas upp i FN:s säkerhetsråd i dagarna.

OSSE övervakade från mars 2014 situationen i Ukraina och rapporterade om överträdelser mot den bitvis bräckliga vapenvilan med en personalstyrka på 1 200 personer från 43 länder.

Den 7 mars meddelade OSSE att specialövervakningsuppdraget efter nästan åtta år i Ukraina lämnat sin sista lägesuppdatering till följd av kriget. Alla internationellt anställda har lämnat landet, och lokaler och annan egendom tas om hand av lokalanställda, på de platser det går, ”i väntan på ett återvändande till verksamheten i Ukraina”.

OSSE heter OSCE på engelska.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Rysk attack på Mariupols sjukhus var krigsbrott

 1. Det är bra och av största vikt att det är OSSE som gjort undersökningen och inte något enskilt land, även om jag helst hade sett en FN utredning med icke européer. Inte för att jag misstror OSSE, men för att inga anklagelser ska komma i efterhand.

  1
  1
  • Här måste jag faktiskt få fråga, tror du på fullt allvar att Putin gav order om massakern? Jag har full förståelse att frustrationen är hög, speciellt när sådana här nyheter presenteras. Men trots det så måste man ta sig en funderare på hur man tänker och skriver.

  • Att civila dödas är väl det mest avskyvärda med krig. Men tyvärr oundvikligt. Israel är väl ett exempel på hur civila hamnar i kläm mellan stridande parter. Det finns många fler exempel. Men som sagt, det är ett brott och ansvarigt befäl ska ställas inför krigsrätt. Men det blir väl som vanligt, ingen döms i slutänden. För domar från Internationella domstolen i Haag behöver inte åtlydas.

Kommentera