Dagens tankeställare 80

INSÄNDARE. Rune Holmström är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. som däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Rune har gett ut tre romaner och skrivit både det ena och det andra i press och på nätet på finska. Nu vill Rune delge oss en tankeställare då och då.

En av Runes inspirationskällor är Jan Fridegård: ”Jag har en del saker som jag måste skriva av mig. Det tror ni inte att jag kan, era jävlar, men vänta bara ska ni få se.”

Rune Holmström

Dagens tankeställare 80

I ett tidigare inlägg, nummer 70, skrev jag om min mors öden under andra världskriget. Mor och hennes familj var hemma från Hangö, och efter Vinterkriget beslöt Sovjetunionen att ”arrendera” området för att använda det som marinbas. Stadens befolkning tvingades flytta bort, mors familj evakuerades till ett fiskartorp på en holme utanför Esbo, nära Porkala udd.

Sommaren 1944 såg krigsläget mörkt ut för Finlands del. Sovjet hade tagit till storsläggan och det finska försvaret hade inte mycket att säga till om längre.

En dag tog morfar med sig min mor och hennes lillasyster till deras fiskebåt: en öppen träbåt, kanske sju meter lång. Så visade han hur man startade och hanterade motorn. ”Om det skulle hända mamma och mig något, så ska ni runda udden där och sen styra ditåt”, sa han och visade med handen. ”Västerut, tills ni träffar på folk som pratar svenska.

Hårda bud för två flickor i 13-14 års åldern.

Rune Holmström

Den 30 november 1939 inledde Sovjetunionen ett anfallskrig mot Finland, kriget har likheter med Vladimir Putins 83 år senare. En paranoid diktator med territoriella anspråk på grannlandet. Kravlista från Moskva innan kriget som inte kunde accepteras. Hjältemodigt försvar under vidriga omständigheter medan världen hejar på från sidlinjen. Många offer för bombningar av civila mål. Flyktingar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Dagens tankeställare 80

Kommentera