Varför är Putin fixerad vid Nato?

FÖRSVAR. Den ryska federationens president Vladimir Putin har gjort väldigt klart att han inte vill att Natomedlemmarna ska bli fler. Det har varit en av huvudfrågorna för den ryske presidenten inför och under invasionen av Ukraina.

-Pettersson undrar varför denna fixering? Ryssland/Sovjet har haft gräns mot Nato sedan 1949, och bara 15 mil från Natos gräns i Norge ligger den ryska Nordflottan som är den ryska marinens flotta som är baserad vid Kolahalvön och Vita havet. Den omfattar även kustartilleri, marinflyg och andra enheter och borde rätteligen kallas Norra Marinen. Norra flottan grundades 1937 och fick sin bas i Severomorsk. Nordflottan är Rysslands största marin, bland annat med atomubåtarna med kärnvapen som till stor del förlades här. Dessa måste ha omfattande serviceinrättningar, och måste skyddas av stora styrkor.

Vad jag vet har det fungerat bra sedan 1949 och civilbefolkningen, bland annat samer passerar normalt relativt fritt över gränsen. Nato är en försvarsorganisation och inte en anfallsorganisation.

Severomorsk där Norra Flottan har sitt centrum. Avståndet till Norge är knappt 15 mil fågelvägen.

De baltiska småstaterna Estland och Lettland blev NATO-medlemmar år 2004. De och Norge är de enda länder som gräns mot Ryssland om vi bortser från exklaven Kaliningrad som gränsar till Litauen och Polen. Dessa är knappast något hot mot Ryssland eller Putin.

De röda strecken utgör Natos gränser mot Ryssland. Det känns inte som Putin är omringad direkt och absolut inte hotad av Nato.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Varför är Putin fixerad vid Nato?

 1. Kanske en förklaring: Putin vill – liksom USA under Kubakrisen 1962 – inte ha NATO inpå knuten. USA är ju trots allt det landet som styr NATO.
  Han (Putin) har väl inte anammat sentensen: ”Håll dina vänner nära dig men dina fiender ännu närmre”.

  7
  3
 2. ”Genom dej själv känner du andra”. D.v.s Putin tror ju givetvis att väst är lika honom själv och bara väntar på att attackera Ryssland.

  10
  4
 3. År 2022 så beter sig Putin som på medeltiden och inleder ett ockupationskrig mot ett grannland, med facit i hand så visar ju historien att detta i princip aldrig lyckas.
  Om man ser över olika nationers så kallade ”landvinningar” under dom senaste 200 – 300 årens krig så finner man att i princip alla drabbade / inblandade länder idag fortfarande existerar, vissa landsgränser i Europa har förvisso ritats om lite men länderna ifråga existerar ju samt har även ett nationellt självbestämmande.
  Så frågan blir därför;- Exakt vad förväntar sig Putin vinna på detta krig?

 4. Möjligt att det är penninghunger som styr i första hand rubeln betingar inte något nämnvärt värde i dagens världsekonomiska system.

  5
  2
 5. Om nu Putin är så rädd för Nato, varför då inte själv gå med i Nato?
  Då skulle ju USA hjälpa honom att skydda Ryssland från ”nazisterna” i Ukraina!

  13
  6
  • Om du inte vet mer så borde du ta reda på se vad som skett innan du kommer med uttalande som helt tydligt du har noll koll på

   1
   1
 6. Med stora problem på hemmaplan är krig mot en utomstående part ett utmärkt sätt att ena folket under ledaren.
  Se bara hur Partiet hanterade covid-19 pandemin i Sverige. Först när Partiet insåg vilken unifierande kraft runt regeringspartierna denna pandemi hade i grannländerna började Partiet ta tag i problemen och agera med ”styrka och säkerhet” för att motverka effekterna av denna pandemi i samhället.
  Problemet var bara att dessa ”krafttag” kom först efter att första vågen svept förbi och vaccinerna började bli färdiga för användning. Så det var mer ett politisk spel inför valet än för att faktiskt motverka pandemins åverkan på samhället.

  12
  2
 7. Ja, det är konstigt. Han kan ju ändå inte förhindra att tex. Sverige o Finland går med. Vore bättre han fokuserade på sitt eget land och hjälpa sitt eget folk.

  16
  3

Kommentera