Kina tar över Solomonöarna – och Stilla havet

av Gordon G. Chang

Den 25 mars meddelade Solomonöarna att man skulle ”expandera” sina säkerhetsarrangemang och ”diversifiera landets säkerhetspartnerskap, inklusive det med Kina”.

Det kommunistiska Kina rör sig över Stilla havet från ögrupp till ögrupp, och snart kommer Folkets befrielsearmé inom räckhåll för Hawaii. Kinas nya femåriga avtal med Solomonöarna, som kan förnyas automatiskt, kommer att låta Beijing använda deras öar som militärbas och göra i princip allt som den kinesiska armén vill. På bilden: Den kinesiska premiärministern Li Keqiang visar vägen för Solomonöarnas premiärminister Manasseh Sogavare, i Beijing den 9 oktober, 2019. (Foto av Thomas Peter/Pool/AFP via Getty Images)

Tillkännagivandet var defensivt. Dagen innan läckte motståndare till en säkerhetspakt med Kina vad som stämplades som ett ”utkast” till ett avtal. Premiärminister Manasseh Sogavares regering bekräftade inte äktheten i det läckta dokumentet, men observatörer tror att han har som avsikt att låta denna version bli den slutgiltiga. Australien, som har uttryckt ”djup oro”, bekräftade att utkastet var äkta.

Pakten, med titeln ”Framework Agreement Between the Government of the People’s Republic of China and the Government of Solomon Islands on Security Cooperation”, belyser en djupt oroande trend: Kina ska efter åratal av ihärdiga kommersiella, diplomatiska och militära ansträngningar, ta över Stilla havet.

Läs vidare

Salomonöarna

One thought on “Kina tar över Solomonöarna – och Stilla havet

  1. Kineserna arbetar långsiktigt. De har inte glömt tidigare oförätter. De har dessutom så mycket människor att de kan besätta sin erövringar. Vilket inte Japanerna fattade när de attackerade kineserna. Eller Fransmännen i Indokina. Eller USA i
    Vietnam.

    20
    2

Kommentera