Erövrade ryska vapen används mot rysk militär

UKRAINA. Brittiska The Times rapporterar att ukrainsk militär har beslagtagit en rysk avfyrningsramp för termobariska vapen och använde dem mot invaderande rysk militär i östra Ukraina.

TOS-1A

TOS-1 är ett raketartillerisystem monterat på ett stridsvagnschassi och kan avfyra upp till 24 så kallade termobariska 220-mm-raketer mot fientliga ställningar.

Stridsspetsarna innehåller ett bränsle av något slag. När raketen träffar målet förvandlar en mindre explosion bränslet till aerosolform, varpå det reagerar med syret i den omgivande luften och utlöser ett enormt eldklot och en kraftig tryckvåg.

Termobariska vapen benämns även vakuumbomber då de suger syret ur omgivningen och explosionen varar längre än ”vanliga” explosioner. De beskrivs ofta som mycket obarmhärtiga vapen.

Sergej Bratchuk, ukrainsk talesperson för regionen Odessa, säger att ett TOS-1A vapensystem – som tidigare upptäckts i ryska militärkonvojer under det misslyckade anfallet mot Kiev – har avfyrats mot ryska trupper nära Izyum i östra Ukraina, enligt The Times.

Den brittiske experten Dan Smith, chef för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, säger att det går inte att avgöra om uppgiften är sann. Men han bedömer det som troligt att Ukraina erövrat de ryska vapnen och använt dem.
Det är trovärdigt. Det är inte svårt att tro att när ryska styrkor drog sig tillbaka, tog ukrainska styrkor en eller några i tillräckligt bra skick för att kunna användas, säger Dan Smith och fortsätter: – TOS-1A är specialiserad för att avfyra ett termobariskt vapen och jag har inte sett referenser till att den kan avfyra andra typer av projektiler.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Erövrade ryska vapen används mot rysk militär


 1. …rent krasst sett så tror jag Putte är inne på rätt spår, som nu
  åtagit sig initiativet att rensa upp en smula bland det värsta
  skadedjur som jorden någonsin skådat…men frågan är om
  han började i rätt ände… lite mysko bara, kan va ett misstag
  att börja med att dräpa sina närmaste släktingar…ngn typ av
  hederskultur kan hända ??

  1
  1
 2. Bra, tycker det är hyggligt av ukrainarna att lämna tillbaka de ryska raketerna en åt gången.

  17
  2

Kommentera