”Inget straff för att sprida ryska medier”

CENSUR & PROPAGANDA. EU har beslutat att blockera de statliga ryska medierna rt.com och Sputniknews eftersom de sprider rysk propaganda, men internet-leverantören Bahnhof tänker inte stoppa sajterna.

Bagdad Bob censurerades inte

”Om man kritiserar den ryska censuren, kan man inte göra på samma sätt själv”, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Men något straff är inte att vänta då det enligt regeringens tolkning skulle strida mot grundlagen. ”Vi är förhindrade att ingripa mot medier som har skydd enligt grundlagen om yttrandefrihet”, säger digitaliseringsminister Khasyahar Farmanbar (S) till Sveriges Radio Ekot.

-Pettersson undrar om inte Putin och Lavrov ska behandlas på samma sätt som Bagdad Bob?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “”Inget straff för att sprida ryska medier”

 1. Sossefieringen av Sverige under årtionden har gjort att människor kan inte skilja på rätt och fel, sant och falsk om ingen i ställning talar om för dem vad de ska tycka. Jon Karlung förtjänar all respekt och är dessutom en trevlig karl som står upp emot tyranni oavsett varifrån den kommer.

  EU och speciellt ledande TJÄNSTEMÄN UPA i den så kallade kommissionen påminner mer och mer om sovjets värsta sidor och det vill inte säga lite. Tanken bakom EU var att Europas förenade folk skulle få en röst mot stormakterna och inte att eurokrater skulle lägga näsan i blöt i snart sagt varenda aspekt av livet. Dessa gräddfilsåkare vet inget om livet för de miljoner människor i Europa som kämpar för sin överlevnad och som fått en redig smäll på snoken bara för vissa utan personligt ansvar vill verka godare än vad de är.

  Ni som är så lättstörda att ni påverkas av blotta tanken på att någon annan kan komma åt information eller propaganda från Ryssland, lämna all smart utrustning på återvinningen, bilda en folkåsiktsmilis, bjud in likasinnade för att konsumera statsmedia och sjung Kumbaya tillsammans innan ni går och lägger er. Och glöm för all del inte vuxenblöjan om nattmaran skulle hemsöka er.

  9
  9
  • Trollifieringen och oförmågan att tänka själv är skrämmande. Frågan är om det är rätt att stoppa yttrandefriheten? Nej, det är inte rätt enligt de flesta! Var och en måste få tänka och välja själv! De flesta vill leva i frihet!

   Putin har dock förbjudit yttrandefriheten! Han låser in eller mördar dem som bryter mot förbudet.

   Yttrandefrihet är inget man kan kräva för egen del, men samtidigt stoppa för andra. Yttrandefrihet, (och mänskliga rättigheter) borde vara något man förtjänar. Respekterar man andras rättigheter så får man egna. Eftersom Putin inte respekterar rättigheter har han inga själv.

   Problemet här, är att trollen vill fortsätta sprida Putins statsmedia över världen, trots att den som yttrar sig om Ryssland riskerar att bli inlåst 15 år eller avrättad.

   9
   5
 2. finns de!t någon dom inte har klart för dig vad ryska !edier innebär..
  pravda betyder ju sanningen!?? man måste inventera nyheterna därifrån först

  1
  6
  • Elon Musk som storägare i Twitter vill nu kanske ta bort censuren av Donald J Trump, är inte censuren bra mot oliktänkande?

   5
   3
   • När det gäller Putin så är det han själv som stoppat yttrandefriheten, därför ska inte han ensidigt kunna sprida sin propaganda oemotsagd.

    11
    9
  • Stora statliga propagandakanaler är lättare att hitta och stoppa. Olika enskilda islamister betydligt svårare att hitta så de lär kunna fortätta, precis som rysstrollen!

   13
   4
 3. Har skaffat Bahnhof integrity VPN efter EUs censurförsök. Jag delar helt och fullt deras inställning att vi själva bestämmer var vi inhämtar information. Vilket innebär att jag själv kan bilda mig en uppfattning istf att andra skall tala om för mig hur omvärlden ser ut.

  39
  18
  • Du får tumme upp! Förhoppningsvis varken kan eller vill någon hindra dig från att skaffa information. Det betyder dock inte att diktaturer som själva stoppar yttrandefriheten ska ha en ensidig rätt att sprida propaganda genom att utnyttja och förstöra vår högt värderade yttrandefrihet. Stäng av dem och välkomna dem åter när de följer spelreglerna.

   15
   4
   • ”ensidig rätt att sprida propaganda”
    Menar du att du inte insett att alla sidor sprider propaganda gällande detta krig, likväl som även gällande alla andra krig.

    12
    11
   • Med ensidig rätt att sprida propaganda menar jag följande:

    Rysk lag förbjuder alla i Ryssland och alla i resten av världen att prata eller skriva om sanningen, om misstankar, om åsikter, idéer som inte har godkänts av Ryssland. Samtidigt finns det Svenskar som på fullt allvar menar att vi ska låta Putin obehindrat sprida både lögner och sanningar, oftast lögner, med hjälp av vår yttrandefrihet.

    Var och en måste själv bestämma. Putin har bestämt att yttrandefrihet inte ska finnas, alltså ska han hålla käft!

    15
    6
  • Tur att du bor i EU, I Ryssland hade dom låst in dig och kastat nyckeln för det 🙂

 4. Yttrandefrihet ska naturligtvis gälla alla. Men den som straffar andra som yttrar sig ska naturligtvis inte själv kunna yttra sig. Ryssland ska stängas av så länge Ryssland stänger av andra. När Ryssland öppnar för obroende granskningar får även Ryssland yttra sig. Lika enkelt som självklart. Den som öppnar för ensidig propaganda från Ryssland i ”yttrandefrihetens” namn stöttar ensidigt Putins sak och bör bedömas därefter. Jag använder Bahnhof men avslutar idag.

  30
  29
  • Yttrandefrihet är ett mynt med två sidor. Vi kan inte hålla på och radera, förbjuda och ändra allt som just i detta ögonblick helt subjektivt anses vara fel. Tänk om värderingarna är helt annorlunda om 100 år och Palme, Obama och Petterssons blog raderas ur historien eller skrivs om till något helt annat?

   Det räcker med undantag, censur och åsiktskorridor som det är, tack.

   27
   11
   • Det handlar inte om åsikter, det handlar om lika villkor. Tänk dig en boxningsmatch där ena boxaren måste ha båda händerna bakbundna. Tycker du att det rätt för att om hundra år…

    Ryssland stoppar yttrandefriheten. Gå inte i Ryssarnas fälla! Du är ju redan lurad av deras propaganda. När Ryssland tillåter yttrandefrihet så får Ryssland även rätt att yttra sig!

    21
    15
 5. Se till att blockera allt vad rysk propaganda media som går.
  Och häng ut fähundarna Putin, Lavrov och Co, sanningen ska fram och kommunisterna
  och massmördarna ska ställas inför rätta.
  Hoppas detta krig är den definitiva punkten för kommunister och diktatur i världen.
  Ett förbud mot diktatur och kommunism borde vara av högsta prioritet.
  Nazism är kriminaliserat och nu är det dags för nästa steg om än för sent.

  27
  21
  • Att kriminalisera åsikter är en mycket farlig väg att gå. Och att vi agerar likadant som Ryssland och Kina är definitivt inte rätt sätt att agera.

   20
   6
 6. Jon Karlung har rätt som vanligt. Men yttrandefrihet med undantag är ju en svensk paradgren.

  32
  22
  • Varför ska det vara undantag för Ryssland? Ingen får ju yttra sig i Ryssland. Enligt Rysk lag är det även förbjudet för dig och mig att skriva något negativt om Ryssland här i Sverige. Men Ryssland ska tydligen obehindrat få sprida sin statligt finansierade propaganda över hela världen?

   22
   12
   • Det är det som är skillnaden på öppna demokratiska samhällen och Ryssland.

    8
    7
  • Självklart kommer propaganda från båda håll. I ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet är det upp till var och en att avgöra vad man vill lyssna och tro på. Det är inte statens eller näringslivets uppgift att avgöra vad som är sant eller rumsrent.

   21
   7
   • Exakt, det är därför det är viktigt med oberoende granskningar och oberoende journalister. Dilemmat för ett demokratiskt samhlle är att vi försöker spela med rumsrena regler men samtidigt tillåter vi andra att spela med falska kort vilket riskerar att rasera demokratin! (visst man kan ifrågasätta oberoende, men alternativet ser vi i Ryssland, 15 år i fängelse, det är INTE oberoende…)

    8
    1
  • ”Men i slutänden är dom lika goda kålsupare”

   I Ryssland kan du få 15 års fängelse för att sprida det regeringen tycker är felaktigt även om det är sanning. I Ryssland kan du i värsta fall bli lönnmörd, även i fredstid och utomlands. I Ryssland säger regeringen att det inte pågår ett krig. I Sverige har vi Peter Kostin som påstår att dom är lika goda kålsupare…

   18
   11

Kommentera