Ryska armén är föråldrad

UKRAINA. Att ryska styrkor misslyckats med att belägra huvudstaden Kyiv på samma sätt som man gjort i hamnstaden Mariupol beror på flera faktorer, enligt militärexperter som DN har pratat med. Bland annat har Ryssland inte lyckats uppnå ett luftherravälde och pansarförbanden har haft svårt att hantera striderna i stadsbebyggelse.

Förstörda ryska stridsvagnar. Foto: Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian Ground Forces

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att den ryska armén till stor del är ett arv från kalla kriget och uppbyggd för en annan typ av krigföring. Enligt honom är de ryska stridsvagnarna varken tillräckligt moderna eller tillräckligt många. 

De byggde sin armé för att slåss med Nato på slätterna i Tyskland i framryckning mot Engelska kanalen, sedan har man uppenbarligen inte lyckats anpassa det, säger Paasikivi.

Militärhistorikern Frederick Kagan från Institutet for the Study of War säger att han inte känner till något annat exempel på en militärmakt motsvarande Rysslands som invaderat ett land och misslyckats så totalt. – Det är häpnadsväckande, säger Kagan.

-Pettersson tillhör dom som trodde att Putin nått längre med moderniseringen av militären och samhället i stort men det var propaganda…

Soldaterna, vapnen och taktiken ligger kvar på Sovjetunionens nivå.

Putin får nog inse att hans imperiedrömmar har spruckit…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ryska armén är föråldrad

 1. Och? Detta var väl knappast väntat, att ryska militären inte hängt med utvecklingen?

  Såhär skrev bloggens främste MÖP Mikael 14 nov 2021, med frenesi och i extas:
  Så du menar att S-400, Pantsir, Iskander, Armata, Koalitsiya, Bastion, Yars etc är gammalt skrot?
  Faktum är att Ryssland i många hänseneden har bättre teknologi än västländerna.
  Som Paul Craig Roberts en gång skrev, vi förde krig och slängde bort 1000-tals miljarder dollar i ändlösa krig medans ryssen utvecklade nya vapen system.
  När deras ekonomi förbättrades började dom massproducera dessa modeller, vi I USA insåg för sent att världens spelregler helt plötsligt hade ändrats.
  Vi var inte längre den enda militära supermakten på planeten.

  När skrotet inte funkar enligt planen, går Ryska militären över till att producera grushögar av civila byggnader. Är det detta som Mikale med anhang menar är avancerad rysk krigföring? Den gammelkommunistiske Putinist-muppen Mikael verkar dock inte vara så synlig längre på bloggen. Vart gick det fel med hans avancerade ryska militär?

 2. Det är många experter som talar nu med facit i hand. Innan gav de slaget förlorat. Sverige har en ängslig inställning i stort. Mandom mod i morske män,nä

  10
 3. Om Ryssland skippat imperiumplanerna direkt vid Sovjetunionens fall så hadde de kunna ha haft en vass ekonomi och en högeffektiv defensiv militär nu.

  22
  3
 4. Mycket experter hit och dit är det alltid!

  Den stora (enda?) anledningen till Rysslands misslyckande är att deras soldater, vilket jag har full förståelse för, inte vill offra sina liv för ingenting.

  Dessutom är dom alldeles för få för uppdraget.

  20
  2
 5. msn dksll vara försiktig här bara för att man använder gammalt matrial i stälet för att ge det till krigförande nationer som xxxx
  så är det inte säkert att man har i bakfickan .. man har tagit igen det försprång på elektronik som väst hade på både b och c stritsmedel har man jobbat sakta och angånde a stritsmedel behöver man inte göra mera dom har ju de tsar

  6
  4
 6. Putin är gammal vrålkommunist. Ränderna går aldrig ur. En gång kommunist, alltid kommunist. Man kan byta namn till ex.vis Vänstern eller Miljöparti, men i grunden är man fortfarande antidemokratisk kommunist.
  Angela Merkels energiuppgörelse med Putin, har försatt tyskarna i en svår sits. Hon har gjort Tyskland beroende av rysk gas, samtidigt som hon övertygats om att lägga ner kärnkraften. Angela Merkel är en gammal östtysk kommunist! Rikspuckot Löfven var sååå imponerad av henne. Resultatet ser vi nu på våra elräkningar.
  Mycket märkligt att demokratiska länder tillåter partier, vars avsikt är att avskaffa demokratin.

  40
  7
 7. ”– De byggde sin armé för att slåss med Nato på slätterna i Tyskland i framryckning mot Engelska kanalen, sedan har man uppenbarligen inte lyckats anpassa det, säger Paasikivi.”

  Bara ett problem med det påståendet. Ukraina är något plattare än vad Tyskland är.

  Puttes första misstag var att sätta igång när tjälen släppt men marken ännu inte torkat upp. Vilket den börjat göra nu så de ukrainska förbanden har faktiskt redan börjat operera i större formationer inklusive pansar med framryckning över terräng.
  Därmed var ryssarna begränsade till att röra sig längs med vägarna. Vilket dessutom underlättar navigering eftersom det verkar vara ett annat problem som ryssarna har. De kan inte läsa en karta.

  Då ryssarna var begränsade till vägarna gjorde det det lätt för ukrainska enheter att röra sig längs med vägarna och slå ut mål som dyker upp, det är här som de svenska pansarskotten, pansarvärnsrobotarna och granatgevären gjort stor nytta. Det gav dessa enheter möjligheten att slå långt över sin viktklass om man säger så.

  Kiev var aldrig i någon fara och definitivt aldrig belägrad av ryssarna. De var för långt bort och fick aldrig chansen att komma nära på grund av de ukrainska försvararna.
  Ryssarna försökte sno den största flygplatsen med helikopterburna trupper men fick storstryk i det ukrainska motanfallet. När ryssarna väl fick kontroll över delar av flygplatsen kunde de inte använda den eftersom den låg inom räckhåll för ukrainskt artilleri.

  Mariupol är en annan historia. Den är mindre än Kiev och omringades snabbt av ryska styrkor från både norr och söder.

  Jag hoppas att de ukrainska styrkorna snart kan undsätta Mariupol men tror att det inte kommer att göras i brådrasket eftersom ryssarna, om de har någon med hjärna kvar på platsen, kommer att använda Mariupol som bete för att försöka slå ut så stora mängder av ukrainskt material som möjligt.

  23
  8
 8. Krigsförbrytare och massmördare Vlademir Putin är en reinkarnation från Sovjetunionen och kommunismens helvete.
  Hoppas på att någon eller några snart gör processen kort med gangstern Vlademir Putin och hans patrask.

  33
  9

Kommentera