Ryska soldater har vägrat lyda order

UKRAINA. Ryska soldater som saknar stridsmoral har vägrat att lyda order och till och med förstört sin egen utrustning, uppger brittisk underrättelsetjänst. Samtidigt finns det inget som tyder på att Ryssland har börjat något stort tillbakadragande från Kiev. Ryssland säger dock att man utlyser ett tillfälligt eldupphör i Mariupol.

Bild som släppts av det ryska försvarsministeriet påstås visa ryska soldater som håller vapen som erövrats från den ukrainska arméns vapenlager i Cherson-regionen, Ukraina, 16 mars 2022. Bild: Ryska försvaret

Ukrainas informationskampanj har effektivt bekämpat Rysslands propaganda, säger chefen för brittiska elektroniska signalspaningsmyndigheten GCHQ, Jeremy Fleming.

Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, vägra att utföra order, sabotera sin egen utrustning och till och med av misstag skjuta ned sina egna flyg, sade han vid ett tal i Australien på torsdagen, enligt ett utdrag som myndigheten offentliggjort.

Det stämmer överens med uppgifter från en anonym amerikansk underrättelsekälla, som gör gällande att Putin ska ha blivit vilseledd av sina militära rådgivare.

Samtidigt har striderna runt Kiev fortsatt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt nattliga tal att han inte litar på de ryska utfästelserna om att skala ner sitt militära engagemang.

– Vi litar inte på någon, inte på en enda vacker fras, sade Zelenskyj och tillade att ryska styrkor håller på att omgruppera för att slå till i Donbass-regionen.

Vi kommer inte att ge dem något. Vi kommer att slåss för varje meter av vårt territorium.

Zelenskyjs tolkning av situationen tycks stämma överens med hur USA bedömer den. Sedan fredssamtalen i tisdags har endast runt en femtedel av de ryska förbanden runt Kiev omgrupperat, enligt USA. En del av de styrkorna bedömer man omgrupperar till Belarus.

Vi har inte sett någon återvända till sina hemgarnisoner, vilket är viktigt. För om Ryssland menar allvar med att deeskalera, vilket de påstår, så borde de skicka hem dem, vilket de inte har gjort, säger John Kirby, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon på en presskonferens.

Vår bedömning är att de kommer att rusta upp styrkorna, fylla på dem, och skicka tillbaka dem någon annanstans i Ukraina.

Kirby anser även att uppgifterna om att Rysslands president Vladimir Putin inte har fått tillräcklig information om kriget i stora drag stämmer.

Vi håller med om slutsatsen att herr Putin inte har blivit fullt informerad av sin försvarsminister om all utveckling under den senaste månaden, säger Kirby med brasklappen att USA inte har full insyn.

I ett utspel på onsdagskvällen uppgav det ryska försvarsdepartementet att man tänkte utlysa eldupphör i hårt drabbade Mariupol på torsdagsmorgonen för att kunna evakuera civila.

”För att denna humanitära operation ska lyckas föreslår vi att den utfärdas med direkt inblandning av FN:s flyktingkommissariat och Internationella Rödakorskommittén ”, säger departementet i ett uttalande.

Ryssland säger att en humanitär korridor ska öppnas till Zaporizjzja, men det har inte kommit någon oberoende information om eldupphöret.

Situationen i den av Ryssland belägrade staden Mariupol beskrivs som humanitärt katastrofal. Flera tidigare evakueringsförsök har misslyckats efter åtskilliga rapporter om fortsatt beskjutning från ryskt håll.

-Pettersson tror att det var många, inklusive Putin och jag som överskattade Rysslands militära styrka. Det är svårare att bedöma viljan att slåss, utbildning, sammanhållning och moral än det är att räkna antalet stridsvagnar och flygplan.

Insikter från Rysslands forskare kompletterar dessa militära publikationer. Trots att de är begränsade i sin tillgång och påtryckningar att måla upp en ljus bild, erkänner vissa forskare att Rysslands militära styrkor saknar materiell och professionell motivation att tjäna.

Nato har gräns mot Ryssland vid Lettland, Estland och Norge. Det är löjligt av Putin att påstå att jättelandet är hotat av det och att Ryssland känner sig inträngd i ett hörn.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Ryska soldater har vägrat lyda order

 1. I krig blir det krigsrätt och arkebusering om någon vägrar lyda order, men kanske inte om det är en militär operation

 2. Problemet för Putin är att majoriteten av alla 10 000-tals ryska soldater är vanliga värnpliktiga, dessa unga pojkar har inget som helst intresse av att förtiga vad det egentligen är som händer i Ukraina.
  När dessa gossar tids nog kommer hem så lär sanningen om Ukraina inte längre förbli så hemlig för det ryska folket!

 3. Visst är det förvånande att Ryssland inte lyckats inta Kiev tex, men än mer förvånande är Urkainas försvarsvilja/försvarsförmåga. Slava Ukraina!

  10
  4
 4. Hitlers arméer hade ofta kanonmat i främsta ledet. Så också Röda armén. Stackars barn som rekryterats som värnpliktiga att följa ledaren putins order. Det Stora Befrielsekriget, WWII är en stor stolt sak för ryssar. Detta anfallskrig blir något som alla ryssar kommer att skämmas över. Tänk er om Sveige anfaller något av de nordiska länderna eller vice versa. Urainare och Ryssar är bröder och systrar.
  #StandWithUcraine

  13
  2
  • ”Tänk er om Sveige anfaller något av de nordiska länderna eller vice versa.”
   Du beskrev just nu 300 år av Sveriges historia efter att vi lämnat Kalmarunionen.

   3
   11
 5. Kolla bilden noga. Kolla skärpan runt ansiktena på de närmaste barnen. Jämför med resten av bilden.
  En mycket dålig fotomanipulation.

  12
  4
 6. Puttes arméledning består av rödnästa, medaljhängda fyllbultar. Resultatet talar för sig själv!

  11
  8
 7. Om den här bilden stämmer vilket jag betvivlar så är dessa ryska ”soldater” inte en dag över 18 år.Det ser ut som om dom ska ut på en hemvärnsövning och inte ut i ett blodigt krig….

  18
  2
 8. Intressant bild. Putte har ju hävdat att inga värnpliktiga skickats till Ukraina. Jag ser sex värnpliktiga och eventuellt en äldre underofficer (?) längst bak i den lastbilen.
  Annan intressant detalj är att de åker kapellastbil vilket inte ger något skydd överhuvudtaget mot kulor eller splitter.

  24
  6

Kommentera