Försvarsmakten ”glasklara” – kränkning inte skäl för oro

FÖRSVARET. Försvarsmakten har en ”mycket säker bild” av den ryska kränkningen av svenskt luftrum utanför Gotland i början av mars, men har en policy av att aldrig kommentera vilken beväpning utländska stridsflyg bär på, säger Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens underrättelseenhet, till DN.

På den lågupplösta bilden från Försvarsmakten ser planen obeväpnade ut. Eventuellt hänger det små vapen under de två bortre planen. Jag har googlat och sett att det finns små atombomber på 85 × 15 cm som väger 23 kg.

Jag vill vara glasklar med att det inte finns någonting i den här kränkningen den 2 mars som innebär att vi skulle se en ökad hotbild mot Sverige eller skäl till en ökad oro, säger han till tidningen.

Uttalandet kommer sedan TV4 under onsdagen, med hänvisning till källuppgifter, rapporterat att två av de fyra ryska planen var bestyckade med kärnvapen.

Som en ”generell kommentar” säger Olsson att det är viktigt att tänka på att kärnvapenuppgifter kan användas för psykologisk påverkan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Försvarsmakten ”glasklara” – kränkning inte skäl för oro

 1. Finns ju attrapper som ser likadana ut. Varför köra skarpt i onödan? Är ju risker och kostnader.

 2. Vad jag har kunnat utröna om SU-24 attackplanet så har inte det kapacitet att bära någon av de två kryssningsrobotar som kan bestyckas med kärnladdning som Ryssland har.

 3. Det är väl små taktiska vapen.
  Taktiken är samma som i Ukraina 🇺🇦
  Att informera om att NATO inte är en god ide.

  10

Kommentera