Putin har fattat usla beslut, igen och igen

RYSSLAND. 1999 meddelade Putin att ”terroristbaserna i Tjetjenien” skulle krossas en gång för alla. Så startade en ny storoffensiv. Ryssland hade lärt sig av egna misstag. I stället för en markoffensiv inleddes nu en skoningslös bombning av det tjetjenska territoriet. Det höll till en början de ryska förlusterna nere, men förödelsen blev desto större för civilbefolkningen.

Jeander

Ryska trupper kunde efterhand tåga in i det ena samhället efter det andra, till slut även i huvudstaden Groznyj, men det var ruinstäder och grushögar man intog. De ryska marktrupperna mötte också denna gång hårdnackat motstånd från välbeväpnade och starkt motiverade rebeller.

Putin har trupper i Transnistrien som är en del av Moldavien och stannar kvar trots att den legala regeringen bett Ryssland lämna. Ryssland anser att Transnistrien är en del av Ryssland trots att regionen saknar gräns mot Ryssland.

Putin inledde krig och invaderade delar av Georgien 2008 och har trupper kvar där ännu.

Ryssland har även så kallade ”fredsbevarande trupper” i Nagorno-Karabach som ligger mellan Armenien och Azerbajdzjan där det ständigt är oroligt.

Sedan har Ryssland militär i Syrien, Libyen, Mali, Centralafrikanska republiken med flera länder.

2014 invaderade Putin Krim och Donbass i Ukraina trots löften om motsatsen, det förnekades länge eftersom det var män i gröna uniformer utan förbandsbeteckningar.

Den 24 februari 2022 gjorde Putin livs kanske största misstag när han invaderade Ukraina i stor skala. På bara en månad har Vladimir Putin lyckats med att ena ett splittrat väst, blåsa liv i Nato, sänka Rysslands ekonomi och cementera sitt eget eftermäle som en mordisk krigsförbrytare och trots alla dessa krig och militära konfrontationer i en stor del av världen är det aldrig Putin och Rysslands fel.

-Pettersson säger att Putins krig ska inte skyllas på Ivan och Olga. Ryssland liknar andra fallna imperier som försöker återskapa sig själva…

USA:s före detta försvarsminister, under Obama, Leon Panetta säger till Sveriges Radio Ekot att Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina ”förmodligen det sämsta strategiska beslutet han tagit i sitt liv” och fortsätter: ”Jag ser inte hur Putin kan vinna det krig han startade”.

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Putin har fattat usla beslut, igen och igen

  1. Putin, du är en av historiens största nollor. Du framstår alltmer som den sadistiske mördaren du är. En klenväxt missanpassad nolla, med tätt mellan ögonen och glest mellan hjärncellerna.
    Vi är många nu, som förbannar dig och önskar dig och din familj svårt lidande inom en nära framtid.

    10
    4
  2. Han är inte unik i sitt beslutsfattande som diktator. Vi har läst om Stalins hanterande av dem som borde ha varit rådgivare. Vid minsta tvekan så blev det enkelbiljett till Gulag.

    Hitler har vi till och med sett på journalfilmer när han med hela handen och hög röst dirigerade fiktiva divisioner på lägeskartan inför dem i giv akt som skulle verkställa utan att våga peka på fakta.

    20
    1
    • @turrim. Av oss igår replik under ”Svenska pansarvapen tagna av ryska styrkor i Ukraina” med liknande jämförelse som i ditt inlägg censurerades till papperskorgen, så Grattis till att du lyckats gå förbi censuren!
      Mvh.

  3. Fick inte Stefan Löven vara med på gruppfotot? Eller har han kanske ett eget litet helvete?

    34
  4. Det som de har gemensamt är att de inte bryr sig om den egna befolkningen heller. Oavsett om han vinner slaget förlorar han kriget.
    Till priset av attRysslands europeiska del, sjunker som en sten. Till den östra delens nivå. Och inte bara oligarker utan Olga,min vän,som haft västkontakt kommer behöva fly snart för att överleva.intelligentian flyr. Datafolk. Några oligarker i Saudi,Dubai.

    19
    1
  5. Putin – mänskligt sett inte ens en nolla. Andra betalar. Hur länge?

    23
    6
  6. Har inte de flesta diktatorer varit dåliga strateger?
    Det är väl det vänligaste vi kan säga även om Kapputtskin.

    32
    7

Kommentera