Stora brister i vården

SJUKVÅRD. Landets sjukhus lider av stor brist på personal och vårdplatser och de flesta regioner ser inte att situationen kommer att förbättras de kommande åren, uppger Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att i januari ha påbörjat en nationell tillsyn av Sveriges sjukhusvård.

Problemet är inte nytt och det blir inte bättre.

Efter att ha gått igenom svar från regionerna är myndighetens bedömning att minst 18 av landets 21 regioner har brist på disponibla vårdplatser, det vill säga platser inom slutenvården som har den utrustning och bemanning som krävs för att kunna säkerställa bland annat patientsäkerheten.

Det blir en ökad risk för patienten och en ökad risk för vårdskador, säger avdelningschef Peder Carlsson.

Samtidigt saknar regionerna en tydlig plan för hur problemen ska lösas – något som Carlsson beskriver som ”lite förvånande”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Stora brister i vården

 1. Konstigt att inte vården blir bättre. Under många år har ju det anställts hur mycket administratörer och andra som ska se till att vården fungerar. Varför fungerar det inte trots det. Är det kanske vårdpersonal som träffar dom sjuka som fattas. Men hur kan så många experter inte ha fattat att det behövs vårdpersonal. Det hjälper nog inte hur många rapporter som skrivs och hur många som sitter och läser dom om inte det finns personal som vårdar dom sjuka.

 2. Text från SvT mitt
  ”Förra veckan sa flertalet sjuksköterskor från barnavdelningen på Sundsvalls sjukhus upp sig. Nu gör 14 operationssjuksköterskor och 8 iva-sköterskor samma sak, vilket Sundsvalls Tidning rapporterade om först.”
  Varför? Jo, nya sköterskor får mera betalt än äldre erfarna med eller utan specialistkunskaper. Erfarenheten är inget som ger en bättre lön.

  22
  1
  • Peter

   Kommunals tidning kom ut nyligen, bara jämföra löner med kommuner eller regioner.

   Kan sklija upp till 9-10 tusen i månaden för samma jobb, beroende på var man bor?

   Varför tröttnar folk på jobbet de har?

   https://ka.se/2022/03/16/lonekoll/

 3. Med två enkla beslut löser vi stora delar av vårdkrisen. Repatriera de som kommit hit för en all-inclusive. De tillför inget ock kostar bara. Utrota byråkratin. Se föregående. Utan dessa båda grupper minskar belastningen och medel till förbättringar frigörs. Sedan kan man också sänka skatten vilket ger mer skatteintäkter.

  26
  • Å ena sidan skulle migranterna avlasta vården. Å andra sidan utnyttjar de vården mer. Var ligger brytpunkten?

   16
   • Det visar sig att vissa grupper, främst all-inclusive-gruppen, konsumerar mer än de producerar. Sedan har vi bland annat den östasiatiska gruppen thailändskor med flera) som producerar mer än vad de konsumerar. Men de kallar sig inte flyktingar heller. Tack vare de så kallade flyktingarna så vill jag minnas att hela invandrarkollektivet går back. Och vi med dem.

    17
  • De 1,2 miljoner som inte försöjer sig själv ska naturligt vis resa hem igen, men med nuvarande förstånd hos befolkningen så kan det vara svårt att få tillstånd

 4. Förr större salar med flera vårdplatser, idag en patient i ett rum stort nog för två. Förr 10 patienter per sjuksköterska (Ssk) nu en Ssk på 4 patienter. Förr Landsting nu Regioner, ingen förbättring bara högre kostnader
  .
  Botemedel bort med politikerstyre d.v.s. inga Regioner, tillåt varje sjukhus vara en del som kan ha något att säga till om, där finns kunskapen om hur sjukvården fungerar.

  Ta bort alla dessa nonsensanteckningar för varje patient och anteckna endast det viktiga, jag blir förbannad varje gång jag läser intagen för njursvikt då skälet var lunginflammation.

  Se till att både anställda och patienter får en röst om hur ett sjukhus ska fungera, inte som nu kontorsnissar på en Region som bestämmer.

  27
 5. Och i detta läge vill socialisterna avskaffa de privata sjukförsäkringarna för fackanslutna.

  32

Kommentera