Det är inte torkans fel, det finns massor med vatten i Afrika

BISTÅND. Det är inte torkans fel skrev jag på bloggen i september 2011 och som insändare i riks och lokaltidningar runt 2007. Då gick biståndsorganisationen Sida i svaromål och påstod att jag hade fel.

Pixabay

De flesta länder i Afrika har tillräckligt med grundvatten för att klara även långa torrperioder, ofta mer än i 50 år, som kan följa i klimatförändringens spår, visar en ny rapport från organisationen Water Aid.

Det finns en uppfattning om att många afrikanska länder helt saknar tillgång till vatten, men i stället handlar det ofta om bristande politisk vilja och att frågor om vatten och sanitet inte prioriteras, säger Anna Nilsdotter som är svensk generalsekreterare på Water Aid.

Afrikas grund­vat­ten kan ge en sta­bil och håll­bar till­gång till rent vat­ten för stora de­lar av kon­ti­nen­ten. Tyvärr är grund­vat­tnet en out­nyt­t­jad resurs idag i de flesta afrikan­ska län­der. Grav un­der­fi­nan­sier­ing i teknik och kun­skap, i kom­bi­na­tion med dålig för­valt­ning och re­g­ler­ing, gör att grund­vat­tnet i flera län­der inte kom­mer män­niskor till gagn. Med rätt in­vesteringar kan grund­vat­ten spela en avgörande roll för hur län­der i Afrika klarar att möta kli­mat­förän­dringarna.

“Grundvattnet i Afrika är en enorm, men outnyttjad, resurs som skulle kunna rädda hundratusentals liv och ge miljontals människor tillgång till rent vatten. För de som befinner sig i frontlinjen för klimatförändringarna kan detta vara skillnaden på liv och död”, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige.

Rapporten kan läsas här

-Pettersson undrar varför inte afrikanerna borrat/grävt brunnar som vi gjorde för hundratals år sedan och varför inte biståndsorganisationerna prioriterat vatten…

Steget Efter

TIDIGARE 2011-09-17. Det är inte torkans fel – stoppa biståndet och rädda Afrika

FN beräknar att 12 miljoner människor hotas av svält och hungersnöd på Afrikas horn och Somalia är hårdast drabbat.

De orsaker till svälten som anges är klimatförändringar och torka. Det är fel. Torka återkommer i Somalia och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är Somalias största exportprodukter. Bananerna går ofta till Italien och djuren till Arabländerna. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

─ Pettersson undrar om ni sett sådana bilder som på filmen nedan den från Somalia när opartiska nyhetsmedia eller biståndsorganisationer beskriver nöden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Det är inte torkans fel, det finns massor med vatten i Afrika

 1. SIDA, förkortningen för AIDS på spanska och minst lika destruktiv som sjukdomen, bör läggas ner omgående. Det är ett sätt att dygdesignalera och dessutom ett instrument för korruption, styrning och kontroll av fattiga länder. Bidrag passiviserar dessutom mottagaren i det långa loppet.

  Det är naivt att tro att folken i söder ska kunna bygga liknande samhällsstrukturer som vi i norr. Dom här folken kan inte bättre än så här på egen hand. Jag har själv jobbat i Afrika. Dom är supertrevliga, men tänker inte och fungerar inte som vi i norr. Jag tror dom flesta i Sverige nu börjar förstå det.

  inom en inte allt för snar framtid kommer dom dessutom vara i majoritet i Sverige. Det tål att tänkas på. SIDAS pengar kommer mer och mer att behövas på hemmaplan.

 2. I Sverige 2018 var hela landet brunt, dock vi hade vatten i sjöar och grundvatten
  Felet är Att Afrikas befolkning ökar så starkt.

  • Det bor bara 1.3 miljarder människor i Afrika och det är tre gånger så stort som Kina.
   Så det finns gott om utrymme och möjligheter att försörja en tre gånger så stor befolkning.

   8
   1
 3. Det är vänsterns propaganda, det är vi den rika världen, som lagt beslag på era resurser. Ljuv musik när jag får veta att mina tillkortakommanden inget har att göra med mitt armod. Borde man låtit de svarta vara? Inget järnvägsbyggande, inga vägar, inga vaccinationer, ingen missionärer. De hade fått hoppa runt med sina spjut och dansa till trummornas takt.

  24
  1
 4. Det kanske inte är Afrika som i första hand är tänkt som objekt i nya “Vatten-ämnet” ?
  I Tyskland har man nu liksom hos oss fördummat befolkningen, Därför har man från stadsbors sida,börjat fråga sig om de kan bidraga frivilligt,för att med vattenkanna i handen bevattna landets skogar ??
  Inne i städerna springer de kring och fuktar marken runt träden och tror sig på så sätt göra en insats för “Klimatet” 😉
  Men intressant att följa hur de nu långsamt bygger upp hysterin med reportage ute från skogsområden ,med intervjuer inifrån branschen.
  På vägen träffar de även bönder som beklagar sig…. detta liksom i alla tider !!

  27
  2
  • I detta sammanhang vill jag också informera om att de tyska “journalisterna” ligger på samma nivå som Abzurdiska sorten…
   En av dem som rapporterade om flygolyckan i Kina,där planet störtade lodrätt i marken från 9.000 meters höjd.
   Ställde följande fråga,”Finns det några överlevande” ? !!!!

   12
 5. Jag frågade en av mina mekaniker, “om du fick en ko vad skulle du göra då.”
  Jag trodde att han skulle svara, med min svenska tankegång, “sköta om henne och se till att hon blev betäckt och få en kalv för att utöka.”

  Svaret blev afrikanskt “om jag fick en ko skulle jag slakta henne och bjuda alla i byn på kalas och alla skulle få äta så mycket de orkade.”
  Detta gäller ej Massajer eftersom deras kor också är som renarna för våra samer, skillnaden Massajer får inget statligt stöd.

  De har svårt för att ta in att en arbetsinsats kan ge utdelning på sikt, de vill ha allt direkt.
  Eller en arbetskompis, var i Dar es Salaam tillsammans med en afrikan anställd och såg kokospalmer med nötter nära en marknadsplats.
  Min kompis frågade “de där kokosnötterna skulle du kunna få plocka dem.”
  Javisst, blev svaret, men varför skulle jag göra det, kokosnötter finns ju att köpa.”
  Att lägga egen energi för att få något, nu eller senare, är inte det första som slår dem.

  35
  5
 6. Afrikas klimat, som människan är perfekt anpassad till inspirerar inte det lokala folket att bli uppfinningsrika eftersom allt finns utanför dörrskynket ändå.
  Men att det finns gott om vatten i Afrika bevisar många nomadjägare som bara med en pinne kan gräva lite så får de vatten när de är ute på jakt.

  Sedan är ju SIDA bara en korrupt sosseinstitution som går ut på att sno så mycket skattepengar som möjligt till Partiet och utvalda individer med partibok.

  48
 7. Latheten breder ut sig, varje gång gråterskorna skickar mat till ”behövande”. Klart som tusan att om allt är fritt, så lyfter inte någon på häcken. Möjligtvis för att ”producera” fler barn. Lägg ner allt bistånd och tvinga afrikanerna att ta eget ansvar. En del ”spill” får man räkna med i initialskedet.

  49
 8. Nej, det är enklare att sitta och vänta på hjälp från andra länder. Stoppa allt bistånd. Det gör mer skada än nytta

  65
  • Går knappast då blir ALLA som lever på bidragen arbetslösa de som samlar in dessa pengar, innan nån promille hamnar hos enstaka som har behov till hjälp !!!! !

   45

Kommentera