Mindre kärnkraft får elpriset att stiga – och svänga

ENERGIPOLITIK. Elpriset väntas både öka och svänga mer i spåren av elektrifieringen i industrin och en ökad andel icke-planerbar kraftproduktion, visar en studie från Tillväxtanalys.

Bild: Pexels.com

Elektrifieringen av industri och transporter och en europeisering av elmarknaden leder till högre elpris. Dessutom kommer en förändrad produktionsmix sannolikt att leda till ett mer volatilt elpris.

Det ger stora negativa konsekvenser ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys. – Effekterna av ökande elpriser är särskilt stora för den elintensiva industrin och kan ge negativa konsekvenser på sysselsättning, investeringar och produktion.

Studien lyfter vikten av att stödja utvecklingen av hela eller delar av den elintensiva industrin.

Stöd till marknadsaktörer kan motiveras när marknadsmekanismen inte fungerar på ett effektivt sätt. Fokus bör vara på stöd via brett utformade FoU-satsningar, snarare än riktade skattesänkningar mot specifika verksamheter som exempelvis datahallar. Ett borttagande av energiskatten på el oavsett användningsområde kan av detta skäl vara motiverat.

-Pettersson säger att den enskilt viktigaste åtgärden för en fungerande elmarknad är att få bort Miljöpartiet från allt inflytande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Mindre kärnkraft får elpriset att stiga – och svänga

  1. Noterar att Pettersson inte tål kritik och stänger av kommentarer för vissa! Bloggen är alltså trots allt en Regeringsmedia!

  2. Den absolut övervägande faktorn för en stabil energiförsörjning och funktionell privat sektor – jordbruk, industri, tillverkning – är att vi får bort socialisterna och fascisterna från makten, alltså S, MP, V och C.

    10
    • OCH att ”Europeiseringen” upphör! Varje land producerar och använder sin egen elektricitét. Om det blir något över, först DÅ kan något säljas till annat land. Någon slags marknadsstyrning (högsta priset erhåller elektricitéten) skall Sverige inte delta i. Detta funkar inte om det finns subventionerad elproduktion, utsläppscertifikat etc inblandat. Om det någonsin fungerar i utanför Norden, skulle vi kunna överväga, tills dess får det vara.

  3. Tänk om man skrivit på tentan ” Icke planeringsbar kraftproduktion” IG direkt.
    Vattenfall har ju några få skrämda gasturbiner som reservkraft, skall dom också bort?

    14
    • Vattenfall har INGENTING (i Sverige)! Karlshamnsverket är ett privat företag, som är kontrakterat för att köra jättelika dieselaggregat på beställning. Normalt skall de stå i beredskap, men detta var sannolikt länge sedan det skedde – nu körs de kontinuerligt.

  4. Medborgare,rösta endast på det parti som med säkerhet kan garantera att det
    blir samma låga elpris över hela landet och som sätter elmaffian på plats och
    som ser till folkets bästa,och plockar bort dessa falska sk miljöidioter.

    33
  5. Förbjud elbilar tills vi säkrat el till hushållen och industrin.
    Och lägg på en rejäl elskatt på elbilarna som dessutom är bidrags subventionerade
    av oss skattebetalare.
    Och terrorstämpla Miljöpartiet omedelbart.

    40
    • Varför har många småföretagare ofta el-bilar? Laddaggregatet till typ Tesla går på företagets elförbrukning. Så är det i min by.

  6. Pettersson förstår du inte att om det hjärndöda gänget som styr MP säger en sak så är det den absoluta sanningen.

    Alltså ska vi ha kärnkraft i Sverige så innebär det slutet för hela vår planet.

    Vi måste förlita oss till naturen och helst vrida uren tillbaka, säg tusen år. Ingen potatis i Sverige utan kålrötter, ni vet väl att swede i engelskan är en kålrot, mycket mera animalisk föda blir det också samt ved och koleldade hus.
    Det blir mer utsläpp än nu, men det har de hjärndöda inte en aaaaning om.

    23

Kommentera