Moldavien vädjar om hjälp efter flyktingvågen

UTRIKES. Moldavien varnar för att flyktingströmmen från Ukraina skapar stor instabilitet i landet, som är Europas fattigaste. Inget annat land har tagit emot fler flyktingar per capita sedan Rysslands invasion, skriver Financial Times, bakom betalvägg. – Vi är Ukrainas enskilt bräckligaste granne. Vi behöver hjälp att hålla oss på fötterna, säger utrikesministern Nicu Popescu till tidningen, och fortsätter: – Det ligger inte i någons intresse att Moldavien inte kan upprätthålla sin nuvarande politiska och socioekonomiska stabilitet. Och riskerna är ganska stora.

Belarus är i praktiken ett ryskt lydrike, Georgien, Moldavien och Ukraina delvis ockuperade av Ryssland. Inget av de fyra länderna är med i EU eller Nato.

I går sa Popescu att Moldavien hittills har tagit emot 100.000 flyktingar, vilket motsvarar cirka fyra procent av den totala befolkningen på 2,6 miljoner invånare. Tyskland har meddelat att man kommer att anordna en givarkonferens den 5 april för att hjälpa Moldavien.

-Pettersson har noterat att Belarus som i praktiken är ett lydrike till Ryssland, Georgien är delvis ockuperat av Ryssland, Moldavien är delvis ockuperat av Ryssland och Ukraina är i fullt krig mot Ryssland.

Inget av dessa länder är medlemmar i EU eller Nato, så om Putin lyckas krossa Ukraina, vilket land står på tur? Jag misstänker att Putin är sugen på Litauen för att få landförbindelse med Kaliningrad, men då blir det storkrig. Litauen är med i EU och Nato…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Moldavien vädjar om hjälp efter flyktingvågen

 1. Putin är vår tids Hitler.
  Europa har fungerat bra under EU trots de fel och brister organisationen har.
  I dag ska vi vara tacksamma att Europa kan stå enade mot krigsförbrytare och fullblodspsykopat Vlademir Putin i Kreml.
  NATO känns också som en trygghet även om vi inte har garantier för att NATO hjälper Sverige i en krigssituationer.
  Hoppet står till att någon gör processen kort med kräket i Kreml.

  11
  18
  • Rätt dålig jämförelse, med Hitler. Oerhört mycket som inte alls är likt Hitler.
   Stalin ligger närmare men inte riktigt rätt heller.
   Putin är helt enkelt Putin, en helt egen tyrann.

   ”Europa”(du menar Västeuropa?) har inte fungerat bra under EU. Och EU:s många idoitiska fokusområden har tagit fokus från just försvar och säkerhet och istället satsat på oeralistiska idéer om miljösatsningar, avrustning, flyktningmottagande utvidgning med mera.

   EU:s oförmåga att överhuvudtaget göra något av nytta har troligen bidragit till Putins grandiosa framtidsplaner, men lyckligtvis överskattade han grovt den egna nationens förmåga.

   7
   1

Kommentera