Skattebetalarna ska få insyn i Kungafamiljens ekonomi

SKATTER. Skattebetalarna ska få ökad insyn i hur kung Carl XVI Gustaf använder anslaget från staten, det så kallade apanaget som förnärvarande är 149 miljoner per år. I dag redovisas inte vilken summa de olika medlemmarna i kungahuset får, och inte heller vad pengarna används till, skriver Sveriges Radio.

H.M. Konungen, Sveriges statschef, tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan och H.K.H. Prinsessan Estelle. Kronprinsessan och Prinsessan Estelle är tronarvingar och första och andra personer i tronföljden. Porträttet i bakgrunden föreställer Kungens framlidne far, arvprins Gustaf Adolf. Foto: Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna

I den årsredovisning som offentliggörs i april kommer det – för första gången – att anges tre rambelopp: ett till kungaparet, ett till kronprinsessparet och ett till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Det kommer också att finnas exempel på vilka utgifter kungafamiljen får ersättning för.

Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna. Men med respekt för den privata integriteten i det här fallet, och därför tycker vi att det är bra att ta det här steget nu, säger Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet.

I årets budgetproposition får Sveriges statschef drygt 149 miljoner kronor. Ungefär hälften går till Slottsstaten, för skötseln av de elva kungliga slotten, bland annat. Den andra hälften går till Hovstaten, som finansierar kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader kopplade till det kungliga uppdraget.

Störst summa går till kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Prinsessan Madeleine och hennes make Christopher O’Neill bor ju utomlands, och kommer inte få ett fast rambelopp.

I årsredovisningen kommer det också att finnas exempel på vilka sorters utgifter som kungafamiljen får ersättning för, berättar Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet.

Det är en del av deras boendekostnader på deras privata boende, som i det här fallet är slott. Det är vissa transportkostnader, vissa säkerhetskostnader, det är kläder för offentlig representation.

Anslaget ska täcka levnadsomkostnader, däremot inte vissa utgifter som är helt privata, enligt Jan Lindman. – Där finns inte privata bilar eller privata båtar eller investeringar i fastigheter eller värdepapper.

-Pettersson tycker att 75 miljoner för Hovstaten, som finansierar kungens verksamhet och kungafamiljens kostnader kopplade till det kungliga uppdraget är billigt, rena rama budgetkungen. Sveriges Regeringskansli har en budget på 17.000 miljoner för rikets styrelse.

Som jämförelse kostar Norge – 469 miljoner kronor. Nederländerna – 492 miljoner kronor. Storbritannien – 950 miljoner kronor. Monaco – 520 miljoner kronor. Danmark – 127 miljoner kronor. Spanien – 84 miljoner kronor. Liechtenstein – 0 kronor. Luxemburg – 113 miljoner kronor.

Sveriges Kungahus tillhör ätten Bernadotte, som sedan över 200 år sitter på Sveriges tron.

Det Kungl. Huset utgörs av

 • H.M. Konung Carl XVI Gustaf (f. 1946)
 • H.M. Drottning Silvia (f. 1943)
 • H.K.H. Kronprinsessan Victoria (f. 1977)
 • H.K.H. Prins Daniel (f. 1973)
 • H.K.H. Prinsessan Estelle (f. 2012)
 • H.K.H. Prins Oscar (f. 2016)
 • H.K.H. Prins Carl Philip (f. 1979)
 • H.K.H. Prinsessan Sofia (f. 1984)
 • H.K.H. Prinsessan Madeleine (f. 1982),
  gift med herr Christopher O’Neill (f. 1974)
 • H.K.H. Prinsessan Birgitta (f. 1937)

Den Kungl. Familjen utgörs av Kungl. Huset samt Konungens övriga barnbarn och systrar:

 • Prins Alexander (f. 2016)
 • Prins Gabriel (f. 2017)
 • Prins Julian (f. 2021)
 • Prinsessan Leonore (f. 2014)
 • Prins Nicolas (f. 2015)
 • Prinsessan Adrienne (f. 2018)
 • Prinsessan Margaretha, Fru Ambler (f. 1934)
 • Prinsessan Désirée, Friherrinna Silfverschiöld (f. 1938)
 • Prinsessan Christina, Fru Magnuson (f. 1943),
  gift med generalkonsul Tord Magnuson (f. 1941)

I Kungl. Familjen ingår även Konungens framlidne farbrors hustru:

 • Grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg (f. 1924)

Läs mer om Kungafamiljens medlemmar på deras respektive sidor med biografier och information om deras arbete, officiella engagemang och intressen.

Se ätten Bernadottes släktträd

15 thoughts on “Skattebetalarna ska få insyn i Kungafamiljens ekonomi

 1. Håller med det finns andra mer intressanta personer och myndigheter att kontrollera än vår kungafamilj som bara är en ljusglimt i tillvaron.

 2. För en socialist är detta naturligtvis högintressant. Avundsjukan är ju ett signum, för dessa människor. Uppgiven summa till kungahuset, per år är ungefär samma som SIDA vräker ut per dag, till obskyra diktaturer och korrupta regimer. Vanligtvis rakt ner i fickorna på någon potentat med uppgivna socialistiska förtecken. Här finns anledning att syna redovisningen. Man kan misstänka att en del pengar ingår i en loop……..

 3. Det är svenska staten som äger de svenska slotten så att påstå att den så kallade slottsstaten skulle utgöra utgifter för kungahuset är gravt missvisande av vänstermedia. Detta är en kostnad oavsett statsskick. Det som dock är mer intressant är att Karl XIV Johan räddade Sverige med sin förmögenhet;

  ”Guadeloupefonden var den särskilda betalning som Storbritannien erlade till det svenska kungahuset som ersättning för den västindiska ögruppen Guadeloupe.

  Bakgrunden var att Storbritannien, som hade erövrat Guadeloupe från Frankrike, år 1813 lämnade över ön till Sveriges kung Karl XIII och hans efterkommande som kompensation för att den svenske kronprinsen Karl Johan skulle kunna drabbas av egendomsförluster när Sverige anslöt sig till alliansen mot Napoleon I. Vid Parisfreden 1814 återlämnades Guadeloupe till Frankrike, och det svenska kungahuset fick i stället 24 miljoner franc. Denna summa användes år 1815 till att betala den svenska statsskulden.

  Kronprinsen (sedermera Karl XIV Johan) och hans efterkommande på svenska tronen fick av ständerna i stället en årlig ränta på pengarna, utgörande 200 000 riksdaler banko. Denna så kallade Guadelouperänta var ett särskilt anslag i statsbudgeten ända fram till 1983, då det avskaffades efter en överenskommelse med den brittiska kronan. Guadelouperäntan var då på 300 000 kronor.” (Wikipedia)

  Man kan fundera över hur mycket 1700 kvadratkilometer i Karibien vore värt i dag under svensk överhöghet. Sätt en ränta på 1% och 75 miljoner skulle då vara räntan på 7,5 miljarder. Dela den med öarnas yta och du får 4,41 kr per kvadratmeter. Som jämförelse är Sveriges minsta län, Blekinge, 2931 kvadratkilometer vilket skulle ge ett motsvarande värde av 13 miljarder. Med ett genomsnittligt villapris på 3,267 MSEK blir det inte fullt 4000 villor.

  • De kungliga slotten är elva stycken, de ägs av staten men den kungliga familjen har dispositionsrätten och underhåll/skötsel betalas med apanaget.

   Om kungahuset avskaffas får givetvis någon annan betala, dock blir det skattepengar oavsett. Alternativet att sälja eller hyra ut privat finns dock.

 4. Det finns betydligt viktigare saker som svenska medborgare borde få insyn i vad beträffar svenska myndigheters förehavanden.

  45
  1
 5. När kommer vi att få insyn i våra Politikers ekonomi, dom som förser
  sig själva med löneökningar på 60 tusen varje år??

  54
  1
  • Exakt Majbjörn,, jag skiter i vad kungen kostar, men hatar slöseriet med våra skattepengar till allah andra.

   48
   1
 6. Hade varit mer intressant,att få veta vad alla utsorterade s.k. riksdags-politiker,gör med sina miljoner de erhåller i livslång ”pension” ! Många lathundar vi skatte-slavar tvingas försörja livet ut…..
  Kungahuset och deras medlemmar gör ju likväl ett PR-arbete för landet. Apanaget lär till största delen gå åt till restaurering/underhåll av de Slottsbyggnader,och ägor som tillskrives dem.

  49
  3

Kommentera