Arla har slutat sälja Kefir: ”Associeras med Ryssland”

GALENSKAP. Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla har tillfälligt slutat sälja filmjölken Kefir eftersom förpackningen ”associeras med Ryssland” på ett sätt som på grund av läget inte är lämpligt. Det uppger Arlas kommunikationschef Caroline Elisabeth Starck i ett mejl till Dagens Nyheter.

Produkten, ett slags filmjölk, är visserligen helt producerad i Sverige och av svenska råvaror, men Arla drar in den för att den inte är ”lämplig”.

Helt producerad i Sverige och av svenska råvaror, men Arla drar in den för att den inte är ”lämplig”.

Tidningen skriver att Kefir ”under en period” inte kommer att säljas i svenska butiker.

”Angående Kefir var det förpackningen som inte kändes lämplig, inte produkten i sig. Smetana-förpackningarna har mer neutrala illustrationer”, skriver Caroline Elisabeth Starck. När produkten väl är tillbaka kommer det att ske i ny förpackning, enligt DN.

-Pettersson säger att det är löjlig symbolpolitik. Rysk mat och kultur som är tillverkat i Sverige har iinget med Putins terrorregering att göra. Jag tycker att olje och gaskranarna sk stängas av helt i stället, Arla borde inte syssla med dumheter.

En gång besökte Pettersson och den oäkta hustrun de gamla svenskbygderna på andra sida Östersjön och Haapsalu i Estland, eller Hapsal som staden egentligen heter på svenska, och ligger på Estlands västkust innanför ön Dagö. Där serverades vi en ”rysk” förrätt på lokalen vi besökte.

Det var saltgurka, honung och Smetana samt samt lite vodka på ryskt vis…

Vodka, saltgurka, smetana och honung tyckte Pettersson var lämpligt vid tillfället. Foto: Karin Ahlstrom Jensen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Arla har slutat sälja Kefir: ”Associeras med Ryssland”

 1. jag kan nog med 100% säkerhet säga att R0yssland och Ukraina skiter blankt i om det säljs Kefir i svenska butiker. Men ledarna i Sverige tror att landet är den mittpunkt som resten av världen snurrar runt. Det enda Sverige har är bidrag till analfabeter och arbetsskygga från Afrika och Asien.

 2. Om regeringen vaknar och sänker bränsleskatten så har vetebönderna ett gyllene år om dom växlar upp tempot

  11
 3. Herregud så dumt. Lökkupoler finns dessutom i Ukraina också så det skulle likaväl kunna uppfattas som stöd för Ukraina att ha lökkupoler. Kan de inte bara klistra fast blågul etiketter om de är så rädda för att uppfattas som ryssvänliga?

  13
  1
 4. Sillstimmet PK har slagit till igen utan att tänka… ”det bara känns rätt” idioter…

  19
 5. I Sverige är vi inte dumma i huvudet, vi vet bäst!
  I Sverige är vi inte dumma i huvudet, vi vet bäst!
  I Sverige är vi inte dumma i huvudet, vi vet bäst!
  I Sverige är vi int,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  17
  • Så här tänker man om man jobbar som kommunikatör, och såna finns det numera gott om på svenska företag och myndigheter.

   19
 6. Så urbota dumt rent ut sagt infantilt, men typiskt för det moderna svenska tankesättet.
  ”Vi måste visa kurage och säga ifrån,” var säkert ett av skalen till att detta beslut togs.

  28

Kommentera