När Ryssland vällde in över Europas gränser

HISTORIA. Dagens anfallskrig av Ryssland mot Ukraina är inte första gången Ryssland har försökt invadera Ukraina. Katarina den storas invaderade Krimhalvön redan 1792. Rysslands har gjort många försök att utöka sitt territorium, både lyckande och misslyckade försök.

Ryssland under 1500, 1600 och 1700-talen

Slaget vid Baggensstäket år 1719, är en stor historisk händelse, inte bara för Saltsjöbaden och Stockholm utan för hela Sverige. Om inte de svenska styrkorna hade motat bort ryssarna 1719 hade vi kanske pratat ryska idag.

Tsar Peter den store av Ryssland har gett sina styrkor ordern ”Härja och bränn” – städer, slott och gårdar längs Sveriges ostkust ska gå upp i rök, så att först Sverige och sedan tsarens andra fiender tvingas på knä, för Ryssland vill bli en fruktad stormakt.

Peter den store ärvde år 1682 tronen i Ryssland – en nation som låg långt efter Europa. Han drömde om att förvandla sitt rike till en kopia av de mäktiga staterna Österrike och Frankrike, och ett av hans första dekret öppnade dörren på vid gavel för utländska experter.

Lockade av klingande mynt och goda karriärmöjligheter flockades de snart kring hovet i Moskva.

Nederländska båtbyggare lärde ryssarna hur man byggde bra örlogsfartyg. Brittiska och tyska ingenjörer byggde kanaler, och officerare från hela Europa började forma en tidsenlig armé av Rysslands livegna bönder och konservativa adelsmän.

Ett av Rysslands största problem på 1600-talet var landets isolering. Tsarens rike förfogade inte över en enda hamn som lät ryska köpmän utnyttja Europas viktigaste seglingsrutter.

I söder härskade den osmanske sultanen över Svarta havet, och i väster kontrollerade Sverige Östersjön med sin flotta. Det var endast hamnstaden Archangelsk vid Vita havet som via den långa rutten norr om Skandinavien gav brittiska och nederländska fartyg möjlighet att handla direkt med tsarens rike. Vita havet frös emellertid på vintern och stängde Ryssland hälften av året.

Ryssland slukade sina grannar bit för bit. Ukraina, Finland och Sibirien var bara några av offren för den ryska expansionen. Under 1700- och 1800-talet lade landets regenter under sig allt land mellan Östersjön och Stilla havet och förvandlade Ryssland till en världsmakt.

Framgångar i söder, fiasko i nordväst kan den förste ryske tsarens regeringstid kort sammanfattas med. Ivan den förskräcklige erövrade stäpperna ända ner till Kaspiska havet från tatarerna, men miste å andra sidan tillgången till Östersjön och den lukrativa handeln med England. Sverige och Litauen trängde bort Ryssland från kusten och isolerade landet från omvärlden.

Sibiriens erövring ägde rum under tsar Mikael och hans son Aleksej. Drivkraften var stenrika köpmän som familjen Stroganoff, som ville kontrollera handeln med päls. Sibiriens stammar attackerades, och ryssarna förde med sig sjukdomen smittkoppor, så i slutet av 1600-talet bodde färre än 300000 personer i regionen. Landet gick därför miste om stora intäkter, trots att Europa suktade efter päls från Sibirien, spannmål och virke.

För att kunna växa behövde Ryssland en isfri hamn, så i september år 1700 angrep tsarens styrkor. Målet var svenskarnas kustfort vid Narva i dagens Estland.

Fortet belägrades av 37000 ryska soldater, men svenskarna höll ut i tre månader, tills den sjuttonårige svenske kungen kom till undsättning.

Karl XII förde sina styrkor oskadda till ryssarnas läger i skydd av en snöstorm: ”Tjock snö gjorde att fienden inte kunde se oss på fyrtio stegs avstånd. Därför blev inga av våra skadade av de ryska kanonerna, förrän vi var inne, och kort efter gav fienden sig på flykten”, skrev en svensk officer om överraskningsanfallet, som vållade panik bland ryssarna.

Slaget vid Narva blev en smärtsam läxa för tsar Peter. En rysk diplomat skrev hem från Wien, där han hade förödmjukats under förhandlingar med den svenske ambassadören: ”Mellan Sverige och Ryssland kunde det inte bli vare sig ett fördrag eller en fred, sa den svenske ambassadören. Därefter brast han ut i skratt”, skrev diplomaten.

Tsar Peter fruktade en svensk invasion efter nederlaget vid Narva, men Karl XII marscherade i stället söderut för att krossa ryssarnas allierade, Polen-Litauen, som hade angripit hans baltiska besittningar.

Det beslutet gav tsaren tid att bygga upp sin armé igen och inte minst ta reda på vilka allvarliga misstag hans styrkor hade gjort vid Narva.

Ryssarna behövde framför allt lära sig av svenskarnas långa linjer av gevärsskyttar, som inte sköt förrän de kunde se fiendens ögonvitor. Därför var de betydligt träffsäkrare än ryssarna.

Tsaren noterade även att den svenske kungen i egen person hade lett anfallet, medan den ryska arméns överbefälhavare befann sig långt från Narva och stridens hetta.

I sju år kunde Peter den store ostört återuppbygga och utbilda sin armé, medan svenskarna besegrade Polen-Litauen. Först hösten 1707 red Karl XII österut med 40000 man för att inta Moskva.

Styrkeförhållandet såg ut att vara som det brukade, för svenskarna gick från seger till seger i de första slagen. Tsaren anhöll därför om fredsförhandlingar, men hans sändebud avvisades av Karl XII med orden:

”Jag tänker förhandla med honom i Moskva”.

Peter var tvungen att byta taktik: svenskarna skulle inte hejdas på slagfältet utan genom att byar brändes och brunnar förgiftades, så att de inte fick tag i vare sig mat eller vatten under försöket att ta sig till Moskva. Den brända jordens taktik tvingade Karl att gå söderut, för att hans armé inte skulle svälta ihjäl. Snart bröt den ryska vintern ut, och kölden tog livet av tusentals utmattade svenska soldater.

Sedan blev det slaget vid Poltova i dagens Ukraina år 1709 och Sveriges tid som stormakt var över. Sverige lärde sig men Ryssland har fortsatt med mängder av krig, många erövringskrig och en hel del försvarskrig.

Ryssland/Sovjet delade upp Östeuropa med Hitler och det var en av flera anledningar till 2:a världskriget. Vi har Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968, Afghanistan, Tjetjenien, Moldavien, Georgien, Ukraina med flera.

När ska Ryssland lära sig uppträda civiliserat och inte som ett herrefolk?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “När Ryssland vällde in över Europas gränser

 1. I både VK1 o VK2 undvek ALLA armeer gränsområdena mellan dagens Vitryssland och Ukraina runt floden Pripyat. Dessa områden täcks av Pripyat-träsken och är än denna dag oframkomliga stora delar av året. De få vägar som finns är hårt bevakade av Ukraina. Och inte för inte så var dessa områden fulla av partisaner både då och troligtvis även nu.

 2. Till listan bör fogas Ostpreussen och Hinterpommern mm, 1945. Fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen.

  • När Sovjeterna började närma sig gammalt tyskt territorium så började de förlora mer och mer av både manskap och material. VK2 hårdaste strider stod just när de började närma sig de tyska “kärnlanden”. Detta trots att Sovjeterna var överlägsna de tyska i både manskap och material. Nazityskland lämnade “västfrpnten” i princip öppen och slängde in allt material och manskap i de hade kvar öst …

   Man försvarar hårt sin hembygd Precis som Ukrainarna !

 3. Jag säger bara en sak POLTAVA, misslyckandet att utvidga Sverige… Så skratta inte åt ryssen

 4. Tsar Peter och fler andra ryska härskare har med sitt brännande och härjande av kyrkor och gårdar skapat stora problem för släktforskare, speciellt i Västernorrland.

 5. Det här stolpskottet Wolfgang Hansson i Aftonslasken har nog tittat för djupt glaset med flytande kreativitet. Nu har han klurat ut att, flyktingströmmen en del av Putins krigsstrategi.

  Karlen glömmer att Putins plan var att slå till med blixtens hastighet och sätta Ukraina inför fait accompli för att sedan manna upp med sina hejdukar. Nu satte ju rysk klantighet och ukrainskt motstånd stopp för detta. Dessa flyktingströmmar var inte planerade av Putin.

  F ö sker nu en utjämning av flyktingmottagande i EU. De östländer som inte tidigare tagit emot flyktingar gör nu detta.F ö var det inte många av de tidigare flyktingarna från Afrika och sien som ville till dessa östländer.

  Nu kan man säga att flyktingkonvention och asylrätt fungerar som det var tänkt, när de togs fram efter andra världskriget. De hade aldrig en förutsättning som innebar massflykt från andra kontinenter, genom säkert land efter säkert lland (upp till ggr 4).

  11
 6. Förvirrade infiltrerade vänsterpersoner på olika positioner gör knut på sig själva i sin logik.
  Arlas Kefir stoppas stoppas för att förvirrade personer tror att det har att göra med Ryssland.
  Deras favoritmål när de sitter och fultolkar på nätet är säkert olika Gorbys.

  15
  1
 7. Tsar peter lever visst ännu, eller Tsar Putin, det räcker inte med att vara
  största land i Världen, han vill diktera villkoren för alla andra?
  PUTIN, försök kom in på 2000 talet, det går inte att kriga som på 1700 talet!

  11
  3
 8. Ryska ledare vill ha ett land som är västerländskt men orkar inte bygga det av egen kraft utan tar med våld över ett redan fungerande land.
  Tillsätter sina egna ledare och vad de erövrat faller sakteliga i spillror.

  Kaputtskin har dåliga medhjälpare och är någon smart så lyssnas han inte på, utan avpolleteras.

  10
  4
 9. varför inte förse Ukraina med de idag vassaste tänkbara i vapenväg, inte tveka!…själva bangar de inte att använda
  sina senaste tekniker…hårt mot hårt enda
  språk kosakerna begriper och möjligen
  kan få dem att ta reson?…Flathet från vår
  sida möts med hån deras sida…det är så
  sant en ren ynkedom!

  10
  7
  • Mulle Omar!
   Är du medveten om att kosacker också lever i Ukraina i närheten av Dnepr.

 10. Och när negrer och muslimer vällde in i Sverige!
  På 50-talet fanns det ett tio-tal i landet, i dag är det millioner och dom förökar sig som råttor!
  Om 10 år till så är vi i minoritet i vårt eget land, p.g.a. socialistiska landsförrädare som öppnade portarna för fienden!
  Dom ansvariga måste ställas inför rätta för alla sina brott och utvisa minst 2 millioner samt stäng gränsen!

  37
 11. Så länge det finns “herraväldestankar” hos ett lands styre / regering i stället för samarbete kan det aldrig sluta med annat än krig !

  20
 12. Vad skall ha ha ett totalt sönderbombat Ukraina till? Söka EU bidrag till uppbyggnad? Jag fattar inte hur han tänker där?

  21
  2
 13. Några fel i denne text. Men först, skriv inte Peter den store, han var Peter I. Vi använder inte ens dessa äretitlar när vi pratar om de svenska kungarna så varför ska vi göra det när man hänvisar till utländska.

  I slaget vid Narva så var inte Peter I närvarande eftersom han fick kalla fötter kvällen innan slaget när de hörde att den svenska armén var på väg så han sprang därifrån tillsammans med några av officerarna.

  Dessutom anammade inte Ryssland den karolinska gå-på-taktiken utan gick ett steg tillbaka till Gustaf II Adolfs brigadtaktik där de sköt i salvor (hela kompaniet), linjevis eller gruppvis. Däremot så kopierade Peter I det svenska reglementet samt artilleriet och idén med kompanistycken, alltså småkalibers kanoner som understöd för soldaterna. De hade däremot inte råd eller kunskap att kopiera det svenska rytteriet (som var det mest fruktade i Europa vid denna tid) utan de begränsade sig till att sätta upp dragonregementen, i praktiken beridet infanteri som till nöds kunde fungera som kavallerichock. Dock fortfarande inte upp till standard med de svenska dragonregementena.

  16
  3
  • En parentes bara. Som du skriver, den taktik som det svenska rytteriet använde var fruktat. KarlXII’s pappa Karl XI gjorde ganska mycket för att rusta upp Sverige, inte bara krigsmakten utan man la mycket kraft på att bygga bla vägar. Men en sak som man experimenterade med var att kunna använda älgar i kavalleriet. Även om man lyckades tämja dessa något sånär så gick det inte så bra och man la det hela på hyllan. Men man kan ju undra hur fienden hade reagerat på ett anfallande rytteri på framrusande älgar.

   12
   • Ålgrytteriet fungerade, problemet var att älgen bara lät den ryttare som fött upp den sedan den var kalv att rida den. Vilket gjorde att det blev väldigt ineffektivt.

 14. Ryssland borde lära sig att de har HELA Sibirien med enorma rikedomar och att koncentrera sig runt Wolga !

  Kort sagt ge F-N i Baltikum, Ukraina och de andra länderna i Öst- och Centraleuropa.
  I norr skapar Arktiska Ocenanen en naturlig gräns och i söder de torra stäpperna och öknarna mot Kina, Mongoliet och Hindukush.

  Ett av målen med Sovjetunionens krig i Afghanistan på tidiga 80-talet var att kunna bygga en järnväg ner till Indiska Oceanen …

  14
  2

Kommentera