Ursäkta – men nationalstaten är inte värd att dö för

NATIONALISM. Nationalstaterna är konstruktioner som försöker lura i oss att de alltid existerat och tronar på minnen från fornstora dar. Möjligen skulle jag ta en kula för EU som i grunden är ett fredsprojekt. Eller om Putin anfaller mitt älskade Berlin, skriver Fredrik Strage på Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Fredrik Strage. Foto: Johan Jönsson

Richard Sörman på kanalen Riks säger vad han tycker om Fredrik Strages åsikter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Ursäkta – men nationalstaten är inte värd att dö för

 1. Fantastiskt att somliga i massmedia är så okunniga om att det var grekernas nationalism som gav dem sammanhållning, kraft och mod att försvara sig mot det stora Perserväldet. Sjöslaget vid Salamis år 480 f Kr räddade vår civilisations grundläggande värderingar och institutioner, samt skapade evigt skön arkitektur, skulptur. Grekiska filosofer analyserade både naturen och alla slags mänskliga problem, inte minst frågan hur samhällen skulle styras på bästa sätt. Därtill kommer alla grekiska skådespel och övrig litteratur. Utan nationalism inga kultursamhällen. Folk som vill kritisera nationalismen bör lära sig begreppet chauvinism, det betecknar en uppblåst attityd där man ser sin egen kultur som den högsta och ser ner på alla andra folk. Chauvinism är motsatsen till nationalismens goda sidor – där man är stolt över sin egen kultur och sina gemensamma värderingar och traditioner, seder och bruk men också respekterar andra kulturer – så länge de respekterar våra och alla andra människors rättigheter.

  2
  1
 2. Nationalstaten, skulle jag dö för, om den var nationell och svensk, som varnade sitt riktiga folk! Inte den socialistiska mångkulturella förgörarsmet som är i dag!

  JAG STÄLLER MIG NEUTRAL IDAG! Till Sverige, och det svenska systemet som det är att försvara!

  Men man måste väl för tusan, se till innehållet och inte strukturen som Strage gör! Det är ju helt bakvänt, och verklighetsfrånvänt!

  2
  7
 3. Konstigt att vilja försvara det odemokratiska imperiebygget EU men inte den (hyfsat) demokratiska staten Sverige. Är Strage imperiealist, som Putin?

  3
  3
 4. Sååå, varför vill idioten Strage inte försvara den stat hans älsklingar har byggt upp under hela 1900 talet, det politiska landskap han försvarat och krigat för via media?
  Men att skrika sig hes när andra skall försvara sina diktaturländer går bra.

 5. Detta gossebarn med nyinköpt jeansjacka för 5000:- och t- shirt med reklam för Pepsi skall ej skriva om något annat än schlagerfestivaler.
  När han nu gjort det, avslöjar han direkt vilken dubbelnolla har egentligen är, men passar säkert den nya tidens DN.

  20
 6. Bara ännu ett bevis för hur gammelmedia och statliga media kan järntvätta befolkningen. Covid var det ultimata beviset på hur media hjärntvättar en hel värld.

  23
 7. Från vänsteryngel kan man inte begära mer, dom är precis så jävla
  dumma i huvudet som dom låter, det är bara att lyssna på Expo eller
  på Aftonslaskens så kallade jounalister så blir det bekräftat!

  26
 8. Ett typiskt bortskämt vänsteryngel som inte vet och förstår mycket utöver bubblan som han befinner sig i.Man får väl hoppas att åldern tillför lite mer nyanserade åsikter och insikter…

  19
 9. Han kan ha någon typ av släktskap med de som äger makten över media. Han kanske är makthavare i media. I så fall vill han utplåna Sverige och den vita folkgruppen, för att sätta punkt för andra världskriget!

 10. Nationen är bla en skapad plats där gemensamma regler, lagar, sociala normer och kultur ligger till grund för en samexistens. Något som under en tid skavt och slipats mot varandra för att nå en överenskommelse att ”det här är ok för de flesta”.
  Vi är vanedjur, vi gillar när det är som det brukar. Vi vill inte ställas inför svåra och konstiga förändringar. Att veta ungefär var vi har varandra skänker trygghet, när vi är trygga mår vi bra!
  Hur tycker ni det går…?
  Jag anser min frihet och trygghet stulen, därför beskriver jag det till den lämnas tillbaka!

  40
  • Han är inte nationalist säger han det han gör är bara att utvidga nationesbegreppet till EU och att han ser Berlin som sin hemby.
   Vilket Kalle i vilken by i Sverige också gör.
   Fredrik Strage tycker att han kan ta en kula för EU och Berlin det är bara det att han tycker han är mycket hippare än Kalle i Sverige från Svedala som säger samma sak.

 11. Är hans föräldrar födda i Berlin möjligtvis? Efternamnet låter ju lite tyskt.

  18
  • Vilse i pannkakan?
   Berlin vill han försvara, det kallas för bunkermentalitet och det dog ut 1945.
   Vem skulle ta en kula för denna mentalt förväxta pojke? Inte jag!

   44

Kommentera