HMS Halland ska moderniseras

FÖRSVARET. Saab Kockums ska modernisera HMS Halland. Ubåten håller redan världsklass när det gäller lednings- och navigeringssystem. Saab kommer att genomföra en omfattande halvtidsmodifiering av Sveriges befintliga Gotlands-klassubåt HMS Halland, inklusive generalöversyn och uppgradering av ledningssystem.

HMS Halland Foto: Flt Sgt Artigues

Detta kontrakt visar att en omfattande halvtidsmodifiering är en pålitlig, kostnads- och tidseffektiv lösning för att den svenska marinen ska få viktiga nya förmågor. Det är också ett bevis på Saabs åtagande att förse Sverige med högteknologisk undervattensteknik, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Kockums.

Gotlandsubåtarna byggdes under åren 1990-1997. Klassen består av tre ubåtar som samtliga tidigare har genomgått enklare modifieringar under den första delen av deras livstid. HMS Halland är den tredje ubåten att genomgå en halvtidsmodifiering. HMS Gotland och HMS Uppland sjösattes efter halvtidsmodiferingar 2018 respektive 2019.

De uppdaterade versionerna av Gotland-klassen banar väg för den modernaste ubåt med luftoberoende framdrivning som är under tillverkning idag: Blekinge-klassen (A26).

Mer än 20 nya system som i framtiden kommer att användas i A26 kommer också att implementeras i HMS Halland som en del av halvtidsmodifieringen, vilket bidrar till riskminimeringen för A26.

Kinas senaste ubåt verkar ha fått sin design från Sveriges nya A26-klass

SAAB U-båt A26, kanske världens modernaste och bästa konventionella ubåt.

***

TIDIGARE 2018-06-21. Svensk ubåt, skräck för USA:s flotta

FÖRSVAR. Den har kallats ett av de största hoten mot den amerikanska marinen. Det hela började år 2000 med en övning i Medelhavet där Sverige deltog med en ubåt av ungefär samma typ som Gotland.

– Ubåten hördes inte, syntes inte och kunde inte fångas in av de andra styrkorna. Men själv såg hon och hörde allt. Det var smygtekniken som kom till sin rätt, säger Kjell Göthe, informationschef på Kockums, som har byggt Gotlandsubåtarna.

Detta väckte USA:s intresse. Kunde Sverige bygga så svårfångade ubåtar skulle ju även mer illasinnade länder kunna göra det. Så USA skickade en förfrågan till den svenska regeringen om att hyra en Gotlandsubåt med svensk besättning. Sommaren 2005 var Gotland på plats i San Diego för att öva med den amerikanska marinen.

Gotland gjorde bra ifrån sig på övningarna. Ett och ett halvt år efter att de började har den amerikanska marinen fortfarande svårigheter med Gotland. Kontraktet förlängdes ytterligare ett år. USA ville öva mer.

HMS Gotland deltog i krigsspelet mot USA:s flotta med dess massiva styrka av anti-ubåtskryssare, helikoptrar, ubåtsjaktplan och speciellt atomubåtar.

Svenskarna gav tydligen den amerikanska marinen rejält på pälsen. Gotland sänkte virtuellt amerikanska attackubåtar, jagare, fregatter, kryssare och och tog sig även in i den ‘röda zonen’ nära hangarfartygen.

Det går många historier om hur bra den svenska ubåten egentligen är. Den sägs ha sänkt amerikanska fartyg, bland annat hangarfartyg, i olika övningar. Exakt vad som hänt vill ingen berätta.

Att USA var angelägna om att lära sig fånga Gotland råder det inga tvivel om. De stod för hela kalaset. Totalt betalade de 200  miljoner kronor för de två år som Gotland var i USA. Det täckte alla kostnader för övningen – från diesel och underhåll till skolgång för den svenska personalens barn.

Nåväl, det var några år sedan och nu har HMS Gotland genomgått en komplett uppgradering och Gotland har blivit en nästan ny ubåt.

– Vi har gjort en av världens bästa ubåtar ännu bättre. Vi har skurit henne i två delar, bytt ut ett antal tunga system, satt ihop henne igen och nu har hon sakta förts ner tillbaka till sitt rätta element, säger Gunnar Wieslander, vd för Saab Kockums.

The Drive

Sverige har idag fem toppmoderna ubåtar som kan behärska hela Östersjön…

HMS Gotland med USS Ronald Reagan i San Diego
HMS Gotland med USS Ronald Reagan i San Diego

Strategy page  

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “HMS Halland ska moderniseras

 1. OM inte när bör det vara. Ukrainas folk har lärt Putin en läxa han inte glömmer. OM han skulle utvidga kriget till fler tidigare sovjetrepubliker lär han få samma motstånd där som i Ukraina. För de ryska soldaterna är det ett anfallskrig. De har nu lärt sig skillnaden att de NU inte försvarar Fosterjorden. #StandWith Ukraine

  7
  2
 2. 350 meter till Saab Kockum och 350 kilometer till Ryssland. Jag skulle tro att man ligger illa till när det brakar loss.

  7
  1

Kommentera