Norge blockerar inte ryska medier

YTTRANDEFRIHET. Norge tänker inte, tvärtemot EU, blockera ryska mediebolag som RT och Sputnik från att sända i landet. Det meddelar statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff enligt norska TV2. Jag medger att det är en svår fråga där viktiga principer ställs mot varandra. Och vi ska avsätta tid till att utvärdera det här. Yttrandefriheten står stark, säger Støre.

EU har förbjudit de statligt kontrollerade ryska mediernas sändningar i unionen. Sverige har uttalat stöd för linjen och bland annat Telia har blockerat RT.

Samtidigt har frågan om att blockera ryska propagandakanaler mött kraftig kritik. Bland annat menar Journalistförbundet att det är fel sätt att motverka desinformation. Kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter (S) har däremot sagt att blockeringen inte är ett brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

-Pettersson tycker blockeringen är onödig, bättre att västliga kanaler sänder på ryska i Ryssland…

Att socialdemokraterna gillar att blockera oliktänkande är inte förvånande:

Du Gamla Du Fria Du Radio Nord – Det artistiska Sverige protesterade så här mot den nya piratradiolagen, när socialdemokraterna förbjöd fri radio. Den Dödskallemärkta ”Du Gamla Du fria Du Radio Nord”. Inte ens Radio Syd vågade spela den. Vila i frid Radio Nord från sista dagen den 30 juni 1962.

Sossarna var nu riktigt upprörda över att kommersiell TV var ett faktum, den socialdemokratiska politikern Maj Britt Theorin förespråkade förbud mot privat innehav av parabolantenner under mitten av 1980-talet, på förslag från det Socialdemokratiska Kvinnoförbundet, och fortsatte att argumentera för det under många år.

1 kap. Yttrandefriheten enligt denna grundlag

1 §   Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, tv och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag. Lag (2018:1802).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Norge blockerar inte ryska medier

 1. Konstigt att Svenska journalister tycker så? Själva har dom inget emot
  att blockera det näst största partiet i Sveriges Riksdag? SVT lotsas varje
  dag som att partiet inte exisiterar, det är bara när man tillsammans med
  Expoidioterna lyckas gräva fram något negativt som dom slår på stora trumman?

  10
 2. Svensk folket anses inte mogna att själva avgöra vad som är fel, farligt eller ohälsosamt. Vi är snart tillbaka när i stort sätt det mesta var förbjudet och lite till, som på 50- talet.
  Plastpåsar, sugrör, metalldetektorer på egen tomt utan tillstånd och hög avgift, (drönare lite oklart där), cigaretter och snus nu med restriktioner, alkoholhaltiga drycker, gå på krogen osv sådant som är tillåtet nästan överallt utom här.

  22
  2
  • Du överdriver. Alkohol och cigaretter är det restriktioner på i många länder. Snus är förbjudet i de flesta länder. Krogar och sprit har åldersgräns i hela Europa. Exempelvis Danmark, Polen och Ryssland.

   9
   7
   • Erkänner att snuset är förbjudet i EU. men har restriktioner här. Alkoholhaltiga drycker säljes bara på systemet här. Cigaretter får inte vem som helst sälja.
    Menade inte direkt åldersgränsen utan alla konstiga regler för att få köpa och dricka alkohol på krogen.
    Åldersgräns finns väl överallt, men inte de begränsningar som finns i vårt land.
    För att inte prata om det tvingande höga priset på dryckesvaror och hur enkelt det är för krögaren att bli av med alkoholtillståndet

   • Nu är jag inte stammis på krogen som jag var i ungdomen men vad jag vet är de inga krångligheter (mer än åldersgräns) att beställa något att dricka. Förr var det mattvång och begränsade mängder, men det finns väl inte kvar så länge man sköter sig.

    Att krögare måste sköta hygien och skatter för att få behålla alkoholtillståndet är inte konstigt men jag tror inte det är så annorlunda i andra länder.

    Att vanliga butiker inte får sälja sprit kan vara tråkigt men Systemet har ett enormt sortiment, bra kvalité och en service som är enastående. Öppettiderna kunde vara bättre.

    I Norden har Island de hårdaste reglerna, sedan Sverige, Norge och Finland. Danmark är liberalast.

    Norrmännen tycker spriten i Sverige är billig. Finnarna har lättat lite för att försöka minska gränshandeln med Estland.

Kommentera