Teater terrorbombad i Mariupol

UKRAINA. Ryssland uppges ha bombat en teater i Mariupol där civila sökt skydd, rapporterar Reuters.

Teatern i Mariupol innan terrorbombningen

Mellan 1 000 och 1 200 personer, de flesta kvinnor och barn ska ha befunnit sig i byggnaden, säger stadens vice borgmästare. Det är ännu oklart om hur många som har skadat och dött i attacken.

”Ännu ett fruktansvärt krigsbrott i Mariupol. Massiv rysk attack på teatern när hundratals oskyldiga civila gömde sig”, skriver utrikesministern Dmytro Kuleba på Twitter.

-Pettersson säger att Putin terrorbombar civila medvetet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Teater terrorbombad i Mariupol

 1. Bara för att tydliggöra min uppfattning, så är det otvetydigt att Ryssland med Putin i spetsen, har angripit och invaderat ett grannland. Just nu dödar dessa invasionsstyrkor ukrainare, militärer som civila, kvinnor som barn. Ukraina förstörs intill oigenkännlighet. Så kalla mig inte rysstroll.

  Men medierna i Sverige (f ö hela väst) borde ta och tänka till riktigt ordentligt över hur de rapporterar kring kriget i Ukraina. Som det ser ut nu, saknar jag information om hur ”kriget”, eller ”specialoperationen” beskrivs i rysk media. Jag har bara hört att det ryska narrativet är att Ukraina skall ”räddas”.
  Hur man ”räddar” ett land genom att invadera och ha ihjäl dess invånare kräver en väldigt twistad logik. Denna logik är jag intresserad av att veta mer om. För kan jag försöka förstå den, kan jag också både bemöta och motverka denna.

  Nu råder ett propagandakrig, där ryssmedias målgrupp är den vanlige ryssen och ett fåtal allierade länder. Västmedias målgrupp är bred och omfattar i princip alla andra. En extremt polariserad situation. Rysk media är till 100% styrd av Putin. Västmedia är inte styrd på samma sätt men uppvisar (av förståeliga skäl) ett extremt flockbeteende.

  Visa rysk propaganda, visa det skruvade narrativ det ryska folket matas med. Förse det gärna med en disclaimer eller tala om att detta är rysk nyhetsförmedling om kriget i Ukraina. Låt mediekonsumenterna se båda sidor och låt de dra sina egna slutsatser. I slutändan handlar det om trovärdighet.

  Väst måste inbegripa det ryska folket som målgrupp för sin nyhetsrapportering. Kan Elon Musk se till att ryssar kan använda internet är det ett ”vapen” Putin sannolikt skulle vara rädd för.

  • Men EU har ju bestämt att ryska internetsajterna RT och Sputnik, liksom belarussiska Belta, inte får sändas i hela EU, inklusive Sverige. Så det går inte att få ta del av deras synpunkter. Drivande i EU-beslutet har varit icke minst några tyska EU-politiker (vilkas landsman f.ö. var dr Joseph Goebbels, nazitysk propagandaminister och mästare i censur och desinformation samt nära vän till Adolf Hitler).

   • På exakt motsvarande håller nu Putin ryska folket i ovetskap om vad som sker i Ukraina.
    Att inte RT och Sputnik får sändas i EU (inkl Sverige) utesluter inte att public service i väst tar upp och visar exempel på den propaganda ryska folket matas med. Att få veta vad rysk TV sänder är också lika intressant om man skall kunna motverka desinformation.

 2. Ryssarna hade väl en drönare uppe som såg att massor av kvinnor, barn och andra civila sökte skydd där så de såg det som ett saftigt mål att demoralisera ukrainarna med.
  Alltså matade de in koordinaterna och skickade iväg en salva eller tio, för att vara säkra på att man fick alla civila.

  14
  11
 3. När jag läser vad en svensk pensionerad officer skriver, så blir jag mycket fundersam.
  Hur många Wennerströmmare har vi i vårt land?

  12
  4
 4. I Mariopol härskar delar av Azovbataljonen. Borgmästaren infängades för några dygn sedan av Ryssarna, så någon borgmästare kan knappast uttala sig.

  En gissning byggd på erfarenhet säger att Azovbataljonen valt teatern till stabsplats el dyl, samt enligt rutin jagat dit intet ont anande husvilla civila. Givetvis skjuter Ryssarna på stabsplatsen och då blir civila dödade och skadade, vilket Ukrainska propagandan går ut med. Finns det påstått 1000 individer i byggnaden, så blir det 100-tals dödade och skadade enbart av artillerield.

  De som skall stekas och dömas är förståss Aziv-bataljonens ledning, som använt sig av mänskliga sköldar. Ett klart krigsbrott. Men inga döda/skadade har förståss märkligt nog visats upp. Kanske är det en tidningsanka?

  Kan tänka mig att ett Ryskt krav vid ev stilleståndsavtal är, att alla krigsbrottslingar skall infångas och dömas. Tro inte att det handlar om så många Ryssar, men däremot massor av Ukrainare inkl legosoldater.

  18
  18
  • En parallell till det (9:e mars) bombade barnsjukhuset i Mariupol, som innan attacken omvandlades till en militärförläggning i slutet av februari månad; vilket f.ö. meddelades till FN:s säkerhetsråd 2 dagar innan bombningen och där icke ifrågasattes av något land. Ändå fick Ryssland skulden.
   Hörde också på bilradion i e.m. där DN:s mycket Putin-kritiska Moskvakorrespondent, nu i Kiev, sade att allt var lugnt i den ukrainska huvudstaden där centrala delarna var helt oskadda, inga krigshandlingar pågick, mat fanns i affärerna och att många, vilka lämnat staden tidigare, nu återvänt dit.

   15
   10
  • Ukraina är en demokrati, även om det finns brister. Extremister har ingen makt i parlamentet och att påstå att delar av Azovbataljonen härskar är lika relevant som att påstå att Nordiska motståndsrörelsen härskar i Sverige.

   Ryssland bryter grovt mot folkrätten. Det går bara att jämföra med 1939 och Hitler i Europa, för mig är det ofattbart att någon kan försvara Putins angreppskrig och terrorism.

   Att inte borgmästaren kan uttala sig säger en som inte tror det finns ersättare vilket det finns på alla poster.

   Blir vår statsminister sjuk så ersätts hon av Morgan Johansson.

   17
   9
   • Enligt Puttebrigaden är de 400 Azovmedlemmarna överallt, kan allt och gör allt. Azovmedlemmarna är så mäktiga att hade det funnits 800 av dem hade Putte aldrig vågat invadera.

    9
    5
 5. ”-Pettersson säger att Putin terrorbombar civila medvetet…”

  Medvetet och planerat! Då Putin så sent som i dag upprepade sitt mantra att ryska insatsen går enligt plan, då får man alltså utgå från att det är Rysslands plan att även skjuta direkt, helt oförblommerat, mot civila. Bra att vi fick detta så tydligt bevisat, vad ryska krigsplaner egentligen är.

  23
  11
 6. Önskade att det där vore Kreml och att Putin svinet blev helstekt.
  Krigsförbrytelser som kommer förfölja Ryssland i evigheter.
  Konkurs för Ryssland nästa vecka är ett lindrigt straff.
  Men Putin kommer aldrig kunna visa sig mer för alltid isolerad och dödsdömd.
  Putin är så totalt körd så det finns inte.
  Kommunismens definitiva grav är nu grävd.

  28
  17

Kommentera