Ryssarna kan ro hem…

GOTT & BLANDAT. Den tidigare KGB-agenten Vladimir Strzhalkovsky, nära vän med Rysslands president Vladimir Putin, äger den 68 meter långa lyxyachten ”Ragnar” som nu ligger i Narviks hamn i norra Norge. Fartyget har slut på drivmedel och norrmännen vägrar tanka den. – Dom kan ro hem, säger Narvikföretagaren Sven Holmlund. 

Fartyget Ragnar. Bild Ragnaryacht.com

Vi vill lämna Narvik. Vi ville resa förra veckan, men inga leverantörer vill sälja bränsle så vi är fast här, säger i dag lyxyachtens kapten Rob Lancaster till norska NRK

Lyxyachten ”Ragnar” ligger i Narviks hamn – samtidigt som den stora Nato-övningen Cold Response pågår i området. Orsaken är förstås Rysslands invasion i Ukraina. 

Yachtens ägare Vladimir Strzhalkovsky, 68, är nära vän med Vladimir Putin, 69. De tjänstgjorde på 1980-talet tillsammans inom den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB i Sankt Petersburg. 

Vladimir Strzhalkovsky Bild: från Wikipedia

Strzhalkovsky var biträdande ekonomiminister i Ryssland och ledde en statlig avdelning för att främja turism innan han utsågs till verkställande direktör för det multinationella gruvföretaget Norilsk Nickel 2008. Tre år senare ska han ha lämnat företaget med ett avgångsvederlag på 100 miljoner dollar, cirka 900 miljoner kronor. 

Vladimir Strzhalkovsky är sedan 2018 ordförande i den ryska fotbollsklubben Dynamo Moskva. 

Förra året uppgavs att den 68 meter långa yachten ”Ragnar”, som är en ombyggd isbrytare, var till salu för 59 miljoner pund, cirka 730 miljoner kronor. Samtidigt blev det känt att fartyget hyrdes ut för motsvarande 400.000 kronor i veckan. Fartyget har också en egen hemsida

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryssarna kan ro hem…

 1. Ingen tankar! Det blir lite gny, sedan ankommer ett mindre Ryskt fartyg med bränsle. Det tar någon vecka att fixa. Norge kommer sannolikt så småningom att få sota för sitt tilltag.

  2
  5
  • Jag anser att allt ”krigsbyte” skall tillfalla Ukraina för allt mänskligt lidande och materiel förstörelse som Putin, hans mördare och hans oligarker har orsakat.
   Må det goda vinna #StandWithUkraine

   10
   1
 2. Ett varningsskott i ”ofarlig” riktning från Nato-övningen så behöver de inte längre fundera på hur de ska få tankat.

  31
  3

Kommentera