Våldtäkter och andra övergrepp i Ukrainakriget

UKRAINA. FN:s människorättsråd beslutar om att utreda påstådda övergrepp i Rysslands pågående krig mot Ukraina. Ukrainas utrikesminister efterlyser en specialtribunal för att ställa Ryssland till svars.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger i TV4 att det bekräftats att det förekommer våldtäkter på ukrainska kvinnor av ryska soldater i Ukraina. 32 av de 47 länderna i FN:s människorättsråd röstade för att utreda misstänkta kränkningar. Endast två medlemsländer röstade emot – Ryssland och Eritrea. 13 länder, däribland Kina, lade ned sina röster.

Fredagens omröstning innebär att en oberoende internationell undersökningskommission kan tillsättas, vilket är den högsta möjliga utredning som kan beordras av rådet.

Tre utredare ska utses för att samla information och bevis så att skyldiga ska kunna hållas ansvariga.

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba anklagar ryska trupper för våldtäkter och vill se en specialtribunal för att granska Ryssland. Kuleba kom inte med några bevis för sin anklagelse. Anklagelserna har inte verifieras av oberoende medier.

Vi har flera fall, tyvärr, när ryska soldater våldtar kvinnor i ukrainska städer, sade Kuleba i ett video-tal till den Londonbaserade tankesmedjan Chatham House.

Internationell lag är ”det enda verktyget civilisationen har för att försäkra oss om att alla de som gjorde det här kriget möjligt till sist ställs inför rätta”, fortsatte han. Det är den tidigare brittiska premiärministern Gordon Brown som tillsammans med en rad internationella juridiska experter föreslagit en specialtribunal.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Våldtäkter och andra övergrepp i Ukrainakriget

 1. ”ställas inför domstolen i Haag snarast möjligt.”
  Ingen ställde någon amerikansk president för morden på civila i Afghanistan, Irak, Libyen, Serbien, Syrien, Korea, Vietnam osv osv. Varför är det så viktigt att ställa Putin inför rätta? Johnsson och Tricky Dicky Nixon inför rätta för Song My massakern. Nåja, om ryssarna börjat med samma vansinne som dom och USA gjorde sig skyldiga till under WWII då har dom passerat den rödaste av alla röda linjer. Men det har tyvärr blivit ett vapen som är till för att förnedra. Varför skulle annars Ryssland och USA våldta tyska kvinnor då kriget i princip var över. Ingen krigstribunal fällde dem utan de sågs som hjältar. USA gjorde sig också skyldiga till grova våldtäkter på japanska kvinnor. Och att jag nämner USA har att göra med dessa dubbla måttstockar som används. Och det måste komma fram att ingen är bättre än någon annan

  20
  1
  • Bra Peter. Givetvis ska ryssarna få härja för att andra härjat för länge sedan. Jag tror inte svenskarna var några helgon under 30-åriga kriget heller.

   Du låter som en 4-åring på dagis Nicke fick då måste Putte få…

   12
   12
 2. I Sverige förekommer samma händelser som nu i Ukraina ”det förekommer systematiska våldtäkter på ukrainska kvinnor av ryska soldater i Ukraina.”
  I Sverige är det svenska kvinnor som våldtas, ja ni vet av vilka.

  30
  • ja varför gnälla på putin. hans göromål i det är väl den sama som Sverige justitieminister oxh han skite ju fulständigt i våltäkterna i Sverige?? hör kan man desdutom plussa på ett antal sjutningar och sprängningar som saknar intresse för Sveriges statschef?

  • Skillnaden är att många av dessa kvinnor och deras föräldrar har röstat på den politik som möjliggjort deras våldtäkt.

 3. Om ingen lyckligör mänskligheten med att taga krigsförbrytaren och fullblodspsykopaten Vlademir Putin av daga så borde han ställas inför domstolen i Haag snarast möjligt.

  14
  14

Kommentera