Hesa Fredrik ska tjuta idag

LARM. Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar.

Hesa Fredrik. Bild: MSB

Idag, måndag 7 mars genomförs ett test av utomhusvarningen. – Med tanke på omvärldsläget vill myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB, i ett pressmeddelande.

-Pettersson noterar att Norrtälje Tidning lagt samhällsinformationen bakom betalvägg…

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

 • 7 mars
 • 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)
 • 5 september
 • 5 december

MSB får många frågor från media som gäller om testet kommer att genomföras. Svaret är ja, testet kommer att genomföras som planerat.

Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

 • Gå inomhus.
 • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
 • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
 • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
 • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Hesa Fredrik ska tjuta idag

 1. …och i Malmö gick Hesa Fredrik” inte att stänga av, och 577 st (!) i landet gick inte igång pga att de var inaktiverade. Det ska ta cirka 2-3 år enligt MSB så det lär kosta en slant som vanligt för oss skattebetalare.

 2. Det finns 50 kommuner som inte har någon siren. Kommuner har uppenbarligen olika syn på sina invånares säkerhet. Eller så är de naiva.

Kommentera