Storbritannien står på Sveriges sida om Ryssland bråkar. Nato utökar samarbetet med Finland och Sverige

FÖRSVAR. Om Sverige skulle utsättas för aggressiva ryska handlingar kan man räkna med brittisk hjälp. Det sa Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace under en pressträff i Köpenhamn. – Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå vid Sverige och göra allt vi kan för att hjälpa till, både militärt och på andra sätt, säger Wallace.

Jas 39 Gripen och finsk F18 Hornet under flygvapenövning. Foto Kristoffer Olofsson Försvarsmakten

På pressträffen medverkade även försvarsminister Peter Hultqvist, och Danmarks försvarsminister Morten Bødskov. – En markering från Storbritanniens sida som vi är glada för, säger Hultqvist.

Sverige har under åtta år nu ökat sin militära förmåga rejält. Vi har ett investeringsprogram på 80 procents ökning mellan 2014–2025 och nu förhandlar vi om ytterligare insatser.

Sverige har slutit ett tjugotal ytterligare avtal med andra länder, bland annat Storbritannien och USA, och även partnerskapet med försvarsalliansen Nato ingår i detta, säger Hultqvist.

Sverige är med i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017. I dag är Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige medlemmar i det brittiskledda försvarssamarbetet.

Nato förstärker samarbetet med Sverige och Finland, meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter att ha deltagit på ett extrainsatt möte med EU:s utrikesministrar. ”Båda länderna ska nu delta vid alla möten om krisen”, säger Stoltenberg.

– Ryssland genomför en brutal attack på Ukraina som Nato och hela världen fördömer. De närmaste dagarna lär sannolikt bli ännu värre, med fler döda och ökad förstörelse, säger Stoltenberg och fortsätter, det här är president Putins krig, som han har valt och planerat och för mot ett fredligt land. Vi manar president Putin att stoppa kriget omedelbart, ovillkorligen dra tillbaka sina styrkor och engagera sig i diplomatiska samtal, säger Stoltenberg.

Finland är Sveriges viktigaste försvarspartner och i dagarna har stridsflyg och örlogsfartyg från Sverige och Finland övat över och på Östersjön. Övningen där Gotland var centralpunkt gick ut på att bekämpa fientliga fartyg. Finska F 18-plan och svenska Gripen-plan har använt Gotland som bas.

2016 år bevakades Visby flygplats av medelålders, frivilliga, hemvärnssoldater. I mars 2022 är det välutrustade, kontraktsanställda soldater från P 18, som håller obehöriga borta.

2016 var planen obeväpnade, nu har de finska F-18 Hornet-planen och de svenska Jas 39 Gripen skarpa, stridsladdade, robotar hängande under vingarna. Vapen för att kunna skjuta ner fientliga flygplan i luftstrider.

SD öppnar för svenskt Nato-medlemskap. –Den ryska invasionen av Ukraina har gjort att SD nu är beredda att ompröva sitt motstånd till svenskt Nato-medlemskap, uppger partiets utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson. Sedan tidigare är M, C, KD och L för ett svenskt medlemskap.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Storbritannien står på Sveriges sida om Ryssland bråkar. Nato utökar samarbetet med Finland och Sverige

  1. Vad Hultqvist säger är vilseledande också avseendet liera sig med Nato vilket är en omöjlighet på grund av att det krävs att
    först måste Sveriges försvarsbudget komma upp i 2% av BNP vilket Sverige regim säger sig citat: Hoppas kan ske tidigast år 2025.
    Mvh.

    10
    3
    • Och idag läggs ca 1,5 %, ca 77 miljarder.
      Ytterligare 0,5% innebär en massa mer pengar och var ska vi ta dem,? Låna upp från världsbanken? Alla vi i landet som har bil vill ha billigare bränsle och det känns ju som att det i nuläget bara är att glömma.
      Att börja skicka tillbaka invandrare som inte jobbar utan går på bidrag, känns också som att bara glömma. Billigare el, glöm. Däremot är det nog bara att se fram mot högre skatter och avgifter.

      13
      2
  2. Om nu SD ändrar sig och röstar för NATO-medlemskap, då får väl alla de (många!) i SD som är mot detta istället rösta på Alternativ för Sverige; om nu inte de också kommer på samma galna idé. Måste även påpeka att Finland, i motsats till Sverige, har en lång landgräns mot Ryssland och måste försvara sig mest med armén vid krig mot Ryssland – medan det svenska försvaret i så fall kommer att domineras av militärflyg och ubåtar, vilka också kan vräka ut massor av högexplosiva minor längs kusten (minor= fattigmansvapen) . Pga vattenskiktningen i Östersjön är ubåtar, svenska och andra, mycket svåra att upptäcka i undervattensläge. Sverige har nu fyra ubåtar.

    15
    5
  3. Känns ju bra att ha Storbritannien i ryggen, om det bränner till!

    Men vi bör vara alliansfria, och oberoende, och INTE gå med i NATO!!!

    20
    7
    • Regeringen har under sin mandatperiod pytsat in en massa pengar i försvaret, men vad har vi egentligen fått.

      Det är nu snart 10 år sen dåvarande ÖB Sverker Göransson uttalade de numer kända att försvarets förmåga var att på sin höjd kunna hålla emot i en vecka, i Stockholm. Inte i hela landet.

      Vad har vi fått för pengarna och vad behöver vi. Vi har ju inte mer soldater på marken. Däremot har vi fina flygplan och ubåtar i världsklass. Men är egentligen inte kängor på marken det viktigaste.

      5
      2
      • Vi har betydligt fler soldater nu än innan den här regeringen tillträdde, fast det är inte deras förtjänst.

        Vi har eller håller på att återstarta nedanstående, mycket är klart, annat ska vara klart innan 2025. Det är beslut tagna långt innan den nuvarande krisen. Internationellt rankas Sveriges försvar på plats 25, klart före övriga länder i Norden.

        https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php

        Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur

        Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg

        Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala

        Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn med Villingsberg som skjutfält

        Dalregementet (I 13) i Falun

        Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund.

        Tre mekaniserade brigader kommer sättas upp av Norrbottens regemente (I 19),
        Skaraborgs regemente (P 4) och Södra skånska regementet (P 7).

        Organisering av en reducerad motoriserad brigad i Kungsängen. (Försvar av huvudstadsregionen).

        Förstärkning av förband på Gotland.
        En divisionsnivå återinförs i armén för att leda brigader och samordna strid.

        Två norrlandsjägarbataljoner i Arvidsjaur samt en ombildning till jägarbataljon i Karlsborg.

        Uppgradering av samtliga fordon.

        Anskaffning av nya artilleripjäser

        Stora investeringar i mängdmateriel.

        Ytterligare en amfibiebataljon i Göteborg samt ett nytt buret luftvärnssystem för amfibiebataljonerna.

        Ubåtsdivisionen utökas

        Korvettdivisionerna utvecklas

        Luftförsvarsförmågan utvecklas

        Förberedelse för anskaffning av nya ytstridsfartyg

        JAS 39 C/D vidmakthålls och fler jaktrobotar samt robot med sjömålsförmåga anskaffas.

        Tilförsel av långräckviddig bekämpningsförmåga anskaffas.

        Allmän utökning av krigsorganistionen och myndighet för uppföljning och utvärdering av verksamheten i totalförsvaret.

        Värnplikten utökas.

        Cybersförsvarförmågan samt försvarsunderrättelseförmågan stärkas.

        De frivilliga försvarsorganisationerna stärks

        Det civila försvaret stärks kraftigt.

        4
        1
  4. Och Storbritannien är militärt på dekis så den hjälpen kan vi betacka oss för.
    Det här skulle på intet sätt likna Falklandskriget för 40 år sedan. Då hade deras militära förmåga ännu inte säckat ihop.
    Men titta på vad de åstadkom i Irak och senare i Afghanistan, då hade förmågorna runnit ut i sanden.

    20
    5
    • Storbritannien har alltid haft en liten krigsmakt eftersom den i princip alltid varit professionell. Endast under världskrigen gick de över till allmän värnplikt.

      Men de har fortfarande en av de största flottorna i världen med kapacitet att landsätta fullt tränade stridsenheter var som helst i världen samt ge dessa det understöd de behöver.

      Det ska jämföras med Ryssland som inte ens kan genomföra en landstigningsoperation 30 mil från en av sina största flottbaser.

  5. Visst, det är givetvis positivt att NATO bistår oss ifall det kör ihop sig. Men glöm för all del inte att det finns en baksida på medaljen också. Med medlemskapet följer naturligtvis även förpliktelser. Vi måste då sätta våra pojkars liv på spel när andra medlems-stater krisar. Helt logiskt, men värt att ha i minnet.

    24
    1
  6. Jag har alltid gillat britter ! Så jävla goa och duktiga på att göra filmer / serier 👍🏻 upp för er britter 🥳
    Ha det gött !

    15
    12

Kommentera