26 år räckte inte för Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, nu är han häktad igen

BROTT & STRAFF. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 52, sitter häktad som misstänkt i en internationell knarkhärva. Zethraeus avtjänade 26 års fängelse för massakern på Stureplan innan han släpptes fri i slutet av 2020. – Min klient förnekar brottsmisstankarna, säger Tommy Zethraeus advokat Simon Kjellstrand till Aftonbladet

Tommy Zethraeus när det begav sig för 28 år sedan. Numera Tommy Eriksson, tidigare även Tommy Belmonte. Foto: Privat-Polisen

Stureplansmördaren hann inte ens vara ute och i ett och ett halvt år, innan han nu på nytt misstänks för grov brottslighet. Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för Stureplansmorden den 4 december 1994 efter att ha hämtat en automatkarbin och öppnat eld i entrén till nattklubben Sturecompagniet i Stockholm.

En dörrvakt och tre gäster dog och över 20 skadades i det urskillningslösa kulregnet.

Zethraeus fick straffet tidsbestämt till 39 år 2018 och hann avtjäna 26 år i fängelse innan han släpptes i november 2020.

Misstankarna omfattar 200 kilo cannabis som ska ta transporterats med egna flygplan mellan Danmark och Norge och en ”synnerligen stor mängd” kokain som transporterats från Belgien till Storbritannien.

Den misstänkta brottsligheten har begåtts i februari enligt tingsrättens handlingar och en av de misstänkta i härvan är Zethraeus – som i fredags häktades som på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. – Jag menar att han har hjälpt till att införskaffa ett flygplan som man har transporterat narkotika med, säger åklagare Johanna Kolga vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Ytterligare tre män är häktade i frånvaro och sitter frihetsberövade på Irland.

Stureplansmorden

***

TIDIGARE 2020-12-16. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus är fri och bor på Östermalm

BROTT & STRAFF. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 51, blev nyligen villkorligt frigiven från fängelset, rapporterar Dagens Juridik. Enligt folkbokföringen bor han tillsammans med en tidigare dömd man i en våning på Östermalm.

Sturecompagniet Foto: Holger Ellgard

Det var år 1994 som Tommy Zethraeus öppnade eld mot nattklubben Sturecompaniets entré. Zethraeus och hans vänner hade några timmar tidigare nekats att komma in på nattklubben, och ett bråk med vakterna uppstod. Sällskapet lämnade klubben – men de kom tillbaka.

Klockan var strax efter fem på morgonen när Tommy Zethraeus höjde sitt vapen, en automatkarbin och siktade mot entrén. Först sköt han några enstaka skott. Sedan höll han inne avtryckaren och tömde magasinet. Fyra personer dog, en dörrvakt och tre unga kvinnor, och ett 20-tal skadades.

Han dömdes till livstids fängelse men fick 2018 sitt straff tidsbestämt till 39 år. Han släpptes häromveckan efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff, 26 år. Tommy Zethraeus heter idag Tommy Eriksson och är 51 år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “26 år räckte inte för Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, nu är han häktad igen

 1. Fast straffets hårdhet påverkar ju bara de som blir dömda till ett straff och får ta det, inte alla de som av någon eller några orsaker ej blir dömda (eller ej får domen verkställd).

 2. Naturligtvis är det humanare med dödsstraff än att sitta inlåst i 26 år, men framförallt billigare för staten och effektivare brottsbekämpning.

  34
 3. Jaha. Ett tidsbestämt straff på 39 år blir till ett obestämt straff på 26 år. Det är såå svenskt. Tyvärr.

  35
  • Det är en myt att Sverige har märkbart lindrigare straff än andra länder.

   26 år är väldigt hårt, både i Sverige och jämfört med andra länder. För mig hade Zethreus dock kunnat hamna hos Anders Gustaf Dalman.

   Sverige ligger på samma straffnivå för våldtäkt som man gör i Armenien, Kroatien, Tjeckien, Tyskland, Nederländerna, Portugal, Serbien och Slovakien.

   Vi har strängare straff än Österrike, Bulgarien, Finland, Kosovo och Slovenien.

   Straffen är strängare i Albanien, Cypern, Grekland, Ungern, Ukraina och Storbritannien.

   När det gäller mord hamnar vi på samma straffnivå som Armenien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Ukraina och Storbritannien.

   Vi har strängare straff än Kroatien, Finland, Kosovo och Nederländerna.

   Straffen är strängare i Albanien, Bulgarien, Cypern, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien, Polen, Serbien, Slovakien och Slovenien.

   https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-7218/

Kommentera