EU och Sverige skickar vapen till Ukraina och stänger luftrummet för ryskt flyg

UTRIKES. EU stänger luftrummet för ryskt flyg, uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU kommer också att skicka vapen till Ukraina och rikta nya hårda sanktioner mot Belarus, rapporterar flera medier.

Det handlar bland annat om att stoppa landets export av exempelvis tobak, trä, cement, järn och stål.

Dessutom förbjuds de ryska statskontrollerade medierna Sputnik och RT att verka inom unionens gränser.

Regeringen meddelar att man går fram med ett förslag om ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor om 500 miljoner kronor. Sverige planerar även att skänka 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till en kostnad om totalt drygt 400 miljoner kronor. Dessutom kommer Sverige att öka det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor.

Sverige skänker för 1,4 miljarder, EU för 4,5 miljarder och många enskilda länder för betydande summor.

Pansarskott 86 är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics. Granaten är av typ RSV (riktad sprängverkan) som är särskilt utvecklad för att bekämpa mål som är skyddade av pansarplåt. Granatens sprängkraft fokuseras med hjälp av en metallkon till en koncentrerad stråle som ”skär” igenom pansaret. Även om sprängkraften inte är fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar är syftet med Pansarskott 86 att ge infanterienheter ett sätt att förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar. Vapnet är rekylfritt och kan avfyras stående med hög precision. Foto: US Navy


Det är första gången Sverige ger  ett liknande stöd sedan sovjetiska angreppet mot Finland. Men vi är redo att göra det som krävs för Sveriges och hela EU:s säkerhet, säger Andersson.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

46 thoughts on “EU och Sverige skickar vapen till Ukraina och stänger luftrummet för ryskt flyg

 1. EU:s presidentska Ursula von der Leyen har nu (enligt The Guardian) begärt att sändningarna från de ryska internet-tv-sajterna ”rt.com” och Sputnik skall stoppas i hela EU, ”så att de inte skall kunna sprida sina lögner”, som hon uttrycker det. Hennes landsman Joseph Goebbels gjorde, som propagandaminister, likartade ingripanden i informationsfriheten i NaziTyskland och hennes förslag kommer säkert att applåderas av ministrarna Andersson, Johansson och Dahlgren samt ”Hulta” (från Borlänge) i den svenska feministregeringen – men hur ställer sig Pettersson till detta, med hänsyn till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19, vilken finns som stolt ingress till denna blogg ????

  21
  1
  • Ja det är ju tur att vi har överhögheten i Bryssel som kan ta beslut åt oss, för vi är nog inte mogna nog att själva kunna informera oss med information från båda sidor och därefter försöka bilda oss en uppfattning vad som sker. Suck!!

   15
  • Pettersson bestämmer vilka och vad som får skrivas på min blogg helt enligt FN:s artikel 19.

   Är någon missnöjd med det så ingår det i de mänskliga rättigheterna att starta en egen blogg, tidning, radio eller Tv-station.

   Att RT och Sputnik förbjudits kan bero på vad de skriver, jag har inte följt dem. Det ingår inte i de mänskliga rättigheterna att ljuga och förtala.

   Ryssland gick igår ut med att all kritik av kriget ska betraktas som landsförräderi och kan straffas med 20 års fängelse. Det borde du vara bekymrad över och inte att EU nekar Putins propagandaorgan att fritt sprida dynga.

   6
   7
   • Jag är inte bekymrad för jag brukar inte vara inne på dessa kanaler, även om det dock har hänt vid några enstaka tillfällen.
    Däremot gillar jag inte censur. Om man vill bilda sig en uppfattning om något är det ju bra att höra alla parter. Här blir ju infoflödet en aning partiskt, om man nu bara ska få info från ena sidan – anhängarna till Ukraina.

    Litegrann som covidpandemin, som vi nu glädjande nog börjar se slutet på. De som gick ut och försökte varna stängdes i flera fall av från sociala medier. Nu vet vi ju att sprutorna var inte helt riskfria och många som tog sprutorna har sen fått covid. De allra flesta som under det första året blev sjuka i covid fick inte livshotande tillstånd och behövde sjukhusvård. Forskningen har visat att dessa utvecklat sitt immunförsvar, vilket sen har gett ett fullgott skydd.

    Jag är fullt medveten om att Pettersson bestämmer vilka som får komma till tals. Säg bara till så slutar jag.
    Klart slut.

    6
    1
   • Jag var inne nu och tittade lite på RT och Sputnik och konstaterade att antingen ljuger alla västerländska medier med olika ägare från många länder inklusive alla privatspanare som rapporterar på Twitter, Facebook osv. eller också ljuger de statskontrollerade ryska medierna.

    Enligt de ryska medierna pågår det inget krig utan begränsade militära operationer för att avsätta och avmilitarisera nynazisterna i Ukraina, det har bara varit några få ryska förluster men stora på Ukrainas sida.

    Att låta dom hålla på är som att släppa lös Bagdad-Bob, alltid är det några som tror på det, men där finns en del sanning också.

    Nu vet jag inte exakta skälen till att EU stoppat kanalerna. Det kan vara så att dom vill begränsa Putins propaganda. Han är som vi vet duktig på att ljuga.

    7
    3
 2. Skickar vi vapen så är vi på sätt och vis i krig. Men vi har ingen makt som är ålagd att hjälpa oss.
  Men frågan är svår.

  14
  1
  • Håller med, frågan är svår. Ett mynt har 2 sidor.
   Kan man ju undra, om vi nu skickar vapen skickar vi då också instruktörer eller är dessa vapen något som man redan har i den Ukrainska armen.
   Och dessa nu flera tusen vapen, är det inget som vi själva kan behöva.
   Hur som helst, våra politiker har valt sida. Rätt eller fel ?

  • I sådana fall har Sverige varit i krig de senaste 200 åren för vi har levererat vapen och ammunition till i princip alla större konflikter sedan dess.

   1
   1
 3. Bra initiativ. Även om pskott 86/AT-4 inte kan slå ut en stridsvagn så gör den historien kort med i princip allt annat som ryssarna har i Ukraina. En utslagen pbv är mer värt än en utslagen stridsvagn då pbv bär med sig allt ifrån åtta till 12 soldater.

  9
  6
  • Pansarskott 86 är utmärkt till det mesta och används av US Army med flera.

   Ukraina har också robot 57 som är kraftigare och kan sparas till stridsvagnar.

   Dessutom har de av andra fått Stinger luftvärnsrobotar så det är nog inte roligt att vara ryss.

   Risken är att Ryssland börjar med terrorbombningar av civila.

   7
   3
 4. Ju mer man sanktionerar, ju värre kan det bli och eskalera till värre upptrappning/atomkrig, civila även ryssar får betala högt pris för detta…
  Finns ingen enkel lösning för närvarande?

  19
  2
  • Det finns det.
   Ryssland ger upp och åker hem. Lämnar Ukraina helt och hållet, inklusive Donbass. Alla ryssar i Donbass åker hem. Alla ryssar på Krim åker hem.
   Då blir det fred och lugnt igen.

   19
   11
 5. ”135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, och 5 000 pansarskott”

  Då var det tomt i mobförråden då? Ukraina vill ha luftvärn. Det kan jag förstå. Vad jag inte förstår är varför Sverige slaskade 6 luftvärnsregementen för inte alltför många år sedan. Det som finns som fredsförhandlingar i dag är en luftvärnsbataljon, LV 6, i Halmstad. Nu kommer jag inte ihåg hur många luftvärnsbataljoner och kompanier som vi kunde mobilisera på 1980-talet men de var fler än noll.

  28
  1
  • Ja så kan det gå när man låter dårar ta hand om makten i 20 år,
   tänk på det dom som röstat fram dem!

   19
 6. Många europeiska och andra länder har redan blockerat rysk flygtrafik för ett bra tag sen. Varför måste tröga Sverige alltid vara sist på bollen ?

  28
  1
 7. Men för helv-e, torgför inte vad vi skänker till Ukraina!!!
  Sverige och Finland bör höja beredskapen, ev. mobilisera – i hemlighet. Personer med tillfälligt uppehållstillstånd ej undantagna. Alternativ: lämna riket.

  27
  5
 8. Vad händer om ”Puttin” väljer att skita i detta och väljer att flyga över EU rent demonstrativt, knappast något mer än lite protester, Ryssland skjuter ner civilplan till och med lär aldrig ske i EU !

  16
  5
  • Man kan tvinga ett civilplan att landa och därefter t.ex. beslagta planet. Någon nedskjutning är alltså inte nödvändig för att kunna förhindra obehörig användning av EU-luftrum.

   15
   3
   • En varg i fårakläder kan ju vara till synes ett civilplan, helt omöjligt att tvinga ner ett flygplan om inte piloterna vill bli nertvingade.

    6
    2
   • Till Frkenelsa Jönsson förstår inte mycket om flygplan.

    Men då jag var barn förklarade en flygare att det enda en pilot vet säkert är att ner kommer man alltid. På ett eller annat sätt.

    Med ett eller flera jaktflygplan bredvid eller bakom så kanske valet för piloterna är att sansat landa enligt instruktion
    eller
    att mer eller mindre ramla ner.

    Men någon expert är jag inte.

    När jag gjorde lumpen hade vi något som kallades AKAN M40/48 Men det var länge sedan. Jag minns att de smällde som attan.

    Liknande finns kanske nu också.
    Men vad vet jag?

    3
    7
 9. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist är vapenvägrare och har inte gjort värnplikten.
  Det är ett skämt att ha en försvarsminister som helt saknar kompetens i dessa dagar.
  Tänk om du kommer till sjukhuset och får reda på att han som ska operera dig för
  blindtarmen är samma person som körde taxin du åkte med till sjukhuset.
  Alltså ingen läkare.
  Sätt på Peter Hultqvist en hjälm och lite kroppsskydd och skicka hem han till Borlänge
  och Tjärna ängar där passar han bäst.

  60
  1
  • Jag vill inte försvara Peter Hultqvist och hans vapenvägran men det är trots allt drygt 40 år sedan han inte gjorde lumpen och om man vill och är intresserad går det att lära sig en hel del på den tiden.

   I varje fall kan jag en hel del som jag inte kunde för 40-50 år sedan.

   Om Hultqvist lärt sig något är en annan sak.

   14
   15
   • Det är alltså 40 år sedan en intighet hände i Petet Hultqvist liv. Och du skriver att det var så länge sen ingenting hände från hans sida sett!

    Nähä, jaha! Okej! 😄

    16
    1
   • Äh, jag skojar bara! 🙂 Men det lät så roligt att du skrev om nåt som inte hänt!🙃

    10
    1
   • Att ha gjort sin militärtjänstgöring handlade väl i mångt och mycket om en medborgerlig skyldighet. Hade man moraliska betänkligheter så fanns vapenfri tjänst.
    Politiker skickar signaler och personligen tycker jag det är fel att ha en vapenvägrare på just den posten. Hultqvist kanske är duktig och kanske hade kunnat passa på en annan ministerpost.

   • Peter Hultqvist kom efter 57 dagar på Dalaregementet I13 i Falun 1978 på att han av samvetskval inte ville göra lumpen och ansökte om vapenfri tjänst.

    Han fick då göra vapenfri tjänst i Kriminalvården.

    Jag tror han ljög och var lat, varför kommer man på att man inte gillar vapen efter 57 dagar annars.

    Själv vägrar Hultqvist svara på frågor om värnplikten med motivering att det saknar betydelse för hans nuvarande befattning.

    4
    1
 10. Vad som ska göras vet inte jag men att det är nödvändigt att eliminera megapsykopaten Putin är helt nödvändigt.

  22
  15
  • Putin sitter ju säker i Kreml!

   Ingen kan komma åt honom!

   Han har säkrat sig, precis som Hitler gjorde!

   Endast om det blir en intern kupp!

   21
   2
 11. Konstig reaktion från EU som inte är inblandat i kriget, när krigets båda parter nu har enats om förhandlingar i Vitryssland måndag morgon..

  18
  19
   • Det var den brittiska utrikesministern som hotade med krig mellan NATO och Ryssland. Det hade i det läget varit grovt tjänstefel av president Putin att inte höja beredskapen.

    10
    3
   • Nato och USA har gång på gång sagt att de inte tänker ingripa med trupper i Ukraina. Däremot har de sagt att de kommer att försvara varenda tum om Ryssland ger sig på något Natoland, dock har de aldrig hotat med kärnvapen.

    När tror du Putins övning på rysk mark är över och ryssarna drar sig tillbaka som de lovade och du trodde på?

    5
    4
  • 5000 pansarskott! Tyskarna skickar 1000. Detta donation gör Sverige till ett måltavla så länge Putler är i makten. Så hoppas han finner sig mycket snart i fängelset i Haag.

   Tipping point har redan blivit passerat. Och Ukraina har redan vunnit och det var till största delen p.g.a västerlänska missiler.

   9
   10

Kommentera