Ryssland portas från betalsystemet Swift

UTRIKES. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tolkar kvällens besked från Tyskland som att det nu är klart att Ryssland kommer att uteslutas ur det internationella banksystemet Swift, rapporterar ABC News.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Facebook

För Ryssland innebär det att banden till den normala finansiella civilisationen kapas. Det är en stor diplomatisk seger som kommer att kosta Ryssland miljarders miljarder vilket är priset för invasionen, säger Zelenskyj. 

Uppgifter till Bloomberg gör samtidigt gällande att EU:s utrikesministrar kommer att hålla ett möte på söndagen för att påbörja arbetet med att stänga Ryssland ute.

Swifts-sanktionen bedöms få omfattande konsekvenser och har beskrivits som ett ”finansiellt kärnvapen” av Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Det är kanske det allra vassaste vapen man har, säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till DI.

”Putin gick in på en väg med målet att förstöra Ukraina. Men vad han också gör är att förstöra framtiden för sitt eget land”, twittrar Ursula von der Leyen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ryssland portas från betalsystemet Swift

 1. Det som händer nu och som har hänt de senaste två åren borde mana till eftertanke. Den tekniska utvecklingen ledde till att människor kunde uttrycka sina åsikter och söka efter information som aldrig tidigare. Detta ledde till att åsiktmonopolet som massmedia haft upplöstes. Sedan kom bakslaget som leder till en smal åsiktskorridor. Dessa självutnämnda småfurstar tystade till och med den amerikanske presidenten.

  Vi har haft en världsomspännande pandemi som med stor sannolikhet orsakats av ett framställt virus. Ett biologisk vapen som mest troligt spridits genom slarv och en tystnadskultur. Miljoner människor har dött och miljarder har utsatts för svåra umbäranden. Samtidigt har några få tjänat på det politiskt eller ekonomiskt.

  När då människor börjar ledsna och tvivla och visar det öppet förföljs de av regimen. I Kanada tog man till undantagslagar och frös tillgångar. Man till och med jagade vanligt folk med den enda anledningen var att de skänkt en slant. Jordan B. Peterson uppmanade kanadensarna att dra tillbaka pengarna från banken innan det var försent.

  Nu är EU på väg att stänga ute Ryssland från SWIFT. Var går egentligen gränsen? Funderade man på att utestänga Storbritannien för att de lämnade EU. Man jagar Polen och Ungern för att de följer folkviljan, hotar med dryga böter och indragna bidrag. Vad blir nästa steg? Så länge Ryssland och Kina är överens är detta troligen rätt verkningslöst och hur ska de betala gasen? Eller räknar de med att den stryps? Nomenklaturan lär dock inte frysa.

  Jag vet inte om de som äger de mesta tillgångarna ligger bakom alla försämringar och spelar ett spel. Om så vore fallet är strategin alldeles för komplicerad för mig. Det jag däremot vet är att vanliga människor får det allt sämre. Hela tiden.

  19
  2
  • Jag anser mig vara en vanlig människa och jag håller inte med om att allt blir sämre hela tiden. Tvärtom mycket blir bättre och en del sämre.

   3
   8
 2. Inbördeskrig I Ryssland närmar sig med stormsteg, girigheten från Putin kommer blir att han alltid får kolla bakom sin rygg för att hålla sig vid liv…. Då ryska folket ser en chans att slippa turaneri.

  27
  20
  • Putin har ett enormt stöd för denna mission bland ryska folket förutom hos några virrhjärnor, oftast förvirrade ungdomar med handhjärtan och övriga attiraljer, som måste få uttryck för sin förpubertala känslor.

   20
   28
   • Människomassorna i St Petersburg såg ut att vara fler än några ”förpubertala virrhjärnor”…

 3. Undrar om det finns grupper eller personer som kan störta Putin nu när han dragit vanära och stora ekonomiska förluster över Ryssland? En statskupp i Moskva skulle vara lägligt nu. Man undrar varför Putin måste bita sig fast vid makten? Vissa bedömare tror han kan vara en av världens rikaste, så han kunde ju leva ett gött liv utan att vara president.

  24
  10
 4. Det går framåt !! Att stoppa swift är grymt bra, det släcker Rysslands ekomiska förutsättningar brutalt och effektivt.
  Det kommer bli kaos i Ryssland inom kort.
  Putin lär få tömma ryska statskassan, men det räcker inte långt med senaste årens
  utveckling i Ryssland.
  Och oligarkerna kommer bli hatiska på svinet när deras pengar blir låsta i övriga världen.
  Snart sitter svinet Putin på sitt rum och kör rysk roulett och snortar kokain i sin ensamhet.

  28
  16

Kommentera