Regeringen vill införa mobilförbud i skolan

SKOLAN. Regeringen vill se hårdare regler mot mobiltelefoner i skolan. Utgångspunkten ska vara att mobiler förbjuds i klassrummet, meddelar skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vid en presskonferens i dag.

Lina Axelsson Kihlblom (S). Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Det är regeringens tredje presskonferens på kort tid gällande skolfrågor.
Mobiltelefoner får bara användas om lärarna säger det. Det ska vara ordning och reda i varenda klassrum och i hela skolsystemet. Under för lång tid har samhället inte varit starkt nog att bryta mot våld, hot och mobbning i skolan, säger skolministern.

Regeringen meddelar även att lärare fysiskt får förmå en störande elev att lämna klassrummet om denne vägrar och om det är befogat. Det har varit praxis även tidigare men det har funnits en osäkerhet i frågan bland många lärare.

Det ska även bli lättare att stänga av en elev, utan att mindre ingripande åtgärder prövats.

-Pettersson säger att mobilförbudet borde gälla även på rasterna så ungarna får umgås och röra på sig.

Att det ska vara ordning och reda i skolan är en självklarhet och otroligt att det inte införts för länge sedan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Regeringen vill införa mobilförbud i skolan

 1. Det är väl ett jättebra förslag. Under skoltid ska barnen väl studera. Vad behöver dom ha sina mobiler till då. Deras kompisar är väl också i skolan så vem ska dom ringa till. Ingen kan väl bli kränkt av det. Utom dom som blir kränkta av allting.

 2. Som vanligt är svenska skolan sen i sin utveckling. Telefonen utgör en betydande förlängning av hjärnan, används för problem lösning, kunskapsinhämtning och kommunikation för större delen av världen, vill svenska skolan förbjuda användning.
  Jag det är sant att vi håller på att bli ett u-land i alla dess former.
  Hade barnen på stenålder gjort som dom vuxna sa, hade vi fortfarande levt på stenåldern, precis som dom gör i Mellanöstern.

  2
  1
 3. I den skolan mina barnbarn går är det sedan länge förbjudet. De får ha mobilen i sitt skåp men inte använda den på skoltid

 4. Valfläsk har många redan skrivit och det är ju en ganska bra gissning.
  Vad regeringen säger är att man VILL införa ett förbud, inte att man tagit ett beslut om dylikt.
  Detta borde man ju ha tagit redan 2015. Då kanske vi har haft ett sådant. Sen ska lärarna ha rätt att handgripligen kasta ut alltför störiga elever från klassrummen.

 5. Det är föräldrarnas uppgift att fostra barnen och skolans uppgift att förbereda dem för arbetslivet. Om inte ungarna lär sig att uppföra sig och hantera mobiler hur ska det då gå om någon arbetsgivare gör misstaget att anställa en söndercurlad? Sossealiseringen har pågått i årtionden så snart klarar ingen av att fatta egna beslut och stå för dem.

 6. Regimen obstruerar för fullt mot friskolorna. Men ändå försöker de kopiera friskolornas inriktning, arbetssätt och ordningsregler utan att rodna. Lite samma som när de dissar SD för att sedan kopiera rakt av. Ynkedom !

  16
 7. På min tid på femtiotalet kunde vi kanske smyga över någon liten
  papperslapp till varann ibland,såg läraren det blev det utvisning.

  15
 8. Jag trodde ett så självklart beslut var genomfört sedan åratal tillbaka! Det osar härsket valfläsk!

  20
  1
 9. Ungarna ska sitta ner och hålla käft. Inga mobiler inom skolområdet. Bannlysning av alla former av huvudbonader inomhus. Ohörsamhet ska leda till omedelbar utvisning. Hot, trakasserier och mobbing till omedelbart skolbyte för förövaren, och då till skola på långt avstånd. Vidare bör förbud att lämna skolområdet under skoldagen införas, så att vuxna männskor slipper se/hör dessa infantila gapande 14-tisar driva runt på gatorna.
  Så gick det till i skolan, innan vänsterpacket ”reformerade” den. Å andra sidan, var kunskapsresultatet på den tiden mycket bättre!

  22
  • Nu inför valet så passar det som man ansåg var rasistisk och extrem SD-politik.
   Någon egen politik har inte sossarna.

   21
   • Oj vilken nyhet…I min sons skola ( privata) Metapontum, Stockholm sådant förbud har redan varit under senaste några år… Utan att göra stora grejen med det. Detta är liksom självklarhet för alla aktörer: personal, barn, föräldrar

    18
 10. Det kan väl varje skolledning besluta.
  Ta hellre ett beslut om skoluniform gul blus/skjorta och blå kjol/byxor för att stärka svenskheten och minska stressen vad gäller trender och märkeskläder.
  Samtidigt, förbud mot alla huvudbonader inomhus.

  24
  1

Kommentera