Elnätet kan tvingas att stängas vid köldknäpp

EL & POLITIK. Martin Enlund, oberoende analytiker. Tidigare valutachefsstrateg på Nordea och före detta makroekonom på Handelsbanken, skriver i en krönika i Affärsvärlden att stängningen av Barsebäcks och Ringhals reaktorer beror på politiska beslut.

Steget Efter Miljöpartiet och kärnkraften

Martin Enlund vänder sig mot Miljöpartiets resonemang om att det är marknaden som har styrt bort från kärnkraft. Han menar i sin krönika att det är politiska beslut som ligger bakom avvecklingen av reaktorerna.

Stängningen av Barsebäck tvingade dessutom fram beslutet om att dela in Sverige i fyra elområden.

”Stängningen av kärnkraftverken var politiska beslut. Att inte bygga ut elnätet bör betraktas som ett politiskt beslut. Att införa elområden i Sverige likaså – det hade inte behövts”, skriver Martin Enlund.

Utan kärnkraft kommer elpriserna att fortsätta att variera:

”Om en vinter blir som 1985-87 går det inte att utesluta att svenska hushåll får känna av ett fördubblat elpris, kanske till och med cyklisk avstängning av vissa områden, som skett i Kalifornien”, skriver Enlund.

Martin Enlund: Politikerna bakom höga elpriset – började kanske med mössen

-Pettersson säger att södra Sverige har integrerats med Danmark och Tysklands elmarknad med kablar till kontinenten, detta i stället för att att förstärka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige, det är politik, dålig politik…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Elnätet kan tvingas att stängas vid köldknäpp

 1. Ja, och nu ser jag många grannar som skruvar på takboxarna på sina stora dyra bilar. Fjällen stundar.
  Medan jag som gammal pensionär får sitta och frysa och äta hundmat. 😁

 2. Vi borde byta regering redan nu för jag kan ge mig sjutton på att kommer det inte fuskas å det grövsta så blir jag inte förvånad om det utlyses undantags tillstånd och då utav någon makaber anledning,

 3. Notera att allt som sker inom energipolitiken är en helt planerad företeelse av 7 Klöverpolitikerna för att gynna Globaliseringssekten !!!!

  18
 4. OBS. Kablar till kontinenten byggda med skattebetalarnas pengar. Så att kraftbolagen kan ta europeiska priser för elen. Det är vämjeligt.

  Såg igår en sådandär miljötok på TV igår. Gång på gång körde han med skrämseltaktik, typ “kometen kommer”. Men det gick inte att undgå att se hans rädsla för att verkligheten knackat på hos miljötokarna. Lugn bara, backlashen för miljötokarna kommer att bli till ett ursinne de aldrig skådat.

  19
 5. Vi som varit, eller är, bosatta ”längst ut på elledningen” vet vad dålig elkvalitet, snålel och inte direkta elavbrott, innebär i förstörda brödrostar, datorer, elspisar m.m. Snålströmmen förkortar livslängden på allsköns elektrisk apparatur.
  Än har jag inte hört eller läst någon expert som tagit upp det fenomenet som drabbar både privatekonomi, miljö och klimat. Eller är det så illa att det är en del av Mp:s planering att dålig elkvalitet ska bli norm och att ny-inköpen räknas, liksom knarkhandeln, in i BNP och blir en tillgång?

  19
 6. Allt det där vet vi ju redan. Nu handlar det om att byta regering och få igång KÄRNKRAFTEN och stoppa vindkraftsutbyggnaden.

  20

Kommentera