Är ”vi” naiva igen? Kinesiskt bolag tar över säkerhetskoll på Arlanda

FÖRSVAR. Ett bolag med nära kopplingar till Kinas militär har vunnit en upphandling om att över säkerhetskontroller på Arlanda flygplats, rapporterar Aftonbladet.

Arlanda Bild: Heidelberg Cement

Företaget Nutech har svartlistats i USA på grund av kopplingarna till militären och Kinas kommunistparti. Nu ska man leverera granskningsutrustning till Arlandas terminal 5 med start i maj 2023.

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia uppger att Nutech hade det bästa budet sett till pris och kvalitet. Chefen för entreprenadinköp säger att han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning.

-Pettersson undrar om chefen för entreprenadinköp är korkad. Han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning men har tydligen inte kontrollerat…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Är ”vi” naiva igen? Kinesiskt bolag tar över säkerhetskoll på Arlanda

 1. Detta måste då innebära att kina kan kontrollera även alla utländska medborgare som reser till och från arlanda. Detta bör amerikanarna få reda på innan de reser hit. Att kina kan kontrollera deras medborgare i sverige.

  14
 2. ??? Vad hände med säkerhetskoll i upphandling mot rikets säkerhetsobjekt? Har det blivit totalt tomt i huvudet på alla nivåer?

  19
 3. Nu torde det vara uppenbart för de flesta utom för regeringen att Kina har som strategi att innästla i infrastruktur över hela världen. Bra att ha när man i en framtid vill utvidga snabbt. Man har nog studerat och lärt av dem som arbetar på att utvidga islam.

  11
 4. Bästa pris låter troligt men bästa kvalitet, nja diskutabelt.
  Är det bara frågan om utrustning eller skall personal också tillhandahållas?
  Vi kanske också ska lägga ut, Riksdag, Regering och myndigheter på entreprenad?

  19
 5. Sverige stoppade Kina när det gäller det gällde 5G-nätet. Nu öppnar vi dörren när det gäller nationell säkerhet. Hallå eller?

  37
 6. Sverige är ett stort djävla skämt. Kineserna äger också de flesta vindkraftverken.

  42
 7. Naivitet är en dygd i Sverige. Särskilt när det gäller islamister och jihadister ses naivitet som något extra eftersträvansvärt.

  58
 8. Skönt att Pettersson slår larm, men vad säger Morgan? Han är ju ansvarig för Säpo. Arlanda är väl ett skyddsobjekt.

  73
 9. ”Chefen för entreprenadinköp säger att han utgår ifrån att det har gjorts en säkerhetsbedömning.”
  Inte om det är hans uppgift att göra det tydligen.

  61
 10. Inom svenskt säkerhetsarbete ska det enbart arbeta strikt kontrollerade ursvenska
  medborgare.
  Kineser är inte något alternativ.
  Svensk säkerhet ska vara uppbyggd på säkerhet och inget annat.

  66

Kommentera