Sverige kallar inte hem observatörer för OSSE

UTRIKES. Sverige kommer inte kalla hem sina observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) från Ukraina, uppger UD i en kommentar till TT. Sammanlagt deltar cirka 25 civila svenskar i de internationella insatserna som verkar till stöd för Ukraina, bland annat OSSE:s särskilda övervakningsmission, SMM, enligt UD. Samtidigt uppmanar departementet svenskar som deltar i internationella insatser att kontakta sina arbetsgivare för närmare anvisningar.

Försvarsmakten i Ukraina Foto: Daniel Wiberg/Försvarsmakten

Sverige går därmed en annan väg än USA och Storbritannien som tidigare på söndagen meddelade att observatörerna dras tillbaka, med hänsyn till oron för en ny rysk invasion. I ett mejl skriver UD:s presstjänst att man löpande har kontakt med myndigheter som bidrar med personal till insatser i Ukraina. Deras verksamhet är särskilt viktig nu, enligt UD.

OSSE: Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Säte: Wien.

Medlemmar: alla länder i Europa utom Kosovo samt USA, Kanada, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Mongoliet, Ryssland, Turkiet, Azerbajdzjan och Armenien.

Ordförandeland: Polen sedan 1 januari 2022. Under 2021 var Sverige ordförandeland.

Syfte: Verksamheten riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Källa: OSSE, riksdagen

-Pettersson säger att Försvarsmakten har 4-15 soldater på plats i Ukraina som utbildar och tränar tillsammans med likasinnade länder ukrainska säkerhetsstyrkor på plats i Ukraina. Det är en del av det breda stöd som Ukraina har av det internationella samfundet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Sverige kallar inte hem observatörer för OSSE

 1. M a o idag kan man i princip ”läsa sig till” att bli Överste. Hu sjukt kan det bli?? Yepp, det är detta försvar vi ha nu.

  11
 2. Skicka dit Peter Hultqvist så får dom lite sällskap, eller så åker dom hem direkt
  när han kommer dit.
  Fattar inte Sveriges regering att det är allvar nu i Ukraina.
  Gissar på krigshandlingar närmaste veckan.

  5
  12
 3. OSSE från Sverige är ett gäng akademiska byråkrater, varav flertalet inte sett en enda soldat i vitögat. Vi har överstar i Wien som inte ens vet vad en soldat är. Frågan är om de ens gjort någon form av värnplikt.
  Nu sitter vår inrikesminister Linde som på grötig nordvästskskånska skall förklara vår svenska hållning i Ukrainafrågan. Hon har tamejfan inte en aning om vad hon pratar om.

  22
  1

Kommentera