USA:s medborgare uppmanas lämna Ukraina

UTRIKES. Amerikaner som befinner sig i Ukraina uppmanas att omedelbart lämna landet, rapporterar Reuters.

Anledningen är “de ökade hoten om rysk militär aktion” mot Ukraina.

“Personer i Ukraina bör omedelbart lämna, antingen via kommersiella eller privata resesätt”, skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Ryssland förnekar att de planerar en attack mot Ukraina, men har samlat tiotusentals soldater vid gränsen.

Ryska lastbilsmonterade raketramper Foto: Rysslands Försvarsminister

I går började Belarus och Ryssland en tio dagar lång militärövning när Ukrainas gräns i Belarus. Från gränsen är det 80 km till Ukrainas huvudstad Kiev.

Ryssland visar sin kapacitet att Det som nu pågår är den största militärövning som Ryssland har hållit utanför landets gräns sedan Sovjetunionens sammanbrott.

Det är omöjligt att inte koppla ihop den ryska satsningen i Belarus med den militära kraftsamling som Ryssland nu gör runt hela Ukraina.

USA och NATO menar att övningarna i Belarus är ytterligare ett sätt att visa att Ryssland nu har kapacitet att invadera Ukraina igen, om man så skulle vilja.

Ryssland avslöjar inte så mycket om de militära aktiviteterna i Belarus, men hävdar att övningarna uteslutande är av defensiv karaktär.

Ryssland hävdar också att varken de uppskattningsvis 30000 ryska soldater som, enligt västliga bedömare, nu finns i Belarus, de över 100 000 som finns strax norr om Ukraina, eller den militära upptrappning som pågår på den ockuperade Krimhalvön på något sätt hotar Ukraina.

Men att omvärlden oroas av övningarna i Belarus är helt klart. 30000 soldater, enheter från elitstyrkorna ”Spetsnaz”, stridsflygplan (SU-35), luftförsvarssystemet S-400 och roboten Iskander som kan bära kärnvapen kan göra vem som helst nervös.

Dessutom antydde president Putin nyligen att ett försök av Ukraina (om landet kommer med i NATO) att återta Krim kan leda till kärnvapenkrig.

Från trotsig utrikespolitisk hållning till att lydigt följa Kreml
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko har tidigare markerat en sorts trotsig utrikespolitisk hållning gentemot Rysslands president Putin.

Sedan Putin skickade ryska styrkor för att slå ned de stora protesterna efter valfusket i presidentvalet i Belarus 2020 går Lukasjenko lydigt i Kremls koppel.

Att Lukasjenko, eller belarusisk militär, skulle ha något inflytande om Putin bestämmer sig för att invadera är svårt att tänka sig. Möjligen kan de pågående övningarna öka ländernas militära samarbetsförmåga. Men blir det krig så kommer allt att styras ifrån Moskva.

Samtidigt som Rysslands militär gör sig redo för invasion pågår det diplomatiska spelet för fullt. Fast det som sägs på de otaliga möten som hålls i Moskva, Kiev, Berlin, Genève och Washington är i grunden hela tiden samma sak.

Ni hotar oss, och det värsta hotet mot oss är Ukraina, säger Ryssland. Och NATO måste förbinda sig att aldrig någonsin låta Ukraina eller Georgien bli medlemmar.

Ni hotar Ukraina med krig, säger NATO. Och ni har ingen rätt att bestämma över vare sig Ukraina och Georgien, eller för den delen Sverige och Finland.
Ukraina – i det närmste omringat.

Övningarna i Belarus är en del i det hotfulla spel som Ryssland nu ägnar sig åt. Ukrainas huvudstad Kiev ligger bara 8 mil från gränsen till Belarus. Storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina bara fyra mil från Ryssland och Mariupol i söder helt nära de ryska styrkor som möjligen gör sig beredda att rycka fram västerut och möta ryska styrkor som kommer norrut från den ockuperade Krimhalvön. Dessutom inleder Rysslands flotta nu övningar i Svarta Havet och Azovska sjön. Ukraina är idag i det närmaste helt inringat av stridsberedd rysk militär.

De uppgifter som kommer från USA, NATO och andra företrädare för väst är en del i det propagandakrig som redan pågår. Men de uppgifter som Ryssland för fram har långt lägre trovärdighet. Att Ryssland tillsammans med Belarus nu måste träna tillsammans för att kunna stå emot ett hotande Ukraina är helt enkelt befängt.

-Pettersson säger att världen var lugnare när Putin körde taxi, han skulle ha fortsatt med det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “USA:s medborgare uppmanas lämna Ukraina

  1. När dimmorna skingras…

    ’Things could go crazy’
    President Joe Biden sa på torsdagen att han inte har några planer på att skicka trupper till Ukraina för att rädda amerikanska medborgare i händelse av en rysk invasion, och sa att amerikaner och ryssar som skjuter på varandra skulle betyda ett ”världskrig”.

    ”Det är inte som att vi har att göra med en terroristorganisation. Vi har att göra med en av de största arméerna i världen. Det är en väldigt annorlunda situation och saker och ting kan gå galet snabbt”, sa Biden i en intervju med NBC Nightly News’ Lester Holt.

    På frågan om det fanns ett scenario där han skulle sätta in trupper för att hjälpa till att evakuera amerikaner, sa Biden:
    ”Det finns det inte. Det är ett världskrig när amerikaner och Ryssland börjar skjuta på varandra.”

    Presidenten upprepade en varning för amerikaner som fortfarande är i Ukraina att lämna nu och tillade:
    ”Vi är i en helt annan värld än vi någonsin har varit.”

    LÄNK

    4
    1
  2. Det var en gång en kvinna som plockade pinnar i skogen, för varje pinne sa hon högmodigt till sig själv ”orkar jag de jag har så orkar jag en till.”
    Resultatet blev hon tappade allt!

    Historiskt finns det fler dårar Alexander den store, Napoleon, Hitler, Stalin och en hel drös från Romarriket, ännu fattas Putin på listan.

    7
    6

Kommentera