Erdoğans neo-ottomanska ambitioner vänder sig österut

av Burak Bekdil

 • I sin besatthet av att återuppliva turkarnas storhetstid vänder sig Erdoğan mot östra Turkiet för att skapa en panturkisk/islamistisk strategisk allians bestående av Turkiet, Azerbajdzjan och Pakistan, med deltidsmässiga, taktiska allianser med Iran, Qatar och Bangladesh.
 • Tanken är att föra ihop tre muslimska nationer: NATO-medlemmen Turkiet; Azerbajdzjan med sina rika kolväteresurser och växande militära förmågor; och Pakistan med sina kärnvapen.
 • Det är inget sammanträffande att Erdoğan har besökt Azerbajdzjan mer än 20 gånger under sitt presidentskap.
 • Ankara verkar hoppas att USA:s utträde ur Afghanistan har gjort plats åt en ledarskapsroll för Turkiet och Pakistan.
 • Alltihop ser lovande ut. Men det är det inte.
 • Det Turkiet-ledda draget att uppgradera turkisktalande staters samarbete till en politisk enhet som skulle kunna försvaga Beijing och Moskvas inflytande i Centralasien kommer utan tvivel att granskas noggrant av Kina och Ryssland.
 • I teorin är Iran Turkiets ”muslimska broder”. I verkligheten är det (sunni-) Turkiets (shia-) sekteristiska motståndare, historiska rival och gränsöverskridande utmanare i det shiadominerade Irak och shiastyrda Syrien.
 • Och så Ryssland. Azerbajdzjan är fortfarande mer av ett ryskt territorium än ett turkiskt. Det är fler azerier som talar ryska än som älskar att vråla ut det turkiska slagordet ”en nation, två stater”. Pakistan förblir Kinas starkaste allierade och verkar nöjda med att se sig själva som kinesiskt territorium.
I sin besatthet av att återuppliva turkarnas storhetstid vänder sig den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan mot östra Turkiet för att skapa en panturkisk/islamistisk strategisk allians bestående av NATO-medlemmen Turkiet; Azerbajdzjan med sina rika kolväteresurser och växande militära förmågor; och Pakistan med sina kärnvapen. På bilden: Erdoğan (höger) och den pakistanska premiärministern Imran Khan träffas i Ankara, Turkiet, den 4 januari 2019. (Foto av Adem Altan/AFP via Getty Images)

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğans ambitiösa neo-ottomanska politiska kalkyl har isolerat Turkiet på ett sätt som saknar tidigare motstycke. Turkiet vann titeln som världens enda land som sanktionerats av USA, Ryssland och EU under de senaste fem åren. Turkiets förhandlingar om ett fullständigt medborgarskap i EU har stannat upp, och Europeiska rådet har påbörjat överträdelseförfaranden mot NATO:s enda muslimska medlemsstat. I sin besatthet av att återuppliva turkarnas storhetstid vänder sig Erdoğan mot östra Turkiet för att skapa en panturkisk/islamistisk strategisk allians bestående av Turkiet, Azerbajdzjan och Pakistan, med deltidsmässiga, taktiska allianser med Iran, Qatar och Bangladesh.

Tanken är att fora samman tre muslimska nationer: NATO-medlemmen Turkiet; Azerbajdzjan med sina rika kolväteresurser och växande militära förmågor; och Pakistan med sina kärnvapen.

Läs vidare

4 thoughts on “Erdoğans neo-ottomanska ambitioner vänder sig österut

 1. Översättningen låter bättre med ”ny/neo-osmanska ambitioner”. Vi säger inte ottomanska på svenska.

 2. Azerbajdzjan är ett sekulärt land, där Islamisterna skakar galler och blir av med sina pass.

  Faktum är att Azerbajdzjan är ett av de mest icke religiösa länderna på denna planet, överhuvudtaget.

  Annat är det i det nya Sverige.

  • Bortsett från att de gärna motiverar sig med islam när de vill kriga mot det kristna Armenien.
   I alla islamiska länder ligger jihad och folkmord i den falske profetens namn inte långt bort.

 3. Azerbajdzjan är ett sekulärt land, där Islamisterna skakar galler och blir av med sina pass.

  Faktum är att Azerbajdzjan är ett av de mest icke religiösa länderna på denna planet, överhuvudtaget.

  Annat är det i det nya Sverige.

  Så läs på innan.

Kommentera