Sex ryska fartyg på väg mot Svarta havet för övning

UTRIKES. Sex ryska militärfartyg är på väg till Svarta havet för att delta i en övning. Enligt ryska marinen har övningen varit planerad sedan länge. Enligt Turkiet kommer de sex fartygen att passera genom Bosporen under tisdagen och onsdagen, rapporterar Euronews.

Natolandet Turkiet som delar gräns till havs med både Ukraina och Ryssland har rätt att stänga sundet för ryska fartyg om Ryssland skulle angripa Ukraina militärt.

De sex fartygen är planerade att passera genom Turkiets sund till Svarta havet på tisdag och onsdag, säger turkiska källor.

Fartygen inkluderar Korolev, Minsk och Kaliningrad, som ska navigera genom Bosporen på tisdag, medan Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets och Olenegorsky Gornyak förväntas passera på onsdag. Även en u-båt har gått in i Svarta havet enligt Naval News.

Ryssland meddelade förra månaden att landet avser att arrangera en rad stora övningar till havs, som ska involvera landets samtliga flottor.

MIG-31K bestyckad med ballistiskt robot Kinzhal, som kan bestyckas med kärnvapen, framflyttad till Kaliningrad, varifrån den kan nå London, Paris och Stockholm.

-Pettersson säger att världen var betydligt bättre när Putin körde taxi…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sex ryska fartyg på väg mot Svarta havet för övning

 1. ”Natolandet Turkiet som delar gräns till havs med både Ukraina och Ryssland har rätt att stänga sundet för ryska fartyg om Ryssland skulle angripa Ukraina militärt.”

  Tar emot att säga det, men detta påstående är direkt felaktigt, utom i de väpnadekonflikter som Turkiet själv är stridande part i. Sundets folkrättsliga status regleras i den sk. Montreaux-konventionen, som fortfarande är i kraft.

  I konventionens artikel 19 står det: ”In time of war, Turkey not being belligerent, warships shall enjoy complete freedom of transit and navigation through the Straits under the same conditions as those laid down in Articles 10 to 18.”

  https://en.wikisource.org/wiki/Montreux_Convention#Article_19.

  Däremot så ska krigsfartyg som inte kommer från Svarta havet-stater lämna Svarta havet inom 21 dagar efter att de anlänt till dit. Det står i artikel 18 i konventionen.

  • ”Natolandet Turkiet som delar gräns till havs med både Ukraina och Ryssland har rätt att stänga sundet för ryska fartyg om Ryssland skulle angripa Ukraina militärt”

   https://omni.se/a/5Gvy86

   Ryssland var inte så noga med internationell rätt när de stängde Kertjsundet för Ukraina för några år sedan, så det går väl att hänvisa till rysk praxis.

   • Nej, det var de inte, men gör inte påstående mer rätt för del. En internationell konvention som rättskälla väger tyngre än en artikel på Omni.

 2. Dessa fartyg är vad jag förstår specialbyggda för att förflytta sig längs de ryska kanal/flodtrafiklederna. De skulle således eg inte behöva gå via Atlanten/Medelhavet om de inte ville det. T ex som politisk styrkedemonstration. ”Vi kan, och vi gör det”.

  Ryssland kan förflytta ganska stora stridsfartyg längs de interna kanalerna/flodlederna som förbinder Vita Havet, Finska Viken, Svarta Havet resp Kaspiska Havet med varandra.

 3. Kinzhal är framtagen för att sänka de amerikanska hangarfartygen.
  Avfyrad från en Mig31:a på hög höjd med efterbrännkammarna på fulla spjäll så kan missilen komma upp i 10 mach.
  Finns inget fartygsbaserat luftvärn som klarar en sådan missil.
  Vi kan vara lugna dock, för vi har inga mål som ryssen skulle offra det vapensystemet på.

  25
  4
  • Tror inte att du riktigt förstår kapaciteten i moderna missilförsvarssystem.
   Kinzhal höga hastighet kommer att ge den större chans men i slutändan handlar det om matematik.

   7
   11
   • Vad gäller luftförsvar är det dock Ryssarna som är världsledande. Deras S-system i olika versioner har en överlägsen kapacitét. Från Kaliningrad behärskar Ryskt luftförsvar Östersjön i en radie av 40 mil. Vad som helst, inkl optisk observation, räcker för att ge måldata. Notera också hur Israel allt mer sällan anfaller mål i kriget mot Syrien inne i Syrien sedan ryssarna sålt de något äldre S-systemen till Syrien. Syrierna hade någon tid med ”barnsjukdomar” inledningsvis, men är numera mycket vältrimmade.

    USA har inget i närheten av S-systemen. Patriotsystemet, som idag är ”obsolete” köptes dock av Sverige. Å andra sidan skulle Ryssland aldrig sälja till Sverige och om de fick förfrågan.

   • Roland, hur vet du att Israel allt ner sällan anfaller mål i Syrien och om så är fallet, att det beror på Syriens luftförsvarssystem? IDF brukar inte kommentera några angrepp.

    Hur vet du att Ryssland inte skulle sälja till Sverige, när de sålt till Natolandet Turkiet?

    1
    6

Kommentera