Ryssland har allt på plats för en militäroperation

UTRIKES. Ryssland har allt på plats för en militär operation i Ukraina. Det säger överbefälhavare Micael Bydén i Ekots lördagsintervju. – Nu finns resurserna på plats. Det är uppenbart. Det finns, som jag och vi ser det, inga hinder för en militär operation i det här området, säger Bydén.

Överbefälhavare Micael Bydén, tjänar 167.200 kronor i månaden. Foto: Försvarsmakten

ÖB tillägger att det fortfarande är oklart vilka intentioner Ryssland har med sin truppansamling vid gränsen till Ukraina. Han tror inte att det går att utesluta att situationen kan lösas med diplomati.

Men just nu är det hårda positioner som jag ser det. Och hård retorik.

-Pettersson undrar hur Bydén vet att Ryssland har allt på plats. Vem skvallrar?

Lyssna på Ekots intervju med ÖB Mikael Bydén

***
Nato har väckts till liv till följd av Rysslands militära upptrappning, skriver Financial Times, bakom betalvägg, i ett reportage. – Rysslands ultimatum och deras ansamling av trupper och materiel har fått många länder att tänka om, säger Estlands förre president Toomas Hendrik Ilves.

Tidningen skriver att Natos roll blev otydligare efter kalla krigets slut. Och på senare år har dessutom flera världsledare – som Donald Trump och Emmanuel Macron – dömt ut alliansen som icke-fungerande. Men kanske vänder det nu? USA:s Natorepresentant Julianne Smith beskriver det som ett ”fantastiskt ögonblick för alliansen”.

Redan innan de ryska aggressionerna har 2022 setts som ett nyckelår för Nato, skriver tidningen. Under året ska alliansen ta fram en helt ny strategi och välja en ny ledare efter Jens Stoltenberg.

-Pettersson är amatör på det militära området men jag begriper att Rysslands militär är i mycket bättre skick än vad den var för 10-20 år sedan, men jag tror inte att Rysslands teknologi är bättre än västs. Jämför du med ett enskilt land i Europa är naturligtvis överlägsta, men med Nato är det annorlunda.

Ryssland lägger runt 20 procent av sin statsbudget på sin armé, det är oerhört mycket, frågan ärhur länge dom har råd. Rysslands förmåga att ta snabba beslut och förmåga att verkställa besluten, är en stor fördel och att det ryska beslutsfattandet är svårt att förutspå, gör livet spännande.

Ryssland har tekniska specialkunskaper inom vissa områden, som bland annat inom kryssningsmissiler. Det finns även skäl för väst att oroa sig över ryska specialstyrkornas förmåga att göra snabba operationer. Kärnvapen är ett orosmoment. Rysslands ledning har upprepade gånger påmint väst om sina kärnvapen. Tidigare kompenserade Ryssland för sitt underläge i konventionella styrkor med att betona kärnvapnen.
Nu har Ryssland velat öka sina alternativ genom att också stärka sina konventionella styrkor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryssland har allt på plats för en militäroperation

 1. jepp, men med detta så visar ryssland hur usa och dess ledhund nato aggerar, putin behöver bara sitta o titta på å äta popcorn.

  9
  8
 2. Det som Herr Byden säger, saknar både fakta och betydelse! Han svamlar som vanligt.
  Ingen normal människa har heller förtroende för en ”överbefälhavare” som struttar runt i kortkalsonger bland en massa andra homofiliska avarter, klädda eller oklädda som obscena fågelskrämmor!
  -Han anser ju också att den homofiliska flaggan är mer värd att försvara än den svenska!
  En klart olämplig persson på en så viktig post!
  Lika galet som att ha en skotträdd ”försvarsminister” som dessutom är vapenvägrare! Helt galet!
  Men så är det tyvärr i det extrema rucklet Sverige.
  Där allt det onormala har förvandlats till ”normalt” genom onormala människor!

  45
 3. ÖB säger det kommer in stora skaror av värnpliktiga???
  Nu tas 16000 in för mönstring av de ca 100000 som svarat på kallelsen och ca 5500 av de 16-tusen kommer att göra värnplikt.
  Det är en droppe i havet jämfört hur det var förr obligatorisk värnplikt utdrag ur ”Värnplikt genom åren,” 1958: Varje årskull värnpliktiga består nu av runt 50 000 man. Värnplikten gäller alla män mellan 18 och 47 och det svenska totalförsvaret kan, om så krävs, mobilisera 800 000 man.
  För att inte tala om alla flygflottiljer, det fanns med massor av ”Tunnor” J29.
  Därefter kom de adliga till makten inom sossarna och det mesta avvecklades, det blev genustrams och smeka medhårs och öka bidragsfloran.

  29
 4. Vad gör kolossen på lerfötter UN/FN?
  De borde varit de första att höja rösten.
  De kan i stora delar avvecklas, och endast länder som är självförsörjande skulle få rösträtt.

  20
  2
 5. På tal om kärnvapen, så tror jag inte att Putin är så dum att ta till dessa medel, dom
  kommer inte att bli obesvarade, skulle han komma på den infantila tanken att blåsa
  ut en stad i USA så kommer svaret ganska omedelbart USA har ett flertal kärnvapenbestyckade ubåtar utplacerade i världen och kommer säkert inte att förbli
  overksamma!

  16
  4
 6. Ja påstår nu vår högt dekorerade (med Pridemedaljer) ÖB detta,är det säkert sant !!
  Väl att han i tid sände ut såväl hemvärnet som någon pluton soldater till Gotland,ifall att….

  34
  2
 7. Vore synnerligen dumt av Ryssland att attackera Ukraina när de bara behöver vänta, Både NATO och USA krackelerar, så om några år kommer Ukraina krypande och ber Ryssland om hjälp.

  37
  8

Kommentera