Greta Thunberg protesterar mot gruva i Jokkmokk

KLIMAT & MILJÖ. Under helgen pågår demonstrationer i Jokkmokk där samer och klimataktivister protesterar inför regeringens beslut om Kallakgruvan. – Sverige brukar vara mån om att framstå internationellt som ett land som tar täten för mänskliga rättigheter och i klimatpolitiken. Men det är snarare tvärtemot, säger Greta Thunberg, som är på plats för att demonstrera mot gruvan till SVT Sápmi.

Bild från Greta Thunbergs Instagram

Frågan har länge varit debatterad där miljön och rennäringen står på den ena sidan och gruvnäringen på den andra.

Sven Otto Littorin är ordförande för det brittiska bolaget Beowulf som vill bygga gruvan i Kallak. Han skriver i ett SMS till SVT Sápmi att det behövs perspektiv i debatten och att gruvan ska kunna samexistera med renskötseln.

-Pettersson noterar att klimat och miljöaktivisterna tycker att viska elektrificera världen men de vill inte att vi bryter cement till vindkraftsverkens fundament, de vill inte att vi bryter metaller till kablar och allt annat som behövs för en bra framtid.

Jag är naturvän men jag har svårt att förstå varför det inte ska finnas plats med en gruva till och samer samt 250.000 till 300.000 renar i Jokkmokks kommun som är Sveriges näst största till ytan, något större än landskapet Värmland och ungefär dubbelt så stor som landskapet Skåne.

Finns det inte plats där så finns det inte plats för några industrietableringar någonstans i Sverige, mer än tusentals vindsnurror som det tydligen inte är brist på plats för…

I Sverige ger skogsnäringen exportinkomster på cirka 130 miljarder kronor per år, varför det är viktigt att vi har en säker tillväxt i landets skogar. Gruvnäringen ger minst 25 miljarder i intäkter.

Under senare år har olika undersökningar om rennäringens totala lönsamhet framkommit. Så mycket är dock klart att minst 500 miljoner kronor utgår i statligt stöd och bidrag till samisk verksamhet. Av dessa 500 är cirka 300 miljoner kronor stöd och bidrag till renskötseln och näringen. Inkomster från renskötseln är av naturliga skäl svår att få fram men med hjälp av Statistiska Centralbyråns bok Svensk rennäring kan man dra slutsatsen cirka 60 miljoner per år. Om det nu finns tusen renskötselföretag så innebär det att vart och ett får 300 000 kronor i statligt stöd varje år. Vilket annat företag får sådana statliga subventioner samtidigt som verksamheten genererar skador på skog för 480 miljoner kronor per år?

Renar kostar många miljoner i bidrag men ger lite tillbaks. Foto: Henke, Pixabay

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Greta Thunberg protesterar mot gruva i Jokkmokk

 1. Jag håller med Greta. Varför starta en gruva när det inte kommer att finnas varken anställda eller möjlighet att transportera bort malmen som en följd av regeringens vansinniga bränslepolitik. Vi kommer att få se tältläger och skottkärror, kanske en och annan häst. De senaste tjugo åren har riksdagspolitikerna gjort sitt yttersta för att skicka tillbaka Sverige till den tid då man åt barkbröd och gav hästarna sågspån att äta så de sket pappersmassa. Men jag är så pass negativ att jag tror på en socialdemokratisk regering efter valet i höst.

 2. Oavsett vad man tycker om Greta Thunberg så är det tråkigt att läsa alla dessa nedvärderande omdömen om henne.

  • @Fiona1177

   Greta är inte något ”barn” längre! Hon har fyllt 19

   Sticker man kaxigt ut hakan på det sätt som Greta gjort och gör får hon nog finna sig i att hon får lite mothugg och rispor!
   Hon skall INTE tro att hon som ”tjändis” kan vara oberörbar och onåbart skyddad på något speciellt sätt.

 3. Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut. Staten har gett medlemmar av renskötarföreningar, så kallade samebyar, ett inflytande som saknar historiskt motstycke. När den nuvarande rennäringslagen kom 1972 fick bara de som påstod sig vara av västasiatiskt ursprung bedriva rennäringsverksamhet. Ättlingar till de två ursprungliga befolkningsgrupperna som bedrev rennäring fick upphöra med det.

  Vadå ”ursprungliga befolkningsgrupper”? Vad gaggar han om nu? Denna nyrasistiska lagstiftning kom samtidigt som Sverige på Lo:s kommando upphörde med den framgångsrika arbetskraftsinvandringen och efter det att 68-vänstern, som förespråkar proletariatets diktator, börjat få politiskt inflytande. Nordligaste Sverige har varit befolkat allt sedan inlandsisens avsmältning och ingen ska få mig att tro att någon eller några har vandrat över den inlandsis som behärskade området mellan Brittiska öarna och Novaja Zemlja. Befolkningen av dessa områden har naturligtvis ursprungligen skett från syd (svear) och sydost (finnar ofta kallade kväner).

  Eftersom tyngre transporter före ångloket och förbränningsmotorn främst gick över vatten, flytande eller fruset, samlades dessa befolkningsgrupper längs kuster och älvdalar. Områdena emellan var glest befolkade om alls vilket var en fördel för det österifrån inträngande befolkningsslaget. Väl att märka att SAOB från 1939 inte kan ange varifrån ordet ”lapp” kommer och jämför det med ordet ”finne” som uppges komma ifrån latinets ”fenni”. I norskan är motsvarande områden uppkallade efter just finnar, exempelvis ”Finnmark” vilket gör att den troliga tidiga användningen av ordet ”lapp” avsåg personer av finskt ursprung.

  Det tredje argumentet för att de så kallade samerna är en invasiv befolkningsgrupp är språket. Finskan och samiskan tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och är inte lika väsensskild som det språk som talas av dem som kallar sig samer i Norden och de som kallar sig samer i östligaste delarna av Europa. Dessa två förstår varandra inte överhuvudtaget. Vi kan här konstatera att de av finskt ursprung har råkat ut för samma historieförvanskning som vi av svenskt ursprung upplever nu.

  Det fjärde och för denna gång sista argumentet är avsaknaden av dokumentation. Det har historiskt funnits tre kombattanter om de nordliga delarna av skandinaviska halvön, Danmark/Norge, Sverige och Ryssland. Därför såg centralmakten efter Kalmarunionens upplösning till att säkerställa närvaro i de omstridda områdena. Kyrkor byggdes och kyrkoherdar utsågs i det som då var Härnösand och Åbo stift. För den historisk vetgirige kan det vara intressant att veta att gränsen mellan de historiska landskapen Västerbotten och Österbotten som ingick i respektive Härnösand och Åbo stift stadfästes slutligen under Johan III:s regeringstid då fiskerättigheterna mellan borgarna i Torneå och Kemi fastställdes. Gränsen är inte Kemi älv som många tror utan Kaakamo å några kilometer väster om Kemi. Svartrockarna var nitiska tjänstemän i kungens tjänst och de personer som uppehöll sig i deras församling blev inskrivna i kyrkböckerna så att de sedan kunde krävas på skatt (samma visa då som nu). Om ens förfäder inte finns i kyrkböckerna har de inte befunnit sig i konungariket som då även omfattade dagens Finland. Så enkelt är det.

  11
 4. Den av näringarna som inte får statsbidrag, bör vi satsa på.
  Oavsett vad hon Greta anser, hon är bara expert på att få uppmärksamhet.

  27
 5. Fusklappar som gapar!
  Hur tog sig miljödårarna dit? Spark? Elpackmoppe? Skidor? Borde fått frågan av slasktvjpurnalisten, men bra exempel på den låga nivån i nyheterna o ett ytterligare teckem på att vårdhem behövs.

  24
 6. Undrar om de demonstrerande bosatta i området,gillar att en överklassunge från Fjollträsket själ deras
  protester ? Nu blir ju intresset i pressen förflyttat från sakfrågan,till en skolkande skolunge,som inte ens vet eller förstår vad saken i grund gäller !

  34
  4
 7. Förståndshandikappade söker uppmärksamhet, bara åka till Lappland och demonstrera.
  Nu ser alla som sett upp till Greta Thunberg vad det handlar om.
  Mupped show !!!

  49
  1
 8. De är tretton demonstranter på bilden…
  Så många orkade ställa upp. Var är ärkebiskopen?

  57
  • Nej, men Greta går fortfarande i 2:an på gymnasiet. Vid för stor frånvaro dras studiebidraget in..

   45
   1
 9. Som det har blivit .
  Är sameungdomarna så lata att de måste hyra in en proffsdemonstrant .

  46
 10. Självklart Greta. Gruvbrytning efter värdefulla metaller ska naturligtvis ske i tredjevärldens länder. Helst ska det utföras av barnarbetare så att kostnaden för Gretas nya mobiltelefoner kan hållas på lägsta tänkbara nivå . Not in my backyard! J_kla hycklare.

  59
  2
 11. Vi förutsätter att Gretchen är solidarisk med det egna budskapet och inte längre använder metaller. Tillbaka till stenåldern med de andra gröna khmererna

  50
 12. Mycket ologiskt. Alltså, elbilar och batterifabriker ska vi tydligen ha. Men mineralerna som är nödvändiga för produktionen ska någon annan nation bli tvungen att hantera. Snacka om osolidariskt översitteri ! Snacka går ju, men ta lite ansvar någon gång !!!

  47
  1
 13. Lilla Greta var visst där redan i Torsdag…
  Har inte hon skolor och läxor att sköta eller behöver hon inte det ?
  Eller har hon ”frisedel”?

  45
  3

Kommentera