USA:s attack mot IS-ledaren

UTRIKES. Gårdagens insats mot IS-ledaren Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi var planerad i flera månader. Det skriver AP, som presenterar nya detaljer om förberedelserna.

USA:s underrättelsetjänst visste att Qurashi bodde på tredje våningen i ett hus i Atmeh i nordvästra Syrien. På andra våningen bodde en annan IS-ledare och på bottenplan bodde en familj som inte kände till vem Qurashi var, enligt USA:s uppgifter. Man visste också att IS-ledaren mycket sällan lämnade sin våning – och när han gjorde det var det för att bada i en pool på taket.

USA räknade också med att Qurashi kunde spränga sig själv i luften i samband med insatsen. Ingenjörer hade därför på förhand och på distans genomfört en undersökning av huset. Oron var att hela huset skulle kollapsa och att alla där inne skulle dö – men ingenjörerna landade i slutsatsen att bara den översta våningen skulle förstöras.

Flera personer dog när Qurashi sprängde sig i luften. IS-ledaren identifierades med fingeravtryck. Omkring 50 amerikaner deltog i insatsen i Atmeh. Specialstyrkor hade tränat på alla möjliga scenarion: ”Otroligt komplext”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “USA:s attack mot IS-ledaren

 1. Skulle bara släppt en 500 kg bomb från ett flygplan. Enklare och tar även bort eventuella avkomlingar inom en 50 meters radie som annars tänker gnälla om hämnd när de blir större.

  7
  1
 2. Skrev igår, ett antagande om att det var en drönarattack, vilket var fel.
  Har man inte fakta nog då blir det fel, liksom det blir till minst 65% då myndigheter och regering agerar.
  Döda en så står det tusen åter, att få slut på den goda religionens terrorgrupper måste samma taktik till som då vi utrotar rattus.

  23

Kommentera