Kina köper upp Europa

av Judith Bergman

  • Så mycket som 40 % av 650 kinesiska investeringar i Europa under åren 2010-2020 hade enligt Datenna [ett holländskt företag som övervakar kinesiska investeringar i Europa] ”stor eller måttlig samverkan med statligt ägda eller statligt styrda företag”.
  • När ordföranden i Storbritanniens parlaments utrikeskommitté, Tom Tugendhat, skrev att kinesiskt ägarskap av den brittiska mikrochipsanläggningen Newport Wafer Fab ”representerar ett betydande ekonomiskt och nationalsäkerhetsmässigt bekymmer” svarade Storbritanniens affärssekreterare Kwasi Kwarteng att affären hade varit ”noga överlagd”. Inte förrän vid stora påtryckningar gick den brittiska premiärministern Boris Johnson med på att göra en nationell säkerhetsgranskning av försäljningen.
  • Europeiska revisionsrätten, en EU-institution som övervakar EU:s finanser, har kommit fram till att det är svårt att få en översikt över kinesiska investeringar i EU på grund av bristen på övergripande uppgifter; det verkar inte som att någon registrerar det.
  • Effektiva system för att blockera utländska investeringar baserat på nationella säkerhetsfrågor verkar också antingen vara bristfälliga, eller så används de inte i tillräckligt stor utsträckning.
  • De ”striktaste granskningsmetoderna” stoppar uppenbarligen inte Kina.
  • Det som verkar behövas i Europa nu är en djupare förståelse av det hot som Kina utgör, samt en politisk vilja att agera därefter. Man behöver handla snabbt för att hindra investeringar som serverar Europas strategiska tillgångar på silverfat till Kinas statligt ägda företag, som Kommunistpartiet sedan använder för att främja sina expansionsmål.
I över ett årtionde har Kina i smyg köpt upp europeiska företag inom strategiska sektorer, särskilt inom teknologi och energi. Effektiva system för att blockera utländska investeringar baserat på nationalsäkerhetsmässiga problem verkar antingen vara bristfälliga, eller så används de inte i tillräckligt stor utsträckning. (Bildkälla: iStock)

I över ett årtionde har Kina i smyg köpt upp europeiska företag inom strategiska sektorer, särskilt inom teknologi och energi. Kina verkar använda dessa europeiska tillgångar för att hjälpa till att uppnå det kinesiska Kommunistpartiets (CCP) ambitioner om att bli en global kraft, teknologiskt självständigt från Väst, och i slutändan gå om USA som världens ekonomiska, politiska och militära supermakt.

Läs vidare

5 thoughts on “Kina köper upp Europa

  1. ja men det är väl väntat. nu skall vi se litauern uust det land som släkte in NATO till tröskelen till ryssland. ja just det land som är upptaget med att knyta vänskapsband med kieserna..?
    är det konstigt ryssarna har ju inget att trycka till reservnazziser från andra världskriget !!? men kineser har ju nöjligheter. vi får se vem dom trycker till vem det kan bli en ekonomisk fördel om man är snabb särskil för sverige kan man nte sicka fram Hultkvist att medla.
    om han är kvar på gotland behöver han bara skrika högre?

    3
    1
  2. Den ekonomiska stormakten Kina har förklarat handelskrig mot Litauen. ”Att EU låter det ske utan åtgärder är inget annat än ett stort svek”, skriver Kurdo Baksi i GP. Nu meddelar Kina att man kommer att bojkotta alla företag som handlar med litauiska företag. Diktaturstaten Kinas vrede mot Litauen beror på att det demokratiska Taiwan har invigt ett officiellt kontor i Vilnius. ”Om inte EU står upp för ett medlemsland kommer Peking diktera villkoren för såväl handeln som yttrandefriheten även i Europa”.
    https://www.gp.se/debatt/ge-konkret-st%C3%B6d-till-litauen-eu-1.63450137

    14
    1
  3. Detta innebär att starka politiker (om vi nu hade haft det i väst) hade haft ett enormt övertag när det t.ex. gäller Kinas expansionsplaner för Taiwan.
    Anfaller ni, konfiskerar vi era investeringar.

    17
    1

Kommentera