246 mil järnskrot på havets botten

UTRIKES. Nord Stream är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Nord Stream 1 är 122 mil lång och invigdes i november 2011. Nord Stream 2 är ytterligare två gasledningsrör på sammanlagt 246 mil på Östersjöns botten.

Nord Stream 2 är färdigbyggd och fylld med gas men ännu inte öppnad och invigd. Den tyska regeringen har försökt hålla gasledningen utanför konflikten med Ryssland, men i veckan uttalades det hittills starkaste hotet om att stoppa den ryska gasen.

Nya militära handlingar mot Ukraina skulle få massiva konsekvenser för Ryssland. Vi jobbar på ett starkt sanktionspaket. Vid en aggression står ett brett spektrum av sanktioner till förfogande, inklusive Nord Stream 2, sade den tyska utrikesministern Annalena Baerbock, enligt SVT.

Tyskland har fått skarp kritik från en rad EU-länder för beroendeställningen landet försatt sig i gentemot Ryssland genom att man tillåtit byggandet av nya ryska gasledningar som väntar på att tas i bruk. Idag levererar Ryssland mer än hälften av all naturgas som tyskarna förbrukar och 35 procent av EU:s behov.

Trycket från USA på Tyskland att låta Nord Stream 2 förbli stängd har stigit. Nyligen uttalade sig USA:s utrikesdepartement skarpare än tidigare om gasledningen.

 • Jag vill vara väldigt tydlig: Om Ryssland invaderar Ukraina på ett eller annat sätt så kommer Nord Stream 2 inte röra sig framåt. Vi kommer att arbeta tillsammans med Tyskland för att se till detta, sade talespersonen Ned Price till amerikanska National Public Radio.

Gasledningen Nord Stream 2 består av två gasrör som löper nästan 250 mil från ryska Östersjökusten på framförallt internationellt vatten, öster om Gotland, till nordtyska kuststaden Lubmin. De ägs av ryska, till största delen statsägda, energiföretaget Gazprom. Ledningarna väntar nu endast på att certifieras av tyska myndigheter, som tillfälligt stoppat sitt arbete i väntan på att ägaren till Nord Stream 2 inordnar sig i tysk bolagsrätt.

Den ansvariga myndigheten har meddelat att det kommer dröja åtminstone till andra halvan av året innan gasledningarna kommer kunna tas i bruk.

Nord Stream 2 Bild: Offshore Engineering

-Pettersson säger att Putin har tackat för chansen att bedriva utpressning men det vapnet försvinner för honom när 246 mil x 120 cm järnskrot blir liggande som skrot på havets botten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “246 mil järnskrot på havets botten

 1. Presic som i Sverige finns det gott om (klimat-) aktivister i den statliga administyrationen. Dessa aktivister är samtidigt lättmytade inför internationella antiryska krafter (USA/UK). Dessa krafter har fått en Tysk domstol att förbjuda öppnandet av gasleveranserna vid Tyska landstationen.

  Pettersson ansluter sig tlll lögnarskaran av svenska MSM/Public Service och Pettersson sjunker i aktning hos mig successivt.

  Det är inte Ryssarna som utpressar genom att hindra leveranser, utan Tyskarna själv som stänger till. Samtidigt påstår tyskarnas, USA:s propaganda att felet är Ryskt.

  Propagandan utnyttjkar samtidigt att Ryssarna stängt/reducerat gasleveranserna via Ukraina. Ukraina har enorma skulder för gas som de vägrar betala och fortsätter med gas-stölderna. Och då stänger ryssarna kranen.
  Ryssarna har dock ett trumfkort kvar. Den nya gasledningen genom Svarta Havet har eller kommer att öppna sina leveranser inom kort. Detta innebär att Turkiet, Grekland, Balkan får gas en annan väg än genom Ukraina eller Tyskland. Inom några år kommer Rysk gas till Tyskland andra vägar än genom Nordstream. USA kan inte i längden stoppa de sammantagna leveranserna av rysk gas.

  USA har heller inte resurser tillräckligt att leverera ”sin gas” vi sjöfart, eftersom stora delar av denna gas köps från Ryssland och döps om till ”Amerikansk gas”. DÄR har ryssarna hotat att stoppa leveranser.

  28
  2
 2. En grej jag inte fattar är om Tyskland alltså klarar sig utan den extra gasen när de stänger atomkraften. Den ekonomiska kalkylen bakom ledningen måste väl räknat med att den behövdes?

  Hur som helst, de bör ju stänga Nordstream 1 också om de skall vara konsekventa. Annars stödjer de ju Putins gasexport ändå, om än i mindre grad.

  13
  1
 3. Tysklands utrikesminister är en grön khmer med samma kognitiva förmåga och verklighetsuppfattning som Amanda Lind eller Zaida Catalán. Totalt livsfarlig för sig själv och sin omgivning.

  Om nu Tyskland och EU vill förlita sig på dyr amerikansk naturgas som inte på långa vägar fyller behovet istället för att närma sig Ryssland och gör Ryssland ekonomisk beroende är det upp till dem men Sverige bör då kapa alla elledningar söderut för att förhindra ytterligare utsugning av befolkningen i elområde 3 och 4.

  Sverige borde ordna en avgrening till Gotland från Nord Stream 2 så att gutarna slipper förlita sig på skakiga elledningar från fastlandet. Om inte Tyskland är intresserade kanske Polen och Danmark är det.

  25
 4. denna gas ledning är ett ekonomiskt hot mot den amerikanska gas och olje industrin. det enklaste är stt beräkna priset per kubikfot då får man en hum om hur mycke dollar som som man tappar kontrollen över i den amerikanska svärren . nästa steg är att granska dollarens inflationstakten och få vet hela norra halvklotet att dollarn är giftig och för att ändra på det så inför någon guldmyntfoten !? och ju då är dollaren borta ( usa ansåg sig tvungna stt ta bort guldmyntfoten under Vietnamkriget ) förtroende är inte något man kan köpa och varenda stat tycks gösla stålarna på att blåsa andra med sin krigsmakt man är inte nöjd med att ockupera indien Australien amrika malasia Filippinerna med mera. mn nu har man uppenbart fått en aligans som kan möta detta hotet .. Ryssland och kina som förutom gör anspråk på energimarknaden knyter vänskapsband så fort möjlighet ges och det dom gäller då tycks vara att återta det teretorium man förlorar mot just anglosaxisk krigsmakten n

  14
  3

Kommentera