Regeringen satsar 11 miljarder på vården under valåret 2022

VALET 2022. Elva miljarder kronor under 2022 ska stärka den svenska hälso- och sjukvården. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Lena Hallengren by Socialdemokrater is licensed under CC BY-ND 2.0

Satsningen har beslutats i överrenskommelse med SKR och handlar bland annat om att få fler att utbilda sig inom vårdyrken, att skapa en bättre arbetsmiljö inom vården och att få fram fler vårdplatser.

Socialministern beskriver det som långsiktiga satsningar. – Vi måste fortsätta att utbilda fler. Arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste också förbättras, säger Hallengren (S).

Fyra fokusområden pekas ut: Man vill bland annat utveckla primärvården, skapa fler praktikplatser för sjuksköterskor förbättra arbetsmiljön i vården och satsa på förlossningsvården.

God och nära vård – en omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav, ökad tillgänglighet, sammanhållen jämlik och säker vård, personcentrerad, tillgänglig och jämlik sjukvård för graviditet, förlossning och eftervård.

– Det är helt avgörande att det utbildas fler för framtidens behov i vården, vi måste göra mer för att möta det behov som finns med framtida bemanning, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Av de pengar som nu ska gå till att stärka vården går bland annat 250 miljoner kronor till fler praktikplatser för blivande sjuksköterskor, 500 miljoner till att möjliggöra specialistutbildning för sjuksköterskor och 100 miljoner till utvecklings- och karriärmöjligheter för sjuksköterskor. Pengar går också till att främja arbetsmiljön och minska behovet av inhyrd personal.

– En stabil bemanning med egna medarbetare bidrar till trygga vårdkontakter för patienterna och en god arbetsmiljö för personalen, säger Hallengren. 6 miljarder går under 2022 till att hantera coronaköer och vård kopplad till covid-19.

-Pettersson säger att elva miljarder under ett år låter märkligt, behöver inte vården lika mycket pengar varje år? Sedan har det importerats en miljon invandrare de senaste tio åren som behöver mer vård än många andra…

Sedan är inte vårdens eller övrig offentlig verksamhets problem brist på pengar. Problemet är byråkrati och ledning.

Om Leif ”vad får man för pengarna” Östling…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Regeringen satsar 11 miljarder på vården under valåret 2022

 1. 2023 tar dom tillbaka pengarna med högre skatter från oss arbetare .pensionärer.och sjuka svenskar.

 2. Sjukvården har för lite resurser, eller?
  I torsdags 27 var jag på Karolinska och röntgade lungorna, idag fick jag kallelse att komma dit igen den 8/2, men först skulle jag röntga lungorna på morgonen 06:40, OBS! kom tidigt.

  Inte nog med det jag fick ett frågeformulär på fyra sidor att fylla, fastän det mesta finns i min journal/anteckningar men det är väl för jobbigt att läsa det har ju inga resurser.
  Kallelsen var skriven den 26, det vet liksom regeringen tydligen inte vad sker i deras närmaste omgivning.
  När jag var klar på röntgen kom två kvinnor USKor samt en manlig med en patient, jag har också skjutsats i sjuksäng av en transportör. ”Karolinska har långa svarstider p.g.a. brist på personal i Corona tider??”
  Sådant beteende tar tid och kostar onödigt mycket pengar för både sjukvården och oss patienter.

 3. Dessa pengar räcker om de samtidigt skickar hem de 1,2 miljoner som inte försörjer sig själv

  16
 4. Lena Hallengren har varit sjuk och fått sett sjukvården inifrån. Hon blev säkert lika rädd som alla andra som fortfarande tror att vi har ”världens bästa sjukvård”.

  17
 5. Ja det är ju klart ska dom fortsätta att importera 100 tusen nya människor varje år
  så måste ju antalet anställda inom vården stiga, hitills så har man dragit ner på
  antalet anställda, och det går inte ihop om befolkningen ska öka, men bäst hade
  varit ifall dom slutade, i alla fall ett antal år att ta emot fler innan dom får lite ordning
  på det kaos dom ställt till?

  25
 6. Sverige har näst högst andel läkare i befolkningen i EU och ligger i topp i EU när det gäller andelen av BNP som satsas på vården. Vårdens stora problem är att huvuduppgiften är administration. Sedan 1995 har det satsats på det ena paketet (många miljarder varje gång) efter det andra för att få ner vårdköerna och varje gång har de vuxit. Definitionen på dårskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig olika resultat.

  Lösningen är enkel, ställ krav och uppnår man dem inte så rullar chefens huvud. Lösning nummer 2, privatisera med strikta krav. Lösning 3, inför ett vitessystem så det kostar rejält att inte nå målen.

  18

Kommentera