USA för samtal för att säkra Europas energibehov

ENERGI. USA för samtal med flera stora energiproducerande länder och bolag runt om i världen för att kunna säkerställa energiimporten till Europa om Ryssland invaderar Ukraina. Det uppger talespersoner från Vita huset, skriver Reuters.

LNG Gas i Qatar Bild: Qatargas

Vilka länder och bolag det handlar om är än så länge inte officiellt. Men i helgen uppgav källor för både Bloomberg och FT att samtal förs med Qatar.

Redan tidigare har USA meddelat att de arbetar på att hitta en plan för energin om oroligheterna i Europa skulle tillta. Men att matcha Rysslands utbud av naturgas kommer inte att bli lätt, skriver nyhetsbyrån

EU-länderna får ungefär en tredjedel av sin naturgas från Ryssland och den är inte omöjlig att ersätta. Det finns volymer av icke-rysk naturgas på många platser i olika delar av världen: från Nordafrika och Mellanöstern, Asien, Australien och USA, så gas är ingen bristvara, tvärtom.

-Pettersson säger att Ryssland ska nog vara försiktiga, det är inte omöjligt att ersätta den ryska gasen och eftersom Rysslands största gasfält ligger på Jamalhalvön i nordvästra Ryssland så är det långt till andra kunder…

Rysk gas från Jamal (Yamal) till Europa. Bild: Samuel Baily

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “USA för samtal för att säkra Europas energibehov

 1. Har USA blivit EU:s förmyndare? Kan inte EU själva förhandla om sina energileveranser? Varför isåfall?

 2. Lite komiskt med tanke på att USA själva inte klarar sitt eget energibehov nuförtiden.

  11
 3. ja men pappa putin har hur mycke gas som helst??
  det gäller bara att ha ett öppet sinne. om man nu vill ha ett nytt pansarslag i krusk bara för att återuppliva gammla minnen sen när Adolf och hans polare körde pansarvangn i Ukraina!

  • Reutertelegrammet säger också att man redan nu utnyttjar LNG-fartygen maximalt och det blir svårt att öka ytterligare. Om så ändå sker, blir det billigt? Snarare tvärtom och gemene man i Europa får nog mycket bekymmer om sanktionerna införs medan USA och EU-eliterna klarar sig bra, som vanligt. Ryssarna är vana vid sanktioner och lär nog fixa det.

   11
 4. Ja det var på tiden att några andra än våra snurriga politiker tar hand om Sveriges energiförsörjning. Vi ser nu resultatet av sossarnas och MP,s energipolitik.

  24
  2

Kommentera