Den muslimska offerkoftan

Nusrat Ghani är en brittisk politiker och representerar Tories. För två år sedan sparkades hon från posten som transportminister och nu, två år senare, drar hon på sig offerkoftan.

”Jag fick sparken för att jag är muslim”, hävdar hon och refererar till ett samtal med partiets ansvarige för partiets disciplinära upprätthållande. Ghani säger till brittiska medier att hon som kvinnlig muslim har varit obekväm för sina kollegor.

Partiet slår ifrån sig, hävdar att hennes ord inte är sanna och att anklagelsen är kränkande. Ord står alltså mot ord, men vi vet att det också förekommer i Sverige att den berömda offerkoftan dras på så fort minoriteter drabbas av bakslag.

2021 gjordes en del ommöbleringar i Boris Johnsons regering. Kvinnor ersatte män, män ersatte kvinnor och kvar i regeringen. I den nuvarande regeringen återfinns såväl kvinnor som män, yngre såväl som äldre, ministrar med rötter i Storbritannien såväl ministrar med rötter i utomeuropeiska länder.

Även i Sverige byts ministrar ut och i fallet med muslimen Nusrat Ghani kanske det är så att hon renderat missnöje i partiet och att hon inte följt partiets hållning i vissa frågor. Bl.a. röstade hon mot partilinjens hantering av covid-19 när de tog fram direktiven 2020. Att gå mot partilinjen brukar inte ses med blida ögon i någon regering, men offerkoftan är nog lättare att dra på än att förklara sin inställning.

One thought on “Den muslimska offerkoftan

  1. Hon kan väl slå vår EU politiker Bah-Kunke en signal .
    Kanske kan de bilda en syjunta och sticka offerkoftor och sälja till förmån för mytomaner.

    44

Kommentera