De baltiska länderna skickar vapen till Ukraina

UTRIKES. De tre Nato-medlemmarna Estland, Lettland och Litauen kommer att förse Ukraina med USA-tillverkade pansarvärnsrobotar och pansarskydd. “De baltiska staterna kommer att fortsätta stödja Ukraina inte bara diplomatiskt och politiskt, utan också bidra till att stärka landets försvarsförmåga” skriver de tre länderna i ett gemensamt uttalande, rapporterar Svenska Yle.

Javelin är av så kallad fire-and-forget-typ, vilket innebär att den låser på målet före avfyrning, och med hjälp av infraröd spårning automatiskt söker sig mot målet. Systemet använder så kallad top-attack-teknik, vilket innebär att roboten stiger för att sedan dyka ned mot målet för att träffa den oftast mindre bepansrade ovansidan av målet. Den kan även avfyras konventionellt. Foto: US Army

Enligt uttalandet från försvarsministrarna kommer Estland att skicka pansarvärnsrobotar till Ukraina, medan Lettland och Litauen kommer att leverera luftvärnsrobotar till landet.

“I ljuset av Rysslands ökade militära tryck i och runt Ukraina har de baltiska länderna fattat beslut om att svara på Ukrainas behov och bidra till landets försvar”, står det i uttalandet.

USA godkände vapenleveransen tidigare i veckan.

Försvarsministrarna uppger också att de önskar att Ukraina inte kommer att ha något behov av att använda vapnen, och att Ryssland upphör med sin hotfulla attityd.

Också Storbritannien meddelade i tisdags att landet säljer lätta pansarvärnsmissiler till Ukraina.

Tyskland nekar Estland tillstånd att skicka sina tysktillverkade vapen till UkrainaTill skillnad från USA, Storbritannien, Polen och andra Natoländer har Tyskland valt att inte exportera dödliga vapen direkt till Ukraina. Nu hindrar de även indirekt en Natoallierad från att göra det.

-Pettersson förstår att balterna är oroliga. Ryssland har invaderat delar av Ukraina, Georgien och Moldavien delvis med hänvisning till att skydda ryska minoriteter i respektive land. I de tre baltiska staterna bor c:a en miljon människor som talar ryska hemma och kallas Sovjets barn-barn. Ryssland skulle med sin retorik kunna gå in där med hänvisning till att de skyddar den rysktalande befolkningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “De baltiska länderna skickar vapen till Ukraina

 1. det är ju besvärande att balterna snor affärer med andra länders vapen. det hade ju varit bättre om sverige kännat på affären. dettabär lika dumt som aty tyskarna inte får bli beroende av ryssk gas.. det är ju faktiskt lämpligtvatt Ukrainare blir beroende av Svenska vapen ?! det skulle stärka stats kassan åtskiligt.. . man kunde ju börja med att kränga det järnskrot Hultkvist sammlat i hop på Gotland. kunde man inte kränga lite qv dom svenska jordfräsar när man ändå håller på inför först guldmyntfoten så man får en säker betalning

  3
  3
  • Kan du inte använda ett ordbehandlingsprogram med rättstavning eller läsa igenom noggrant innan du skickar. Dina kommentarer är så fulla med fel så de blir obegripliga.

   8
   1
 2. Är det för att Ukraina lättare ska mörda ryssar i Donetsk och Lugansk?? Ukraina är fortfarande i väpnad konflikt mot utbrytar enklaverna.

  5
  4
  • Det är åtskilliga ryska soldater i östra Ukraina och de kan åka hem om de vill. Ukraina har rätt att slå ner uppror på sitt territorium.

   De kan studera hur Ryssland gjorde i Tjetjenien fast jag tror de är klokare än så.

   Ryssland har också förstärkt med luftvärn nära Ukrainas gräns. Vi får hoppas dom inte skjuter ned några civila plan som hänt tidigare.

   4
   3
   • Vad har du för belägg att ” det hände tidigare” att just Ryssland ” skjuter ner några civila plan”? CNN?

  • Och?
   Om Ryssland slutar förse terroristerna med vapen och ammunition skulle konflikten snart ta slut.
   Men du tycker att terroristerna ska fortsätta få medel att fortsätta konflikten medan Ukrainas folk, som äger landet, ska inte få medel att försvara sin egendom.

   1
   2
   • Med tanke på hur Ukrainas regering låter Ukrainska minoritéter behandlas, så kan man förstå att utbrytarnas trupper förses med vapen resp ammunition. Det pågår ju folkfördrivning i stor skala, där det ingår att oppositionella flyger ned från höghus. Ukraina har ett väl organiserat ”SA”. USA/UK förser ju Ukraina med vapen. De sistnämnda har också specialtrupp på plats, vilka är normalt om an planerar ”False Flag” operationer. De trupper som försvarar utbrytarna är ju faktiskt sådana som fanns på plats redan innan utbrytningen. Än så långe har inte Ryssland skickat in ordinära ryska förband, men detta kan sannolikt ske på något dygn vid behov.

    1
    3
   • Ukraina behandlar de kriminella grupperingarna i de östra delarna på samma sätt som Ryssland behandlar kriminella grupperingar i Ryssland och som den egyptiske justitieministern (om jag kommer ihåg rätt) rekommenderade Sverige att hantera de kriminella grupperingarna i våra förorter.
    Sätta lag och rättigheter åt sidan för ett tag och därefter gå in hårt och skoningslöst för att eliminera problemen och städa upp skiten.

    Hade Ukraina gjort som Ryssland brukar göra när de tar över ett territorium och kasta ut alla ryssar från Ukraina 1991 så hade de inte haft dessa problem idag. Nu trodde i och för sig inte Ukraina att Ryssland skulle börja bråka eller rättare sagt de ville inte tro det – trots Rysslands långa historia av att göra just detta.
    Så därför försökte de vända blad och göra dessa ryssar till ukrainare, vilket inte fungerade.

   • Vem är ” terroristerna”? Och vem försöker ta egendom från Ukrainas folk? Så du menar att invånare i Donbass inte ” äger” Donbass och har inte rätt att ” försvara sin egendom”? Försöker de att angripa och ta egendom från invånare i de andra områden i Ukraina? De skyddar sina boende sin marknadsföring och sina familjer.
    Från vem ska Ukrainas folk ” försvara sin egendom”?

 3. Pluttin är ju ingalunda någon dumskalle. Skulle tro att denna kraftmätning syftar till något helt annat än vad det verkar. Ett spel för att ge sken av något för att dölja något annat. Att ge sig på Ukraina skulle förstås vara en fjäder i hatten och ge oerhörda strategiska fördelar. Men skulle också försätta honom i en internationell knipa med fördömanden från i stort sett hela världen. Men lite vapenskrammel som senare utmynnar i ett tillbakadragande kunde däremot höja statusen som en godhjärtad krigsherre både bland de egna leden, men också i resten av världen. Inte lätt att veta och förstå, men någon form av högt spel verkar det ändå mest sannolika.

  16
  2
 4. Verkar som om de ryska pansarenheterna kommer att få det hett om öronen om de får för sig att gå in i Ukraina.

  7
  14
  • Problemet är att Ukraina har ett svagt flygvapnen och delvis föråldrat luftvärn. Det gör att den ukrainska armén riskerar att drabbas av höga förluster pga ryska flyganfall.
   NLAW och Javelin kan säkert slå ut ett antal ryska stridsfordon men det hade varit bättre om Ukraina fått stöd av stridsflyg och moderna lv-batterier.
   USA och Nato skulle kunna stationera 200-300 stridsflyg i Ukraina och deklarera att allt 50 km innanför Ukrainas gräns är en no fly-zon för ryskt flyg.
   Då skulle oddsen jämna ut sig rejält.

   • Det tar ett år att träna upp en pilot och minst två år att träna upp tekniker och mekaniker på ett nytt vapensystem som JAS 39.
    Det tar en timme att träna upp en soldat att använda Javelin eller RBS 57 effektivt.

    En lektion från kriget som de flesta kommer ihåg än idag är att pansarjaktgrupper med effektiva, bärbara, pansarvärnsvapen är mycket effektiva även om fienden har luftherravälde.

    Sedan vet vi inte heller om Ukraina fått eller får bärbara luftvärnssystem typ Stinger också.

Kommentera