Två miljoner hushåll får elpriskompensation

ELPRISER & SKATTER. Hushåll som drabbats av exceptionellt höga elräkningar kommer att få en elpriskompensatio, meddelar finansminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff. Två miljoner hushåll kommer att vara berättigade till kompensationen, vilket är mer än vart tredje hushåll. Reformen kostar staten sju miljarder kronor.

Regeringen avser fatta beslut om en extra ändringsbudget i början av februari, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S). Kompensationen gäller för december, januari och februari. Som minst blir stödet 100 kronor och som mest 2 000 kronor per vintermånad.

 • För att få något stöd alls ska hushållet ha förbrukat minst 700 kilowattimmar (kWh) under en månad. Ligger förbrukningen på den nivån blir stödet 100 kronor för den månaden.
 • Om till exempel elförbrukningen hamnat på mellan 1400 och 1499 kWh blir stödet den månaden 900 kronor.
 • Mest stöd får hushåll med en elförbrukning på över 2000 kWh under en månad. Då blir kompensationen 2000 kronor.

Utbetalningen till hushållen ska ske automatiskt via elnätsbolagen.

-Pettersson säger att stödet är sällsynt dumt. Bidrag för att betala de höga energiskatterna! Sedan är det inte bidrag på priset utan på förbrukningen. Det innebär att den som har ett jättehus i Norrland där priset inte varit speciellt högt får bidrag medan den som sparat och gnetat, kanske frusit för att spara i Skåne och hållit nere förbrukningen blir utan.

Absolut rättvisa är svårt men skatterabatt till alla hade varit bättre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Två miljoner hushåll får elpriskompensation

 1. ”Det innebär att den som har ett jättehus i Norrland där priset inte varit speciellt högt får bidrag”

  Det finns grader även i detta helvete. Elpriserna i elområde 1 och 2 har varit 4 gånger högre under december 2021, inte fullt 1 kr/kWh i snitt. Till det kommer kostnader för elöverföringen, skatt och MOMS på skatt och nätavgifter. Med abonnemang är det nära nog lika mycket till.

  Av Sverige 10 435 447 invånare bor 1 185 781 eller drygt 11% i Norrland. Samtidigt produceras 61 TWh i de norrländska älvarna eller 32% av Sveriges elproduktion. Jag har inte hört ”norrlänningar” klaga på att exempelvis mat och bensin är billigare i söder. Speciellt i glesbygd är det inte billigt.

  Min slutsats är att de höga priserna är självförvållade då väljarna har röstat på partier som vill avskaffa Sverige. Emellertid vilar ansvaret olika tungt i olika delar av landet. I Stockholms kommun, Göteborgs kommun, Malmö kommun, Uppsala län, Västra Götalands läns västra, Gotlands län, Skåne läns södra och Stockholms län röstade fler än genomsnittet på MP medan i Västernorrlands län och Norrbottens län röstade blott 2,68% respektive 2,76% på dessa bakåtsträvare.

  Lösningen är naturligtvis att bygga fler kraftverk där konsumtionen är störst. Inte som nu bygga jättelika vindkraftparker i norr och sedan inte ha överföringskapacitet. i Södermalm-Enskede valdistrikt där 10,76% röstade på MP vill man inte ha några vindkraftparker. Inte vargar för den delen.

 2. Observera att det är våra egna konfiskerade slantar som nu ev. delas ut som allmosor mot såsse-röster lite längre fram… Sänkt elskatt och bränsleskatt hade naturligtvis varit bra mycket smidigare och fri från kostsam administration. Men bra mycket mindre spektakulär för såssarnas valpropaganda.

  16
 3. Så köper man väljarnas röster med deras egna pengar igen. Det blir extra allt med alla extra tillbehör fram till valet.

  29
 4. Läser att elbidraget kostar 7 miljarder, med det är fel, intäkterna minskar med 7 miljarder.
  Svider det för mycket för finansministern så dra av samma summa från biståndspengarna till SIDA.
  Eller lägg det till långfristiga lån som betalas tillbaka då punktsvetsarens profetia, om förtjänst lite senare, slår in.

  28
 5. Alla åkerier och alla som berörs av dom höga bränslepriserna ställ
  fordonen en månad så kanske det händer saker i lusboet.(Regeringen)

  36
 6. I Sverige har skatterna blivit så stora att en del måste få bidrag till skatten.Bidragsberoende knyts till parti som ger bidrag.
  Varför skatt på en basvara som energi i ett samhälle som är beroende av energi?
  När införs skatt på andra basvaror, som en potatisskatt?
  Beskattning missbrukas för att S skall kunna importera bidragsberoende väljare. Då är det bra om de har låg utbildning och främmande värderingar så att de förblir bidragsberoende under hela sitt liv, liksom deras barn. Partier som företräder fattiga behöver många fattiga.

  31
  • Jan!
   Skatten finns redan, kallad moms 12% på de flesta matvarorna, och på det viktiga vattnet är det 25%.

   21
   • Det blir ju de som har råd att bo i ett energislösande hus, säkert redan sosseröstande, som premieras med mina inbetalade pengar som staten medelst ocker tillskansat sig. I allafall gäller det de stora flertalet energislösare och de med inomhusbassänger, elektriska bastuaggregat och annat som inte vanliga Svensson har.

    2
    1
 7. Den som sett om sitt hus installerat de moderna mindre el-slukande tekniken för att värma huset bl. a. får som vanligt betala för att slösandet eller de med vräkiga bostäder skall kompenseras.

  Som jämförelse borde idrottsmän som inte tränar, lägger manken till och därmed blir sist få första pris och hyllas på idrottsgalan.

  Socialisternas tankeförmåga är inte vad den borde vara.
  Det enda raka, ärliga vore att tillfälligt slopa 75% av skatten för all elkonsumtion.

  34
 8. Det är väl egentligen skatt de får tillbaka, staten tog ju i extra mycket skatt just nu, och de som inte klarar det hårda skattetrycket får tillbaka lite.
  Men pappersbruk och tomatodlare får nog söka lyckan utomlands.
  Polen sänkte skatten på bensin, diesel och el, momsen på mat sänktes till noll.

  36
 9. Man avser att fatta beslut i början på feb….
  Då kanske pengarna kommer lagom till jul. Detta måste vara rekord i dumhet. Bidrag för att betala höga elskatter. Sossarna älskar hög skatt och sedan göra folk beroende av deras bidrag. 50% skatt på el och över 60% på diesel. Åkerierna går på knäna och kan inte ta ut kostnaden. Detta är bara början. Sossarna är på god väg att köra landet i botten.

  TÄNK PÅ ATT VALET ÄR ETT IQ- TEST FÖR SVENSKA FOLKET.

  FÖRRA VALET VAR VI BARA 18% SOM KLARADE TESTET. HOPPAS VI BLIR FLER

  46

Kommentera