Robot 57 till Ukraina

FÖRSVAR. Storbritannien skickar flygplan lastade med det svenskutvecklade vapnet Robot 57, uppger the Times. Tidigt på tisdagsmorgonen landade ännu ett fraktplan från Royal Air Force i den ukrainska huvudstaden Kiev. Storbritannien har sedan den ryska upptrappningen och hoten beslutat att stödja Ukraina med vapen för självförsvar. Första leveransen kom under måndagen, planet återvände sedan till den brittiska basen i Brize Norton för att lasta om innan det på nytt lyfte mot Ukraina. Sedan 2018 deltar Sverige med personal till den kanadensiskt ledda tränings- och utbildningsinsatsen Unifier i Ukraina.

Robot 57 väger totalt 12,4 kg och har en längd på 101 cm. Det är ett engångsvapen som hanteras av en soldat. Bild: Soldf.com

Robot 57, i utlandet kallad NLAW (Next Generation Light Antitank Weapon), är en lätt pansarvärnsrobot med kort räckvidd för bekämpning av stridsvagnar och pansarskyttefordon utvecklad av Saab Bofors Dynamics. Robot 57 har utvecklats i Sverige, men produceras i Belfast, Storbritannien. Vapnet har ett avsett stridsavstånd på 20–800 meter och kan även användas vid strid i bebyggelse (SIB) eftersom det kan avfyras inomhus. Robot 57 är det enda personburna vapnet (förutom minor) inom svenska armén med effektiv verkan även mot de modernaste stridsvagnarna med exempelvis aktivt pansar.

Roboten flyger 1 meter över siktlinjen och skjuter en riktad sprängverkan uppifrån genom taket på målet då de flesta fordon har tunnast skydd på taket. Roboten avfyras från axeln av en enskild soldat, kastas sedan och siktet slås sönder.

Roboten har även nattsikte och bildförstärkare, den är rekylfri och kan avfyras från trånga rum.

Sverige, Finland, Storbritannien, Schweiz med flera använder vapnet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Robot 57 till Ukraina

 1. men detta är olagligt sverige nhar väldigt strikta regler när det gäller vapen export? sist dessa Ukrainare fick tag i vapen så snode man en rysk buk robot och med den sjöt man ned ett passagerare flygplan med hundratsls döda asigater .. att förse dessa mentalt efterbliva med vapen måste ses som en terrorithandling.
  värden var väl överens om att ser man flyg som ligitima mål då skall man bekämpa den staten så var det mellan EU och belarus

  • Haverikommisionens slutsats är att flight MH17 störtade efter att ha träffats av en rysk Buk-robot avfyrad från ryskkontrollerat område i östra Ukraina.

   Ryska separatister har också erkänt att man trodde det var ett Ukrainsk transportslag man sköt ned.

   Läser du inlägget så ser du att Robot 57 tillverkas i och exporteras från Storbritannien.

 2. Bofors kan gott sälja några tusen Carl Gustav till Ukraina också tillsammans med blandad ammunition.

  5
  3
 3. Vi i Europa får inte bli som Chamberlain, vi bör stödja de stater som hotas av den ryska aggresionen.

  6
  4
 4. Utmärkt, då kan de ukrainska soldaterna skjuta bort puttes skräp till pansarvagnar. Lycka till ukrainska försvarare av Ert land.

  8
  10
 5. Sverige måste stoppa alla robotleveranser till GB eftersom vidareleveranser till Ukraina inte är tillåtna.
  Ett totalt vapenembargo mot GB vore på sin plats.

  9
  13
  • @Håkan D, du tillhör sannolikt det pacifisticka släktet som tror på nåd av angriparen. Historien lär; För fred rusta för krig. Din replik påminner mig om en diskussion jag hade 2015 med en miljöpartist mot bakgrund av den Islamiska Statens grymma våld mot oskyldiga. Min fråga till honom; Vad gör du när islamisterna blir för många i Sverige? Han svara; Då hoppas jag att jag har många vänner bland dem.
   – Idag är jag övertygad om att han skulle konvertera för att få dem till vänner,

   8
   1
   • P,S. @Håkan D. som Niklas R. skriver; ”Bofors kan gott sälja några tusen Carl Gustav till Ukraina också tillsammans med blandad ammunition.” slut ciatat, samt att Sverige har några tusen C.G. R57 i beredskap som Sverige aldrig ska behöva använda.

Kommentera