Sverige och Finland kan gå med i Nato på ett dygn

NATO. Sverige och Finland är Natos närmaste samarbetsländer och uppfyller redan alla kriterier för medlemskap. Det säger Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i en intervju med Svenska Yle. – Om Finland och Sverige skulle ansöka om medlemskap kan vi fatta beslut om det på en natt. Ni kunde bli medlemmar nästa dag, säger Rasmussen.

Bild från Nato

Den tidigare Nato-generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen minns tydligt sin första träff som generalsekreterare med Rysslands dåvarande premiärminister Vladimir Putin i december 2009. Putin hälsade då honom välkommen med att föreslå att hela militäralliansen skulle läggas ned.

Diskussionen var väldigt hetsig. Putin föreslog att Nato skulle upplösas, eftersom han ansåg att militäralliansen var en kvarleva från kalla kriget, säger Rasmussen i en intervju för Yle Uutiset.

Putins önskan förverkligades inte. Tvärtom har Nato vuxit – senast för två år sedan gick Nordmakedonien med. Att Putin just nu kräver att Natos expansion i öst ska stoppas ökar bara intresset för nya länder att gå med i Nato, säger Rasmussen.

Jag förstår inte Rysslands logik i det här. Om Ryssland attackerar Ukraina, ökar det säkert diskussionerna om Nato-medlemskap i Finland och Sverige. Priset för en attack mot Ukraina skulle vara högt.

Enligt Rasmussen är Finlands och Sveriges ökade Nato-intresse en faktor som får Putin att sakta i backarna. Putin kan enligt Rasmussen också vilja avvakta på grund av att han är medveten om att en rysk attack mot Ukraina skulle innebära ekonomiska sanktioner mot Ryssland och vapenleveranser till Ukraina.

Jag är orolig över situationen, men jag tror att Putin av de här orsakerna är ovillig att attackera. Det ryska folket skulle knappast heller stödja en attack mot Ukraina, i och med att många ser Ukrainas invånare som sina landsmän.

Om man i Finland eller Sverige bestämmer att sig för att vilja gå med i Nato, är det enligt Rasmussen ingen stor grej för Nato att ta in länderna.

Finlands och Sveriges nära partnerskap med militäralliansen är ett stort plus och gör processen lättare. Enligt Rasmussen kan man säga att länderna är Natos allra närmaste samarbetsländer.

Om Finland och Sverige skulle ansöka om medlemskap, kunde vi fatta beslut om det på en natt. Ni kunde bli medlemmar nästa dag, eftersom alla kriterier som krävs uppfylls.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Sverige och Finland kan gå med i Nato på ett dygn

 1. När jag var barn, så var jag/vi rädda för ryssen. Nu är jag inte längre rädd men fortfarande misstänksam.
  Och ”det är inte fördomar det är erfarenhet”.
  Snabbutbilda ungdomar till soldater, ryssen och USA har förlorat i Afghanistan, trots att de slagits mot primitiva(outbildade) människor.

  2
  4
 2. Som tur är är det inte ens tillstymmelse till vilja i Finland att gå med i Nato, där sköter man sitt försvar själva. I Finland är det organiserat på helt annat sätt, alla samverkar, polis, tull, gränsbevakning, försvarsmakten. Även civila samhället är beväpnat, i form av ”reservare”.

  31
  1
  • Det pågår en livlig debatt om Nato medlemskap i Finland. Två partier ät för, några tveksamma, andra emot.

   Finland har redan ett omfattande försvarssamarbete med Nato, USA och Sverige.

   De har också en Natooption som innebär att de kan gå med i Nato med kort varsel.

   7
   4
   • Ryske utrikesministern Lavrov sade igår på presskonferens i Moskva att Finlands och Sveriges neutralitet inom utrikespolitiken är ett starkt stöd för stabiliteten i Europa, och att Ryssland understöder dessa båda länders suveränitet och att de själva bestämmer om NATO-medlemskap eller inte.

    16
    1
   • Så länge man är neutrala ser inte ryssen en som ett hot.
    Ryssland har en historia av att bli angripna, Napoleon, Krimkriget, 1:a världskriget, Operation Barbarossa.
    För ryssen är buffertstater mellan sig och Nato helt nödvändiga.
    Mer än 25 miljoner sovjetmedborgare dog i det stora fosterländska kriget, Ryssland kommer aldrig mer stå oberedda inför ett anfall.
    Enda risken för grannländerna är om ryssen anser ett Natoanfall står för dörren då lär man använda sig av s.k offensivt försvar.

    15
    3
   • Ryssland har inte blivit världens största land genom att vara fredliga.

    Sedan Ivan ”den förskräcklige” på 1500-talet har Ryssland vuxit genom att expandera, Peter den Store med flera.

    Stalin gjorde upp med Hitler och anföll Polen från sitt håll.

    Att världens största land skulle behöva buffertzoner är något de själva hittat på.

    Den nederlag Ryssland/Sovjet åkt på har varit tillfälliga historiskt

    Ryssland är och har varit en imperialistisk och koloniserande makt som byggt upp ett imperium på andra folks bekostnad.

    10
    9
 3. Sverige kommer knappast att gå in i NATO under S-styre. Orsaken är att försvarsanslaget måste fördubblas och då får inte budget för de 3 övriga traditionella Svenska grenarna av Totalförsvaret ingå.

  Att låna årligen för att ingå i NATO håller inte. S riskerar i stället att hela det svenska bidragsindistrulla komplexet raseras och samtidigt faller hela invandringspolitiken.

  29
  2
 4. Å gjorde vi det så vore vi plötsligt en legitim måltavla i en eventuell konflikt mellan Ryssland och Nato.
  Vi ska betänka att Ryssland och Kiev förmodligen är grundat av ruser, vikingar från Roslagen

  30
  5
 5. Tacka fan för det, de vill ju bara att fler länder ska finansiera terrororganisationen. Räcker mer än väl att vi skyfflar många miljarder till EU och får tillbaks en bråkdel och tokiga lagar som vi ska följa.
  Finns inget exempel på att NATO tillfört något positivt annat än att förstöra länders infrastruktur.

  41
  8
 6. frågan är varför vi skulle gå med i NATO? nato är en rest från kalla kriget altså innan Sovjetunionen föll och kommunistpartiet förbjöds i ryssland. att delta i usa hetssjakt på kommunister verkar var meningslöst . dagens kommnister finns enbart i usa där man kör en överstatlig ekonomi i alla värdens länder där det är usa intressen som styr…ndet finns inget att tjäna på detta fesutom är det rimligt att tro att kina och Ryssland skulle kunna peta bort usa som den ledande ekonomiska makten. det är aldeles för många pundare och idioter i usa för att klara av att fondera trilskande statern

  33
  10
 7. Frågan om Natomedlemskap bör komma upp i valrörelsen. Medlemskap i Nato bör prioriteras. Jag vill inte se rysk militär långtidsparkerad här i vår fosterland.

  17
  49

Kommentera