Sydafrika klarade vågen utan restriktioner

PANDEMI. Smittspridningen i Sydafrika dyker just nu lika snabbt som den ökade efter upptäckten av omikronvarianten i landet i slutet av november, skriver Dagens Nyheter, bakom betalvägg. Antalet nya bekräftade covidfall är nu nere på samma nivåer som i september.

Strand i Kapstaden Sydafrika

Sydafrika har klarat den senaste vågen utan omfattande restriktioner – något som krävde ”nerver av stål och mycket vaksamhet”, säger professor Glenda Gray som är ordförande för landets medicinska forskningsråd.

Många andra länder vidtog dock åtgärder mot Sydafrika och stängde sina gränser för resenärer från landet. Äldre prover som analyserats i efterhand har dock visat att omikronvarianten funnits tidigare på andra håll i världen.

Det var löjligt att vidta dessa åtgärder […] Det är omöjligt att stänga inne ett virus med stängda gränser, säger Glenda Gray.

-Pettersson säger att i Sverige dyker också smittan på sommaren och Sydafrika har högsommar nu, folk är utomhus och landet har en ung befolkning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Sydafrika klarade vågen utan restriktioner

 1. Confirmed cases går ner i Sydafrika men inte confirmed deaths…
  Däremot är dödssiffrorna klart lägre än tidigare även där, vaccinets nytta antar jag och kanske att omikron är snällare:
  https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&uniformYAxis=0&pickerSort=desc&pickerMetric=new_cases_per_million&Metric=Cases+and+deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=~ZAF

  3
  7
 2. Man kan misstänka att politikerna och politrukerna i Sverige har satt in restriktionerna enkom för att skydda en sjukvård satt på svältkur. De vill väl verka handlingskraftiga också.
  Covidpass och munskydd hade räckt tror jag.

  10
  9
  • dom hade ju omikron ? och den variganten har smittat hela landet men det ger ju inga dödsfall dom hostade en vecka .
   den stora frågan är finns smittan kvar så viruset finns kvar och väntar på att sprida sig.??

Kommentera