Efter 450 år, pappersbruk kan tvingas lägga ned på grund av elpriserna

ELFÖRSÖRJNING. Sverige har byggt en stor del av sitt välstånd på tillgång till säker och relativt billig el. Nu är det slut med det. Klippans pappersbruk i Skåne har varslat var fjärde anställd och riskerar tvingas till nedläggning om den skyhöga elprisnivån fortsätter, skriver Dagens Nyheter, bakom betalvägg.

Klippans bruk i nordvästra Skåne

I budgeten för 2022 höjde vi energikostnaden med 30 miljoner kronor mer än för 2020, säger vd Jan Mauritzson som tillägger att det säger en hel del för ett bolag som omsätter runt 300 miljoner kronor.

Han beskriver läget som ”vinna eller försvinna” för Klippan.

Pappersbruket är anrikt och har producerat papper sedan 1573. Det är Nordens äldsta och kommunen och orten har fått sitt namn från bruket, inte tvärtom.

-Pettersson säger att Miljöpartiet med stödet från S verkar lyckas, färre industrier, färre jobb och folk behöver inte åka bil till och från arbetet, utsläppen minskar radikalt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Efter 450 år, pappersbruk kan tvingas lägga ned på grund av elpriserna

 1. Grattis Sverige
  Låt oss satsa mer på att vara en humanitär stormakt istället för på tråkig industri

 2. I September kommer allt att vara glömt och det finns stor risk att Sverige röstar för att ta på sig tagelskjortan och begå kollektivt självmord som nation… hinner vi fira 500 år sedan Gustaf Wasa besteg tronen?

  17
 3. Tyvärr verkar det som klippan snart går in i de papperslösas gäng, tragiskt.
  Men forsätter detta så dras mer av affärer och industrier med i fallet och politikerna tittar åt ett annat håll och skyller allt på andra och inget ansvar för detta elhaveri.

  25
  • vi vet vem som har ansvaret!! detbär regeringen med Miljöpartiet Centern och sosialdemokraterna.. det är det väl ingen tvekan om..
   det enda problemet är att val boskapen inte tycks förstå det.

   24
 4. ja detta är bara ett företag .. hur går det med övriga enegikrävande företag ? tx detta batteri företag var skall dom få en från till alla batteri är det nägon som tror att el är gratis i bateri tillverkningen?? eller varför inte fundera på var vätgasen till det fossilfritt stål kommer från
  det är ju faktiskt ett snsvar att se till att kostnaden för Miljöpartiet hamnar hoss partiet och deras väljare. svenska folket skall inte lida för att ett fåtal idioter lyckas infiltrera Riksdagen

  23
 5. Kina har ju gott om el och nära till sibirens skogar, så de kan nog sälja lite papper till oss om vi behöver

  7
  8
 6. Nu är väl Tovatt och Bolund glada om de lyckas att skatta ut ännu ett gammalt fint bolag med arbetstillfällen på en liten ort.

  29
 7. Det är inte rimligt att svenskarna ska betala en tredjedel av sin elräkning i elskatt, allt medan svinrika IT-giganter som Bill Gates, Mark Zuckerberg och Jeff Bezos betalar nästan inget, – nära 0 kr, trots att deras företag förbrukar lika mycket el som Forsmark producerar på ett år. Detta samtidigt som svenska skattebetalare under 5 års tid sponsrat deras elräkningar med 1,25 miljarder, i ett läge där Sverige har effektbrist och därför tvingas importera polsk kolkraft.
  Dagens Industri:
  ”Riv upp lagen om skattefri el för amerikanska techjättar”:
  https://www.di.se/debatt/debatt-riv-upp-lagen-om-skattefri-el-for-amerikanska-techjattar/

  22
 8. I Västerås har Mälarenergi överklagat bygget av nytt Polishus.. dom anser att strömmen inte kommer räcka till

  19
 9. Miljöpartiet förstör allt i Sverige, nu ökar dom på arbetslösheten också.
  2,3% partier bör raderas från politiken.
  Dom har visat vad dom går för tillräckligt och det är noll.
  Miljöpartiet och Socialdemokraterna är Sveriges största problem och har alltid varit så.
  Vänsterpartiet är ännu värre, så korkade så dom får inte ens vara med ovanstående.

  36

Kommentera